top of page

Христос Йоакеимидис от INTELIGG.PC за интелигентните решения и инструменти за отопление - Част 3


Здравейте! Гостът ни днес е много интересна личност. Той е директор и съосновател на INTELIGG.PC - стартираща компания, създадена през януари 2018-та в Атина, Гърция. Мисията й е да предоставя интелигентни, иновативни и устойчиви решения. А повече за нея и за целия извървян бизнес път до момента може да ни каже само Христос Йоакеимидис! Иновативната компания се представи на Международния инвестиционен форум, който се организира от Русенска търговско-индустриална камара през месец май по проект „Gazelle - Стимулиране развитието на иновативни МСП с висок потенциал“. Стартъпът презентира своите дейности и иновативни решения и зае трето място в конкурса за най-добра бизнес идея, който се проведе в рамките на форума.

Разговаряме с г-н Христос Йоакеимидис, който ще ни разкаже с какво се занимава компанията, какви иновативни решения предлага и какви са бъдещите им планове за развитие.

Разкажете ни малко повече за себе си? Какви проблеми решавате и защо го правите? И каква е мисията на компанията?

Здравейте! Казвам се Христос Йоакеимидис и съм главен изпълнителен директор и съосновател на INTELIGG P.C. - стартираща компания, създадена през януари 2018 г. в Атина, Гърция. Нейната мисия е да предоставя интелигентни, иновативни и устойчиви решения за интелигентни градове и общности.


Имам бакалавърска степен и диплома по машинно инженерство (Гърция, 1994 г.), магистър по механично и аерокосмическо инженерство (САЩ, 1996 г.), доктор по механично и химическо инженерство (Великобритания, 2001 г.) и изпълнителен директор MBA по финансов инженеринг, (Гърция, 2007 г.). Преди това и професор-изследовател в известни университети и изследователски институции в Европа (UMONS (BE), UDEUSTO (ES), ISTL/UTL (PT), CNR (IT) и др.) и САЩ (MIT), а също и получател на национални и международни награди, с повече от 225 статии в международни рецензирани списания/конференции.


Бил съм, също така, и гостуващ професор/изследовател в AIT (AT), CERTH (GR) и т.н. с опит в научноизследователската и развойна дейност от 28 години, който включва 66 R&D проекта с общо финансиране 18,5 милиона евро и с различни позиции в индустрията (EXXON, HELPE и др.)


Аз съм асоцииран редактор на IEEE Transactions за ITS и в редакционния съвет на Sustainability, Challenge и други списания, както и рецензент на повече от 60 от най-добрите списания за енергия и умни градове.


Консумацията на енергия в сградите е сектор номер 1 в ЕС (и в световен мащаб), който консумира най-много енергия (40% в ЕС), като същевременно замърсява значително околната среда с 36%. По този начин енергийната ефективност е основен сектор в целия свят и е доказано, че тя може да бъде постигната повече от 50% чрез използване на автоматизирани системи като системи за управление на енергията на сгради (BEMS).


Нашата компания предлага нов инструмент по модела софтуер като услуга (SaaS) за BEMS в случай на отопление/вентилация/климатизация и осветление, където между 40-80% от енергията се консумира в сградите. По този начин предлагаме нашия SMARTH-PROP SaaS инструмент, единственият BEMS, който разчита на самообучение и самонастройване, с прилагане на дистанционно управление на многозонови системи за отопление/охлаждане и осветление чрез сензори, свързани към Wi-Fi (технология за изчисления в облак), използвайки алгоритми за изкуствен интелект, които могат да доведат до 40% спестяване на енергия в сгради с всякакъв размер и трудност, както в частни, така и в обществени сгради.


Нашето уникално предложение за продажба е свързано с предлагането на инструмент, който може да доведе до голяма енергийна ефективност и намаляване на разходите на сградите, което го прави достъпен и много икономичен за всеки, който иска да намали сметката си за енергия и екологичния отпечатък!


Кои са Вашите клиенти и каква е обратната връзка?

Потребителите/клиентите на нашия инструмент са а) Консултанти по BEMS, b) Системни интегратори, в) Компании за енергийни услуги, (ESCO) заедно с общините, докато в последните можем да предоставим и необходимия хардуер за адаптацията на BEMS. Така в този случай е много очевидно от различни клиенти в Гърция, Белгия, Люксембург и Испания (моля, вижте https://www.inteligg.com/projects-3), където предложихме нашия собствен интелигентен термостат, заедно с нашите SaaS BEMS и като се започне от пилотни проекти, тогава обратната връзка от клиентите беше, че всички те, освен един, са клиенти, показващи голямото удовлетворение от нашата технология.


Защо участвахте в Международния инвестиционен форум в Русе и какво взехте от събитието като контакти и обратна връзка?

Участвахме в международния инвестиционен форум в Русе, защото вярваме, че имаме продукт/услуга, която наистина може да донесе голяма промяна в работата на потребителите/компаниите, спестявайки голяма сума пари за сметката им за енергия в много критична ситуация в ЕС, където цената на тока непрекъснато расте, което прави всички много несигурни по отношение на техния начин на живот и съществуване.


Тъй като сме в процес на растеж/мащабиране и България е съсед на Гърция от север, това я прави и пазар, на който бихме искали да разширим продажбите си и да навлезем, като бихме могли да предложим много авангардни и полезни продукти/услуги, докато сме отворени за всички стратегически партньори, които биха искали да си сътрудничат с нас.


Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали в професията си?

Най-голямото ни предизвикателство досега беше да можем да създадем и предложим тази авангардна услуга (SaaS), която носи незабавна и добавена стойност за компаниите и крайните потребители, както и за много важен и голям проблем като този на енергийната ефективност в сградите. Нещо повече, има голяма сложност в нашата услуга, която не се вижда лесно и е момента в който такава услуга трябва да излезе на пазара, тъй като тя изисква първо да се разработи и след това да се тества при реални условия, като същевременно се сертифицира правилната работа и се придобиват различни свидетелства за това (примерно нашето сътрудничество с продуктите на Tyrell и платформата с отворен код на Niagara, която ни позволява да използваме необходимите и защитени протоколи за BEMS, като например Bacnet), с които да можем да прилагаме нашата собствена IoT платформа в глобален мащаб (в случай на множество сгради в различни държави).


Това беше дълъг процес заедно с патента, който получихме от Европейското патентно ведомство (EPO), нещо, което изискваше време и пари.


А как възприемате конкуренцията?

Пазарът на софтуер BEMS се развива и в момента няма много компании, които предлагат услуги като тези на нашата организация. Въпреки че има разработчици като envizi, Energy elephant, Wattics, BEMSServer и datapine, предлагащи SaaS, нашата компания е много уникална, тъй като тя е единствената, която може да постигне този много висок процент на спестяване на енергия (средно 40%), като използва самостоятелно учене и самонастройващи се алгоритми, базирани на изкуствен интелект с подробни енергийни анализи.


Ние смятаме, че конкуренцията е необходима и в същото време е стремеж да направим нашата компания по-добра и да предлагаме непрекъснато по-добър SaaS инструмент на нашите клиенти.


Какви са плановете Ви за близкото бъдеще?

Нашата компания в момента е във фаза на набиране на средства за своя начален кръг, за да може да утвърди позицията си в сегашните си опериращи страни като Гърция, Белгия, Люксембург и Испания. Също така един от близките ни планове е да станем първата гръцка компания, която получава безвъзмездна помощ EIC Accelerator, тъй като вече сме наградени с Печат за върхови постижения като авангардна компания в дълбоките технологии в ЕС.


В близко бъдеще също (2023 г.) бихме искали да се развиваме допълнително в съседни страни като България и Кипър и някои други като Германия, Франция и Великобритания, като същевременно станем основен играч в BEMS в участващите балкански страни. Крайната ни цел е да можем до 2026 г. да видим компанията да се разраства в световен мащаб.


Ще отправите ли послание или съвет към читателите на списанието?

INTELIGG предлага продукт/услуга от много опитен и талантлив екип, който е видял ежедневния проблем с енергийната ефективност на сградите и може да предложи със своя страхотен SaaS инструмент за BEMS страхотни резултати не само на собствените си директни клиенти, но дори и повече на крайните потребители/компании, които правят проблема с консумацията на енергия да изглежда много по-малък и недостатъчен, за да се разглежда като пречка за развитието на вашата компания/общество.


Проект GAZELLE е съфинансиран от Европейския съюз и националните фондове на участващите страни





0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page