top of page
  • Снимка на автораmyPOS

Българска компания за платежни решения, която разбива международни граници

Щастливи сме да ви представим една българска компания с над 130000 клиента от 30 страни, с офис представителства в 10 ключови локации в Европа.


Те създават платежно решение което позволява на малкия и среден бизнес да приема картови и безконтактни плащания както физически чрез пос терминал така и онлайн, чрез мобилен телефон и множество интеграции.


Запознайте се с техния Country Manager - Полина Тоскова


Кой стои зад идеята на myPOS? Каква е историята на създаването?


Идеята зад myPOS е всеки бизнес да получи възможност да се възползва от предимствата на иновативните платежни решения и по този начин да се справи с предизвикателствата, откривайки нови пътища към успеха. Зад тази идея днес стоят нашите партньори и служители в над 30 европейски държави.


Официално представен на Mobile World Congress в Барселона през 2014 г., myPOS днес е цялостно бизнес решение за приемане на картови плащания с ПОС терминал, онлайн и през мобилен телефон, на коeто са се доверили над 130 хиляди бизнеса в цяла Европа.


Аз се присъединих към myPOS през 2016 година, привлечена от смелата визия на основателя на компанията г-н Христо Георгиев. От тогава до днес можем да се похвалим с редица иновации на местния и чуждите пазари, с хиляди доволни myPOS търговци в цялата страна, два шоурума в София и Варна и още много постижения. Всичко това благодарение на екип от над 300 специалисти – в оперативния ни център във Варна и 10 европейски локации.



Какво е вашето "защо"?


Като компания, нашето „защо“ е мечтата за по-добри и достъпни платежни услуги; идеята, че всички предприемачи, независимо от техния тип и размер на бизнеса, заслужават нови технологии.


Лично аз обичам да питам „Защо търговците да изберат този продукт?“. Целта ни е да им предоставим повече свобода, гъвкавост, възможност да използват ексклузивен достъп до нови технологични услуги и по-добро клиентско изживяване. Освен, че е важен продуктът и услугата, която myPOS предлага, за нас е важно търговците да срещат в лицето на нашите служители – приятели, с които да изграждат дълготрайни взаимоотношения.


Важно е те да избират myPOS за свой доверен партньор, защото една от ценностите, които следваме е именно изграждането на ценни партньорства и тя може да бъде отговор на същия въпрос.

Защо точно в този момент?


Често си повтарям цитата на Махатма Ганди, „Бъдещето зависи от това какво правим в момента.“ За myPOS 2020 година беше интензивна по отношение на нови продукти, които представихме, именно за да отговорим на търсенето, което имат малките и средни бизнеси в създалата се обстановка.


За нас е изключително удовлетворяващо да можем да предложим на малкия бизнес гъвкавост, която да му помогне да оцелее в пандемията. Опитваме се да помогнем по няколко начина – като предлагаме продукти без месечни или годишни такси, като даваме на предприемачите незабавен достъп до преведените средства и като предлагаме иновативни решения, които отговарят на необичайната ситуация.


В този момент дигитализацията на бизнесите е от ключово значение, защото се оптимизират процесите. Чрез това ние от myPOS им помагаме да намалят разходите си, а в същото време да останат ликвидни.


Как успяхте да покорите Европа в толкова кратък срок?


В основата на успеха на myPOS сред търговците е иновативната и единствена по рода си платформа, която предлага незабавен достъп до средствата от всички плащания, приети онлайн и посредством ПОС терминал.


С myPOS, търговецът получава цялостно решение за приемане на картови плащания: Преносими, лесни за употреба ПОС терминали; незабавно усвояване на приетите средства; безплатна търговска онлайн сметка с IBAN; безплатна Mastercard бизнес карта и още много други инструменти и услуги.


Ние не само имаме уникален продукт, но и изключителна дистрибуционна мрежа от местни партньори, търговски представителства и experience центрове. Нашите партньори в основните ни пазари – Франция, Италия и Хонландия - имат голяма заслуга за нашия успех.


Разбира се, успехът се случва, когато има желание и се работи упорито и с любов. Най-важното от всичко остават хората, екипът на myPOS във всички над 30 страни, в които присъстваме. Хората са мотиваторът в myPOS, защото те представят продуктите и услугите, новите технологии на всеки отделен пазар.


Трудно ли е да работиш в България?


Не е лесно, но пък именно в предизвикателствата се крият успехите и трябва да се предизвикваме по-често. Те ни помагат да бъдем все по-добри и да продължаваме да растем като компания. Българският пазар е консервативен, търговците все още са насочени да търсят възможност за плащания с карти от банките. Смело мога да кажа, че през последните пет години успяхме да променим нагласите на малкия и среден бизнес у нас.



Важно ли е да започнеш млад?


Този въпрос може да се разгледа и от двете страни. Започвайки млад имаш време да преминеш през различните етапи и да добиеш различни опитности. От личен опит мога да споделя, че започнах да се занимавам с картови плащания през 2007 година в една от големите банки в страната. Две години по-рано банките започнаха да предлагат и развиват картовите продукти. Тогава, както за търговците, така и за картодържателите, беше нещо ново и те трудно приемаха тези нови възможности. След десет години опит с търговци и картови плащания, случвало ми се е да си мисля „колко тясно съм специализирала и дали ще има бъдеще в това, което правя?“.


Днес, вече четиринадесет години по-късно, осъзнавам, че всъщност 2007 година съм направила точния избор. Днес финтех компаниите са на „гребена на вълната“, да платиш с телефон или часовник се приема за новото нормално, а само с пръстов отпечатък и след две секунди плащаш в онлайн магазин чрез Apple и Google Pay.


Oт друга страна, започвайки късно имаш добрите практики – учиш се от тези преди теб, имаш ментори, които да те насочват и дават ценни съвети и стартираш без да се налага да минеш през всичко сам.


Какво да очакваме да научим от вас през следващата година?


През последната година работим все повече в посока myPOS да бъде разпознаваем бранд в България. Стремим се да удовлетворим нуждите на търговците и да предложим това, което ще помогне за техния бизнес и оптимизация на процесите в него.


myPOS само за миналата година представи няколко нововъведения, като myPOS Glass – приложение, което превръща Android телефона в ПОС, както и плащане с Apple Pay и Google Pay в електронните магазини. От началото на годината представихме няколко нови устройства, като дълго чаканото решение от търговците N5 Fiscal, което комбинира мобилен касов апарат и ПОС терминал в едно. Работим и върху други решения, които ще представим скоро.


Вярвам, че предстоят още нови партньорства и множество щастливи и усмихнати собственици на бизнес, с които заедно да преминаваме през възникналите предизвикателства, защото само така можем да станем по-добри в това, което правим.


Какво е вашето послание към читателите на BEM.BG?

Да мечтаят, защото за мечтите няма граници и крайна спирка! Вярата в това, че можеш да постигнеш нещо е силата на повечето успехи. Вярвам, че младите предприемачи са тези, които ще променят бизнес средата в България. Всеки голям бизнес в началото е бил малък и тук идва и ролята на myPOS – помагаме на бизнеса да расте. Ще се радвам, ако успеят да припознаят себе си някъде измежду редовете – дали да се мотивират или пък да отворят www.mypos.com, за да научат повече за нас.


Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page