top of page

Борбата с молци при смяна на летния гардероб

Молците са често срещан домашен проблем. Има около 30 вида молци като те проявяват особена активност през тъмната част на денонощието Някои се хранят с дрехи, други с продукти, а има и такива, които живеят в мебелите и килимите на нашето жилище. И още нещо – молците не са само летящи създания, но и яйца (гниди) и гъсеници.

change of clothes

Как можем да се справим с молците при смяна на летния гардероб?


За да проверите дали имате молци в гардероба, може да поставите капани с феромон, който привлича молци върху неговата леплива повърхност. Няколко залепени пеперуди веднага ще Ви дадат яснота. Ако уловите молци в капана е необходима да направите щателна проверка на всички дрехи в него, особено тези, които са направени от естествени материали, като вълна, памук, животинска кожа (кожени палта, шапки и други изделия).

Отделете си достатъчно време и нерви за това. Всички такива дрехи трябва да се проветрят, изперат и почистят или третират с препарат против молци и след което да се приберат, най-добре в херметични пликове отново в добре почистеният гардероб. Въпреки всички тези мерки, поставете чисто нов капан за молци в дрехите, който да наблюдавате известно време. Така ще разберете дали Вашата борба с молци е била ефективна. Дръжте гардеробите чисти и добре проветрени, молците обичат влажните и тъмни места.

Как можем да предотвратим този проблем за следващия сезон?


Средствата, с чиято помощ можем да се отървем от тези досадници, са разнообразни. Доскоро се смяташе, че най-ефикасното средство е нафталина. Оказва се, че той не е особено ефективен, а според някои изследвания веществото може да причини ракови заболявания.

Естествени и безопасни методи за борба срещу молците са ефирните масла с аромат на лавандула и ела. Стръкчета изсушена лавандула и тампони, напоени с тези течности, ще прогонят молците. Пеперудите не понасят и миризмите на черен пипер, изсушени портокалови кори, а също и ароматите на такива непретенциозни растения като декоративна коприва и здравец.

Защо е важно да вземем мерки на време?


Тези насекоми не представляват пряка опасност за нашето здраве, като например комарите, които пренасят зарази. Трябва да се има предвид, че размножителният период на този вид вредители е целогодишен, а средната продължителност на живот е две години и не е трудно да си представим какви щети могат да нанесат на нашите храни и дрехи. Това, от своя страна, ни принуждава да правим разходи.

Молците се хранят с вълна, памук, коприна, пух, перушина, кожа и дори с корици на книги. Насекомите могат да прегризат дори тънки найлонови пликове. Гъсениците могат да живеят при температура от нула градуса по Целзий като се хранят с мазните и потни петна, но могат и да оцеляват без храна почти един месец. Молците поглъщат мръсотията и правят дупки в дрехите. Ето защо борбата срещу тези насекоми започва в пералнята и/или в химическото чистене.

summer clothes

Къде другаде се разпространяват молците?


Друг тип молец е хранителния. Най-често поразява брашната, варивата, ядките и сушените плодове. Той обича топлината, силната влага и липсата на вентилация. Ако видите, че продуктите са поразени от молци хранителните стоки трябва да бъдат изхвърлени. След това измийте с топла вода и сапун шкафа като почистите цялостно. Издърпайте рафтовете, обърнете специално внимание на ъглите, долните страни конзолите на рафтовете. Може да използвате разтвор от оцет или алкохол - той е дезинфектант и убива микробите

Какво е най-правилното решение за всеки дом?


За да се справим с тях първо трябва да определим вида на тези вредители. В борбата с молците се използват различни или комплексни мерки:

  • профилактични мероприятия – поддържайте дрехите чисти – женските молци обичат да снасят яйца върху тъкани, оцветени с пот и урина. Така ларвите получават повече хранителни вещества. Винаги почиствайте дрехите, преди да ги приберете. Всички продукти трябва да бъдат съхранявани в плътно затворени стъклени буркани, метални и/или кутии.

  • пръскане – възрастните молци могат да бъдат убити със спрей аерозоли, но използването им за ларви е по-трудно. Ларвите могат да бъдат унищожени само ако влязат в контакт с тях. Затова Ви препоръчвам мащабна обработка на засегнатите зони. Може да се наложи повторно третиране. След приключване на обработката препоръчваме помещението да остане затворено за поне два часа, без циркулация на въздуха. След изтичането на карантинния период можете да проветрите за около 15-30 минути.

  • поставяне на капани с лепило и феромон, който привлича мъжките молци върху лепящата плоскост. Това е класически капан, който има за цел да снижи плътността на мъжките екземпляр. Ефектът е доста добър и наистина работи.

При сигурна нужда от съдействие може да се обърнете към екипа на Агроинсект относно продукти и услуги за премахване на молците във вашия дом или офис.

 
Elena Koleva


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page