top of page
Снимка на автораГалин Димитров East Accelerator

Българският борец за свободно предприемачество


Следващите редове ще ви запознаят с един човек, който от средата на 90 години буквално променя играта в предлагането на услугите в България създавайки +/- 30 от най-ефективните сайтове от всякакъв тип. Заниманията му включват и недвижими имоти, но... няма да разваляме изненадата. Галин Димитров, с който предстои да ви запознаем, е човек, който е посветил времето и себе си в подкрепа на българското предприемачество. Професионалист с огромен опит, още по-големи успехи и най-важното гигантско сърце.

Опитахме се да съберем близо 30 години в едно интервю и, разбира се, не успяхме, затова ще има второ съвсем скоро.

Представяме ви "източния акселератор", бореца за свободно предприемачество г-н Галин Димитров:


След такава богата история, какво е актуалното при Вас в момента?

Историята се повтаря, поредна криза, поредна обстановка на хаос, тревога, но и безброй възможности и мечти. Моят живот ме е научил, че при всяка суматоха трябва внимателно да се търсят решения за новите проблемите. Такава огромна промяна на потребителските навици и поведение няма как да не крие в себе си богатства и възможности.

Моята задача, както преди е да помогна на хората да преодолеят притесненията си, да намерят кураж да реализират потенциала и идеите си.


Според проучванията през последните две години, като най-често посочвана причина хората да изпитват затруднения да започнат бизнес или проект е, че не знаят от къде да започнат. Има много източници на информация, но по-голямата част от нея не е валидна за българския пазар или колкото и подробно да е описано дадено знание, за човек, който не е имал практика е трудно. Доста неща изглеждат много по-различни, когато се “изцапаш”. За съжаление позабравената традиция теорията да е подкрепена със задължителни практически занятия и реални на умения се усеща.

Получава се така, че кандидат предприемачите трябва за изключително кратък период да развият себе си едновременно, като знания, качества и уминея в различни области. Всяко практическо обучение във възможно най-ранна детска възраст по предприемачество е това, от което имаме нужда все повече.

Тук безценна е и стартъп общността. Без връзката ментор - обучаващ се, човек лесно може да се изгуби в огромния брой различни видове източници на информация, инструменти и решения.

Резултатите, които се получават при работата в екипи от хора, които искат да постигнат нещо е изключителен, различните гледни точки е нещото, което обогатява всички участници в обученията по предприемачество.

Голямо богатство е за хората е да намерят съмишленици и партньори, с които да общуват на една вълна и да споделят идеи и решения.


Социалната отговорност, особено в бизнеса, не е ли просто мит?

Дори и да е била мит преди време, това което наблюдавам сред новите попълнения от предприемачи и оперативен мениджмънт е фокус върху по-добра среда, по-добър достъп до знания, по-отговорно отношение към обществото и околната среда, като цяло. Вярно е, че хората с мечти и амбиции са представителна извадка, но смятам, че те носят достатъчно силни ценности, за да допренесат за развитието на тази концепция.

Аз вярвам, че преследването на лични, професионални и финансови цели далеч не е достатъчно за един усмихнат живот и много повече млади хора са осъзнати и посвещават много време за каузите си. Един себеуважаващ се бизнес би се адаптирал към тези потребителски нагласи.

Освен това метриките показват, че подобно поведение на компаниите дава положителни финансови резултати.


От какво се нуждае наистина българския стартъп?

Да четат повече ☺.

Информация, подкрепа, възможности, правилно отношение, но не същото, което получават предприемачите в развитите държави. Аз считам, че повечето програми и рамки за финансиране са написани за развитите държави и богати икономики. Сумите, които се отпускат в България са в пъти по-малки, като за начало.

Без допълнителни ресурси и много по-достъпна и качествена информация, без качествена експертиза ще постигнем сериозен напредък по-бавно от това, което ми се иска. Разликата във възрастта и начина на мислене на хората, които управляват ресурсите в момента и тези, които имат нужда от тях е поне поколение и лично на мен ми липсва приемствеността.

Все още витае усещането за естествен подбор и чувството, че някой може да ти открадне идеята или че няма да получиш достатъчно подкрепа от обществото.

Българският предприемач се нуждае от среда и обществена подкрепа дори и в провала, защото като най-непреодолима пречка младите хора посочват, страхът от провал. Това трябва да се изкорени от начина ни на мислене, защото човек научава най-много от грешките си, а предприемачите не обичат да се провалят втори път, вероятно няма и да се провалят ако са свободни да опитват.


Какво ви мотивира да продължавате, въпреки факта, че понякога не получавате и заплащане?

Когато започвахме 96 та година ние нямахме среда, нямаше кой да попиташ за елементарни неща и нямаше достатъчно практическа информация за бизнес казуси и решения на бизнес проблеми и се налагаше всяко нещо да го научаваме по трудния начин с проба и грешка. С годините имах удоволствието да извърша много на брой спонтанни актове на добрина и да споделя, както знанията си, така и ресурси и контакти с доста хора стартиращи нови проекти и идеи. Постиженията на тези хора, техния принос към техните семейства и среда, техните успехи са повод да изпитвам сериозно вътрешно удовлетворение и искам още много пъти да го изпитам.

С годините осъзнах, че не инвестирането на пари, а инвестирането на опит и знания в хората дават най-голяма възвращаемост.

Ако искаме да живеем в по-добра среда е от огромно значение да инвестираме в нея. Пари вече има в изобилие, все още липсват достатъчно подготвени хора, за да разбързат икономиката на България до желаните поне от мен показатели.


Какво ще посъветвате хората, които искат да стартират собствен бизнес, но се страхуват?

Страхът е хубаво нещо, но той е създаден, за да ни пази. За да освободим потенциала си е нужно тази енергия да се пренасочи в креативизъм, любопитство, четене, учене и експериментиране. Понякога се налага да излезем насила от зоната си на комфорт без значение колко ни е страх, за да се реализираме и да открием талантите си.

Използвайте правилото на малките стъпки, 1% напредък на ден е 365% годишно.


Какво ще научим от Вас в следващите 12 месеца?

Надявам се да Ви споделя успехите на хората, с които в момента работя по идеите им.

Имам удоволствието да съм ментор в BASE - Бизнес академия за стартиращи предприемачи. Безплатна програма насочена към всеки с желание да създаде или развие съществуващ бизнес, подкрепена от Америка за България. Всеки желаещ е добре дошъл.

Повече информация можете да намерите на сайта на фондацията „Източен Акселератор” https://eastaccelerator.com/

Ако желаете можете да се регистрирате и да се присъедините към програмата. https://eastaccelerator.com/register/


Какво послание ще оставите на нашите читатели?

Преследвайте мечтите си и ги превърнете в цели, проявете упоритост и постоянство.

И тогава, когато магията се случи, Вие трябва да сте готови, за да се насладите на това, как създаденото от Вас и Вашия екип започва да живее свой собствен живот. Трябва да му служите, подкрепяте и пазите.

Създаването на добавена стойност се изразява в няколко простички неща, а именно: Вслушване в изменящите се потребности. Вслушване в ритъма на пазара. Вслушване в новите технологии. Развитие на потенциала на хората. Постоянна промяна.

Промяната е Живот. Тя създава добавена стойност за клиента, за компанията, за екипа и за Вас самия.



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Komentarze


bottom of page