Борил Богоев

1 май 20208 мин.

Колко източници на доходи са ви необходими?

Актуализирано: 5 мар 2022

Преди години един колега сподели с мен своите разсъждения за доходите и живота, които оставиха ясен и дълбок отпечатък върху моите бъдещи действия, особено в областта на кариерата и бизнеса. Ето, в свободен преразказ, какво ми каза той:

Ако останеш само на една заплата, следващото е да нямаш никаква. Само с един доход не се живее.

Самият той имаше доста добра заплата, но броят на източниците му на доходи никога не е падал под 4, поне по моя информация. В същото време, наличието на няколко източника на доходи не водеше до денонощното му седене на компютъра и работа до изнемога. Той работеше умно, а не много.

Този разговор се случи преди доста години. От тогава и аз се стремя никога да не оставам само с един източник на доходи. Ето някои от дейностите и занаятите, през които преминах през последните десетина години:

  • Работа на заплата на няколко места

  • Афилиейт маркетинг и бизнес

  • Писане и издаване на книги - печатни и електронни

  • Изработка на уебсайтове

  • Консултации по онлайн бизнес и маркетинг

  • Преподаване, водене на лекции и курсове

  • Изработка и публикуване на онлайн курсове

  • Графичен и печатен дизайн

  • Търговия в eBay

  • Провеждане на маркетинг кампании

  • И още много други

Във всеки момент имах поне два източника на доходи. Не успях да ги закрепя на 4-5, например. Нито успях да работя само по 6-7 часа на ден. Въпреки това, се опитвах и продължавам да опитвам да поддържам диверсификация на доходите във всеки един момент.

Едва ли са много хората, които биха споделили, че са повече от доволни от доходите, с които разполагат. Сигурен съм, че има такива. Дори познавам няколко от тях.

Очаквам обаче, голямото мнозинство от хора да спадат към категорията на недоволните. С надеждата да помогна поне малко, бих искал да споделя своя опит и разсъждения, като се надявам да са полезни и да доведат до конкретни действия в желаната посока.

Въпросите, които бих искал да засегна в тази статия, са:

  1. Необходим ли ни е повече от един доход и защо?

  2. Какво можем да постигнем, ако имаме няколко източника на доход?

  3. Какви видове доходи има?

  4. Какви са вариантите за постигане на много нишки от доходи?

  5. Какви да бъдат следващите ни стъпки?

Ето и разсъжденията ми по тези пет теми…

Необходим ли ни е повече от един доход и защо?

На пръв поглед отговорът изглежда логичен - кой би се отказал от няколко източника на доходи? В реалния свят обаче, голяма част от хората, с които съм разговарял, по-скоро клонят към мнението, че човек трябва да се фокусира върху едно нещо и да го прави качествено, да се развива и да увеличава дохода си в тази посока. Независимо дали става въпрос за бизнес или работа на заплата.

От друга страна, познавам голям брой заможни хора и никой от тях не разполага само с един бизнес. Някои от тях дори диверсифицират в различни браншове - хотели, ресторанти, онлайн бизнеси, търговия, услуги, недвижими имоти и т.н.

Така че, нека да видим какво ни дава наличието на няколко източника на доходи:

Стабилност. Това е първият очевиден ефект. Когато имаме няколко дохода, ако единият от тях намалее или изчезне напълно, поне имаме другите. Така си гарантираме определено ниво на финансова сигурност.

Свобода. Когато имаме повече източници на доходи, имаме и повече финансови средства. А това ни дава по-голяма свобода - можем да пътуваме, да се образоваме, да инвестираме, да купуваме подаръци на любимия човек, да се глезим с преживявания и покупки. Какво ще правим с тези средства, зависи от нашите ценности и финансови цели.

Увереност. Имайки финансова свобода и стабилност, ние се чувстваме по-уверени в себе си и това личи както в отношението ни към себе си, така и в това към другите.

Ако считате, че настоящите ви доходи не са достатъчни, не ви дават желаната от вас стабилност и финансова свобода и не се чувствате уверени в своето финансово бъдеще, ако не очаквате скорошно повишение на заплатата или намиране на нова работа, “Пътят на допълнителния доход” е за вас.

Какво можем да постигнем ако имаме няколко източника на доход?

Да видим какви биха могли да бъдат нашите цели ако решим да положим съответните усилия и да си осигурим един или повече допълнителни доходи.

Цел №1: Да оцелеем финансово. Ако настоящите ни доходи не са достатъчни и не можем да свържем двата края всеки месец, очевидно е че ни трябва финансова инжекция. Ако нямаме възможност за повишение или да си намерим по-добре платена работа, осигуряването на допълнителни доходи е следващата логична стъпка.

Цел №2: Да увеличим доходите си (поне временно). Независимо дали искате да си купите нещо желано - екскурзия, техника, автомобил, или просто да увеличите спестяванията си, допълнителният доход може да ви дойде точно на място. Ако добре си организирате времето и натоварването, можете да поддържате заплатата и страничния си доход дълго време. А това означава по-висок общ доход и по-добри “финансови възможности”.

Цел №3: Плавно започване на собствен бизнес. При много хора това е основният мотив за стремеж към допълнителни доходи. Да напуснеш работа и да стартираш мечтания бизнес “на чисто” е романтичен ход, но много често е доста рискован. Не всеки е готов да се хвърли в неизвестното без осигурително въже. Но ако човек положи основите на своята бизнес идея, тества я и я развива, докато получава стабилна заплата, тогава частният бизнес се оказва не чак толкова страшен. Достатъчно е да изчакате страничният ви бизнес да набере скорост и чак тогава да се откачите от “осигурителното въже”, т.е. да напуснете работата на заплата и да се гмурнете в предприемачеството.

Какви видове доходи има?

Колкото и сладникаво да звучи, възможностите за осигуряване на множество потоци от доходи са практически неограничени. Има изписани тонове книги за това. Тук ще дам само няколко примера, покриващи различни области и браншове:

  • Работа на няколко места (на заплата, почасово)

  • Недвижими имоти: наеми, ремонт и продажба, агент

  • Търговия с ценни книжа, FOREX

  • Предоставяне на услуги (от счетоводство до ВиК)

  • Търговия на дребно (лафка, магазин, сергия)

  • Заведение (кафе, ресторант, сладкарница)

  • Софтуерно приложение (уеб, мобилно)

  • Транспорт, куриерски услуги

  • Онлайн медия, блог

  • Онлайн магазин / електронна търговия

  • Консултации и обучения

  • Организиране на събития

  • Автор / издател (печатни издания, онлайн, дигитални продукти)

Под всеки от тези примери може да се добавят още множество предложения и теми за конкретни бизнес идеи или модели.

Оказва се, че проблемът не е как да си осигурим няколко източника на доходи, а как да изберем най-подходящите за нас? Времето ни е ограничено и не е възможно да движим твърде много начинания наведнъж. В морето от възможности е добре да изберем от две до четири и да се фокусираме върху тях.

Какви са вариантите за постигане на много нишки от доходи?

Всички имаме по 24 часа на ден, които да използваме както намерим за добре и както ни позволяват възможностите и ограниченията. Вариантите може да са много, но ето няколко от най-често прилаганите:

Вариант №1: Работа на няколко места. Доста тежък начин на живот. Изисква от вас да работите по 14-16 часа на ден. Не позволява мащабиране в бизнес, изтощава ресурсите ви, има горна граница в нарастване на дохода ви. Не препоръчвам този вариант на никого, освен ако няма други налични опции в момента. Във всички случаи, това не може да продължи твърде дълго време, защото ще изчерпите всички свои ресурси.

Вариант №2: Работа на заплата и допълнителен доход от свободна практика или бизнес. Това е един от най-често срещаните случаи. Имате основен доход от заплата, а свободното време, нощите, уикендите, обедните почивки използвате, за да работите по странични проекти или да развивате мечтания си бизнес. Този метод е също толкова изтощителен, както и при вариант №1, но е много по-удовлетворяващ. През свободното си време работите за себе си и за своя бизнес.

Вариант №3: Основен доход + допълнителен доход + пасивен доход. Тук комбинираме първите два варианта, като добавяме една или повече нишки от пасивни (или псевдопасивни доходи). Това може да са доходи от наеми на ваши имоти, приходи от лицензи, ренти, авторски права и др. Вариантът е много добър и ако съумеете да управлявате всички дейности ефективно (а това не е толкова лесно), ще можете да си осигурите охолно съществуване, финансова свобода и стабилност.

Вариант №4: Основен доход + допълнителен доход от “удари”. Независимо какъв е основният ви доход - заплата или собствен бизнес, той може да бъде подпомогнат от “пулсиращ” доход, базиран на еднократни сделки (“удари”). Тук може да става въпрос за продажба на бизнеси, за ремонт и продажба на недвижими имоти, търговия със стоки или “внезапни” сделки. Характерното тук е, че доходът не е стабилен и регулярен, а идва на пулсации. Целта е да бъде колкото може по-голям, за да се получи ефектът “ден година храни”.

Вариант №5: Няколко бизнеса. Както споменах и в началото, рядко съм виждал заможен бизнесмен, който има само един бизнес. Това най-вероятно не е правило, а само мое наблюдение, но си струва да се спомене. От друга страна, който се е занимавал със собствен бизнес, знае, че за стартирането и изграждането на успешно начинание е необходима толкова много енергия, време и усилия, че практически не е възможно да правиш успешно няколко неща едновременно. Как тогава да имаме няколко бизнеса? Решението не е просто и лесно, но е ясно - екип, бизнес система и автоматизация. При стартирането на един бизнес, отначало се фокусирате изцяло върху него. Изграждате системата от дейности, практики, процедури. Изграждате екип от качествени хора и се стремите да се сработят един с друг. Внедрявате колкото е възможно повече автоматизирани процеси, особено тези, които са дигитални. Постепенно се оттегляте от активна роля в бизнеса и запазвате само ръководна и контролираща. Така се излюпва и полита първият ви бизнес. Тогава насочвате вниманието си към изстрелването на следващия. И така, до колкото успеете да стигнете. Написано изглежда лесно, но на практика не е. Ако успеете обаче, вероятността да си осигурите сериозна финансова мощ, стабилност и свобода, е много голяма. А и никой не е казал, че хубавите неща се постигат лесно и бързо (освен хората в рекламите).

Вариант №6: Един бизнес с множество източници на приходи. Винаги препоръчвам на своите клиенти (и на самия себе си) даден бизнес модел да се проектира и приложи така, че фирмата да има не един а няколко източника на доходи. Така се гарантира стабилният поток от средства, които могат да захранят бъдещия растеж. Ако трябва да дам един силно опростен пример, нека да разгледаме една консултантска практика. Ако консултантът получава само заплащане на час за проведените консултации, доходът му е ограничен, защото той разполага с ограничен брой часове, които да размени срещу пари. Но ако той успее, освен консултациите да включи и продажби на книги, онлайн курсове, обучения на живо, групови занимания и коучинг, фирмени събития, собствени дигитални или материални продукти, зона за ограничен достъп срещу заплащане и т.н., тогава приходите му вече не са от една малка нишка, а се превръщат в буен поток, съставен от множество течения.

Вариант №7: Комбинации. Разбира се, може да има всякакви комбинации между горните пет варианта. Всичко зависи от вашите възможности и предпочитания.

В началото не е важно с кой вариант започвате. Това, което има значение е да започнете наистина. Да направите първата стъпка. Да знаете целта си, посоката, в която искате да вървите. А стратегията и тактиката можете да адаптирате съгласно развитието на ситуацията.

В заключение: Следващи стъпки

Можем да разгледаме произволен брой идеи, но нито една от тях няма да ни донесе основни или допълнителни доходи, ако само ги разглеждаме и обсъждаме. Затова, ето какви първи стъпки бих препоръчал да предприемете ако искате да започнете да се движите към целта “Няколко източника на доходи”:

Стъпка №1: Вземете решение. Искате ли, имате ли нужда, готови ли сте да се захванете с осигуряването на 1, 2, 3 или 4 допълнителни нишки от доходи за вас или вашия бизнес? Без да сте готови и да имате вътрешния подтик и намерение да го направите, никога няма да стигнете до реално действие.

Стъпка №2: Дефинирайте целта си. Какво искате да постигнете с тези няколко дохода? Подпомагане на финансите за покриване на разходи и покупки? Сигурност? Плавно започване на собствен бизнес?

Стъпка №3: Конструирайте си комбинация от желани нишки от доходи, която ви устройва. Вижте по-горе за идеи.

Стъпка №4: Направете първата реална стъпка. Планирането беше до тук. Можете да го ръзгърнете в движение. Но най-важното сега е да предприемете първо реално действие. Независимо дали става въпрос за търсене и кандидатстване за втора работа, намиране на проекти във връзка с вашите умения или създаването на нов онлайн бизнес, разберете коя е първата стъпка в тази посока и я направете. Още днес.

Преди поне 20 години прочетох една мисъл, която се приписва на Ърнест Хемингуей. Тя продължава да стои врязана в паметта ми. Ето я:

“Най-краткият отговор е действието!”

(“The shortest answer is doing the thing”)

Това е и моето пожелание към вас:

Бъдете кратки. Отговаряйте с действие, а не с празни приказки и пространни обяснения. Движете се в определената от вас посока. Радвайте се на успехите. Учете се от провалите. Продължавайте напред.


 

    0