top of page

ЗАЩО ЕМАНЦИПИРАНИТЕ ЖЕНИ СА МНОГО ПО-ЖЕЛАНИ?

Еманципация - освобождаване от състояние на зависимост, от предразсъдъци и ограничения.

Реших да напиша тази статия, защото все по-често попадам на различни мнения за еманципираните жени. Какво обаче означава еманципирана жена и дали не бъркаме еманципацията с феминизъм?

Тук няма да си говорим за феминизъм, нито за това как да си сменяме сами спуканата гума на колата, докато сме на високи токчета. Тук ще си говорим за онези бизнес дами, които са се освободили от зависимостите, предразсъдъците и ограниченията в името на това да бъдат едновременно съпруги, майки, предприемачи и още нещо...


Психологията на жената е устроена така, че да излъчва нежност, любов, сила, мъдрост, да дарява мир и топлина. Всяка по своему е уникална. Мъжът е боец и завоевател. Това обаче дали означава, че не могат да бъдат равни? Тук ви предлагам един откъс от авторски текст, който внася яснота:


„...Те са, като деня и нощта. Всеки по своему различен – светъл и тъмен. И, както деня и нощта всеки от тях носи в себе си светлината и тъмнината. Тя има дълбоки очи криещи радостта, щастието, страстта и любовта. Той има поглед, който може да прониже всеки дръзнал, да се доближи по-близо до същността му. Тя е добра, мила, дива и целеустремена. Той е весел, силен, амбициозен, постоянен, понякога гневен, избухлив и дълбоко в душата си – щедър до болка. Тя умее да обича с цялото си сърце и душа. Той си позволява да обича само, когато се чувства в безопасност и спокоен, че никой няма да посегне на най-святото му. Тя е, като морето – понякога тиха и спокойна, друг път бурна и неукротима, но никога не знаеш какво се крие на дъното. Той е като пустинята – златна, гореща, но посмееш ли да стъпиш бос, ще се опариш. Тя е нежна и крехка. Той е силен и могъщ...”

Мъжът и жената не просто могат да бъдат равни - те се допълват !

Да се върнем на основната тема – защо еманципираните жени са най-желани…

В днешния свят, който е изпълнен с множество провокации за една жена е предизвикателство да бъде успешна. Да умее да отстоява своята същност, воля, изява, лично желание и сила, е ежедневна борба дори със самата нея. Да бъде майка, съпруга, бизнес лидер и партньор се превръща в нейна кауза и цел.

Ежедневието ѝ е ангажирано с правене на планове, поставяне на цели, грижа за своето ментално и физическо здраве, грижа за семейството и домашния уют, непрекъснато учене, създаване на подходящи партньорства. Еманципираната жена развива своите таланти, старае се да не се оплаква знаейки, че няма смисъл, контролира своите страхове, грижи се за своята независимост и се възползва от всяка предоставена възможност.


Живеем в бързо развиващ се коренно различен свят. Бизнесът вече не е предназначен само за мъжете, напротив – все повече жени смело навлизат в тази сфера, доказвайки способностите си на предприемачи. Жените в бизнеса могат да бъдат в различни сфери – собственици и управители на големи компании, мениджъри заемащи най-високите постове, пиари, копирайтъри, маркетолози и други. Все по-често наблюдаваме женското лидерство в световната икономика. Този тип жени са изключително идейни, енергични и притежаващи комбинацията от опит и знания, дисциплина и целеустременост. Те никога не се отказват от идеите си. Трудностите не ги спират, а ги мотивират допълнително. За тях не е проблем да постигат успехи в бизнеса. Въз основа на проучвания, жените на ръководни постове са по-добри слушатели и мотиватори, те са по-ангажирани и насърчаващи, когато става въпрос, както за развитие на служителите, така и на компанията. Корпоративни гиганти, като Kohl’s, Oracle, Walmart и Yahoo , са достигнали върха на успеха си под ръководството на жени, които притежават не само интелигентност и иновативно мислене, но и визия, страст, състрадание. Тези брилянтни жени не само помагат на бизнеса да расте и увеличава приходите с милиони, но техният чар, грация, харизма, усещане за мода и стил привличат хората и повишават корпоративните резултати.

Един от най-вълнуващите периоди в живота на една жена е създаването на семейство и раждането на деца. Това, което е от значение, са балансът между работата и личния живот, възможността да гледат спокойно децата си и разбира се, финансовото възнаграждение и издигането в кариерата. От значение е семейният комфорт и хармония. Жонглирането между съпруг, деца, домакински задължения, работа, приятелства и личностното развитие изисква неуморен труд и непрестанна грижа за психическото и физическото здраве. Да бъде балансьор между всички нейни роли, я прави боец на арената на живота.

Да бъде боец се оказва обаче не лека задача. Изискванията към нея се постоянни. Тя няма право на грешки. Няма право на проява на слабост. Няма право на боледуване и умора. Няма право на лошо настроение. Не рядко става обект на коментари като „Стегни се“, „Ти не беше такава жена“, „Ти беше мъжко момиче“, „Трябва да си силна и ще се справиш“, „Това не си ти“. Дали обаче еманципираната жена е слаба? НЕ! Тя е просто човек и най-вече жена! Тя винаги се изправя. Намира решения. Дерзае! Не се спира пред нищо. Тя е онази, която подминава тези коментари с ясната цел – да бъде независима, независима и освободена от предразсъдъци. Поема дълбоко въздух и преминава всяко препятствие натрупала опит, знания, мъдрост и стремеж към по-големи върхове. За нея няма „не мога“, има „ако пожелая“!

Еманципираната жена е онази жена, която владее изкуството на свободата. Именно това я прави много по-желана!

Като автор на тази статия заставам зад всяка своя дума. Аз самата съм жена предприемач и майка на 4 деца. Често хората са ме питали, как се справям със собствен бизнес и семейство, в какво се крие тайната на успеха и как се отразява натовареният ми график на личният ми живот. Моят отговор винаги е един и същ – организация, екип, отдаденост, желание за развитие и упорство. Още от ранна детска възраст се опитвах да се справям с всичко, което ми бе възложено, като ангажимент и задача.

През годините на израстване осъзнавах, че един ден искам да оставя следа след себе си, която да бъде в полза на обществото. Тази цел се засилваше все повече и повече. След дълги години работа, като служител на голяма компания и като майка на 4 деца разбрах , че това, което искам да правя е да създам собствен бизнес в сферата на неформалното образование. Така създадох детските образователни центрове “Smarty Universe” в партньорство с “Smartykids”. Да бъда предприемач бе лесно решение, но не крия , че пътят към успешния бизнес е осеян с трудности и предизвикателства. Много хора мислят, че когато си красив и млад е много по-лесно.

ДА ама НЕ. Именно тогава се сблъскваш с обществото, което изповядва теорията „щом си млад означава, че си неопитен“. Често са ми задавали въпроса „Колко стаж и какъв опит имаш?“. Била съм обект на коментари, че щом съм млада означава, че нямам необходимите компетенции. Тези мнения ме направиха още по-силна и мотивирана. Не крия, че имам неизчерпаем ресурс от енергия и хъс. Не крия, че ме мотивират всички онези жени в големия бизнес, които променят света. Да кажа, коя е моят идол е трудно, защото всички са различни и индивидуални по своему. На онези дами, които все още се колебаят дали да бъдат предприемачи бих искала да им дам съвет – вярвайте в себе си и смело напред!Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page