top of page

Здравословна храна за обикновени хора - Какво означава Био продукт?

Настоящата публикация е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Житолюб с цел развитие на мисията на фондацията.


Представяме ви една от най-новите ни рубрики през 2021 година. Здравословна храна за обикновени хора с нашата приятелка Ели Илиева, която има огромен опит, който ще споделя с нас цяла година. Тук ще разберем, защо здравословно не означава задължително много по-скъпо.

Разкажете ни за Ели Илиева, коя е тя?

Първо да поздравя всички с настъпването на Новата година.

На всички пожелавам най-вече здраве, успешно справяне с предизвикателствата на живота, хармония във взаимоотношенията, оптимизъм, но най-вече всичко което правите да бъде с Любов. Лошото да е останало в миналата година, а сега да ви предстоят само позитивни емоции и да осъществите всичките свои идеи безпроблемно!

Ели Илиева от 20 години се занимава със земеделие , а от 16 години с Биологично зърнопроизводство

Какво представляват био продуктите?

Био Продуктите се получават от Био суровини. Това означава че при отглеждането и преработката на суровината не са участвали никакви химични компоненти – химични торове и препарати – пестициди, фунгициди, а при преработката, липсата на „Е“-та и химични добавки


Има два вида земеделие Биологично и Конвенционално.

В земеделието се сертифицира земята. Преминаваш в един три годишен преходен период и чак тогава те сертифицират за Биологично земеделие. За да получиш заветният сертификат взимат на произволни места на полето почвени проби, взимат проби от растенията, а ако си животновъд от животното и млякото. Когато хората казват с пренебрежение – вие сте си платили за това ви сертифицират, това донякъде е така – наистина всичко си плащаме, включително всички изредени проби, които се взимат понякога два, три пъти в годината. Изискванията към нас са изключително рестриктивни.

Храната от баба “и тя е Еко” е много сбъркано понятие. Първо няма Еко и второ (далеч съм да обвинявам всички възрастни хора), това което съм виждала по селата е страшно, защото отиват в Общият магазин, в които се продават и препарати за растителна защита и искат нещо да унищожат бурените. Разбира се, продавачът, дава някакъв препарат в чиито указания фигурират че се разрежда 1:100, но възрастният човек решава че тази доза е малка и разрежда 1:10. Препаратите имат и карантинен период, които дядото/бабата никога не спазват, така продукцията става изключително опасна и отровна… За това просто трябва да се внимава, когато хапваш от село, и от баба!! При нас има непрестанен контрол, първо от сертифициращите фирми, после от Растителна защита – БАБХ. Живеем в изключително химизирана епоха, реално с този интензитет на пръскане с химия са последните 15-20 години. В България все още има зони, които не са покътнати и са изключително благоприятни за биологично земеделие

Трудно ли е да бъдеш био предприемач в България?

Абсолютно.

Първо - срещаш неразбиране от населението, второ – държавата привидно е зад идеята на Биологичното земеделие, но чиновникът прави всичко възможно да те спъва.

Всички искат да ядат качествена храна, но никой не е съгласен да дава повече средства, а те не са в пъти, и са сравнително с малък процент над конвенционалното производство. При Биологичното земеделие, участва много ръчен труд, добивите са по-малки и за това се получават от ЕС едни компенсаторни плащания – хората ги бъркат със субсидии. Това са пари които получаваме заради ангажимента да опазваме околната среда и за това, че нашата продукция е с по-малко количество, но това е за сметка на качеството. В продължение на три години за българските биопроизводители нямаше точно тези компенсаторни плащания, това се случи в резултат на грешната политика на Министерство на земеделието. Това неминуемо се отрази на себестойността на продуктите. Налагаше да продаваме нашите продукти почити на себестойност, защото в приходната част липсваха тези плащания, а когато излезеш на Европейския пазар, там никои не те пита за грешките на чиновниците или за това че държавата България не подпомага своите биопроизводители. Да поясня, компенсаторните плащания които получаваме 85% са средства от Европейските програми, а 15% са от държавата България, като ние имаме най-малък дял държавно съфинансиране от целият европейски съюз. Нашите колеги, примерно от Германия, са подпомагани, малко повече, с парите от ЕС, но и държавата им дава равно по количество средства (например, ако от ЕС получана 85 евро, точно толкова получават и от държавата – 85 евро), отделно получават допълнителни бонуси от самите общини, за това че опазват природата и водата. Да вземем по-близка до нас държава – Румъния. Там отново се получава сходен дисбаланс и те получават адекватно подпомагане.

По лесно се справяме с предизвикателството на природата, отколкото с държавната машина и въпреки това продължаваме да се занимаваме с Биологично земеделие, въпреки Държавата, въпреки природата.

Кои са най-големите предизвикателства пред, които сте се изправяли в работата си?

Неразбирането, общо, от страна на хората. Никои не си дава сметка че храната разболява, храната лекува!! И още в древен Китай са слагали знак на равенство между храната и лекарството, като са твърдели че ако храната не помага, тогава лекарят назнача лекарства. Биологичните продукти са със знака на Здравето и ако повече хора го осъзнаят, тогава ние няма да си продаваме нашата продукция в чужбина, а ще я продаваме тук. По този начин, населението ще ни стимулира да произвеждаме качествена храна за българите – ето това е най-голямото предизвикателство. За това при интервюта по медиите непрекъснато призовавам - Купувайте Български продукти!! Купувайки, вие стимулирате български земеделски производители, стимулирате родната икономика. Всичко това е до осъзнаване от населението.

Какъв процент от хората в България се хранят с био продукти, спрямо Вашите наблюдения?

Радостно е че все повече хора се обръщат към качествената храна. До сега главно клиентите ни бяха млади семейства, но се наблюдават вече и по възрастни хора, което е добър знак. На пазара дойде една възрастна женица и каза нещо, което ме трогна:

– “по добре да дам два лева повече, но да взема от вас и най-важното е, че това е българско производство


Възможно ли е успешното предприемачество в сектора с истински био продукти и при какви условия?

Разбира се, че е възможно. Трябва да имаш мисъл, че здравето, твоето, на близките ти, на природата, на животните ти е приоритет... Следващата стъпка е да имаш здрави нерви, за да се справиш с предизвикателството от страна на държавните органи. Пояснявам, когато си Биопроизводител върху теб се упражняват с непрестанен контрол всички подобаващи органи. Да, разбира се че трябва и наличие на малък начален капитал, но това е най-малката грижа. Ако си ентусиазиран и искаш да достигнеш хармония със себе си и природата – това е начинът.!

Какво е Вашето послание към читателите на списание “Български Предприемач”?

През последната година, на всички стана ясно, че здравето е на първо място, за това погрижете се за себе си подобаващо, започнете с Храната, нека тя да бъде от Български Биопродукти.

И както са казали известни личности Българската храна е за българите – тя има свойствата, енергията, нужни за нашите организми.Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page