top of page

Най-добрият начин за контрол на калориите


В първият брой за новата година ви представяме един доказан специалист, на когото се довери и един от нашите създатели - Пламен Попов. Д-р Анна Йорданова ни разкрива, кои са тайните на здравословния начин на живот.

Здравейте, Ани! Разкажете ни с какво точно се занимавате.

Здравейте, много благодаря за поканата и също за въпроса

Аз съм лекар със специалност хранене и диететика и моята мисия е да помагам на хората да предотвратим възникване на заболявания. В моята работа на индивидуални консултации, колективни програми (профилактични програми) прокламирам здравословния начин на живот като цяло и разбира се акцент също пада върху храненето.

Също така провеждам курсове за диетолози, хора, които да повишат познанията и квалификацията си.

Защо правите точно това, което правите?

(Усмихва се) Още като дете знаех, че искам да съм лекар за да помагам на хоратата, да са по-здрави, също и на близките си. Честно казано сега мотивацията ми е същата, но вече не звучи толкова абстрактно и нереално, както всички се опитваха да ми обяснят тогава. Също така при запълнения ми график осъзнах, че имам ограничено време да помогна на повече хора, именно заради това реших, че е най-добре да споделя моя дългогодишен опит с други специалисти и те също да могат да помогнат на още повече хора.

Аз лично съм човек влюбен в обученията, самата аз съм преминала и ежедневно гледам или слушам поредния курс. Смятам ,че човек постоянно трябва да надгражда, не заради някой друг, а заради себе си. Затова реших, че вече имам сериозен опит зад гърба си, доста безсънни нощи в обучения и направих моите обучения за специалисти.

Когато си избирах специалност ми беше много трудно, защото имах интерес в почти всички, просто общо медицината е моя страст. Но първо винаги съм се интересувала лично от диетологията, второ това е единствената специалност, която е изцяло свързана с превантивната медицина и от моя опит днес вече знам, че всяко едно заболяване може да бъде повлияно от храненето. Не всяко да бъде излекувано, но подобрено състоянието на човек - със сигурност! Още повече че множество заболявания са напълно предотвратими посредством храненето. Това много ме мотивира.

Защо правя това, което правя ли - защото когато човек, който е спазвал мой режим само за 2 седмици спре лекарствата си за кръвно и никога повече не се наложи да ги ползва - това ми е достатъчно! Не при всички става толкова бързо, но сериозни заболявания като сърдечно-съдови, диабет, инфекциозни, ставни и много други могат да бъдат изцяло контролирани и дори излекувани в много случаи с правилното хранене. Мен лично като лекар това най-много ме мотивира да правя това, което правя.

Хранителен режим или диета?

Диета не е лоша дума, но да, ако някой смята, че ще свали за 2 седмици и после ще си яде пак каквото си иска нещата не работят така. Тоест ако сложим знак за равенство между двете то тогава дилема няма. Хранителния режим е за цял живот, но той също се променя и също става на диета за някакъв период от време. Например ако никога не сте имали проблем със стомаха и червата, но сега напр. след инфекция или голям стрес имате проблем именно там, то за известно време е добре да минете на диета (или хранителен режим) за подобряване на стомах и черва и така е цял живот. Можем напр. да си имаме един режим, който да е наистина здравословен и балансиран и когато се наложи да се коригира - може да възникне бременност напр., тогава режима или диетата става различна. За всяко едно състояние или заболяване има специфичен режим. По-сложно е, когато имаме няколко особености, които да предвидим, но за мен е удоволствие, тръпка и предизвикателство с всеки човек, тъй като всеки е различен и има толкова диети колкото хора има на земята.

Задължителен ли е хранителният режим за всеки човек?

Според мен да. Всеки има много различни потребности, ежедневие, ген, дори и близнаците имат различен метаболизъм и потребности. Моето мнение е, че поне веднъж в живота е добре да се види човек от какво най-много има нужда и кое би му навредило. Ако човек слуша тялото си, но и правилно разчита сигналите тогава всичко ще е наред. Проблемът е, че в наши дни сигналите се размиват и вероятността за грешното им разчитане от тялото, си е голяма. Затова смятам че поне веднъж и все пак това е разговор и препоръки ако нещо не ви допада не го правите. Решението за режима ви го взимаме заедно, а не аз еднолично, като специалист. И точно това обсъждаме - дали това което препоръчвам е приемливо за вас.

Повечето хора свързват хранителния режим с нещо скъпо и екстравагантно, това мит ли е или истина?

Съвсем не е така. Беше екстравагантно преди 10г., когато започвах да се занимавам професионално с тази професия и всички се опитваха да ме разубедят, защото “никой не би спазвал режими”. Сега почти всеки е спазвал някаква диета. В момента обаче по-актуалното е че се правят неправилни импровизации и диети от интернет, които могат да бъдат и вредни, а в крайна сметка идеята нали е да сме по-здрави, не по-болни. Мисля, че този проблем значително се подценява и именно, заради това реших, че ще се занимавам на високо ниво с тази работа и ще обучавам така, че наистина да няма място за грешки нито по-сериозни последици. Самата аз съм доста педантична и заради това вземам под внимание всичко което човек споделя и всички процеси които оказват влияние напр. социални, психологически, генетични и много др..

Какъв е най-правилният начин да се създаде един хранителен режим?

Един режим на първо място трябва да отговаря на условието реално да може да бъде спазван. Оттам нататък има още много условия, които самия диетолог трябва да съобрази - навици, работа, заетост, стрес, култура на хранене на семейството му и дори религия. Фамилна обремененост и разбира се моментно психологическо състояние и готовност за режим. Всички тези процеси са всъщност доста по-сложни отколкото хората си мислят. Обикновено те смятат, че даваме повече плодове и зеленчуци и готово. А нещата са далеч по-комплексни. А едно от най-важните неща, които трябва да се съобразят, е възможността да се развие хранително разстройство. Няма точна статистика, но със сигурност всеки ден, такива случаи се умножават многократно поради факта, че вниманието на хората се насочва върху теглото и всички се стремят към “перфектността”. Но всичко трябва да е в баланс. Аз лично съм голям привърженик на красивото тяло, но не и на цената на здравето. Дори не разбирам изобщо, защо някои избират между двете. Истината е че ако направиш тялото да е здраво, със сигурност ще изглежда перфектно.

Кои са "забранените плодове"?

Няма забранени плодове, нито храни, забраната ги прави стократно по-желани. Но всичко зависи от целта дали е режима за отслабване или друг лечебен режим. Понякога дори е добре да няма плодове за някакъв период от време. Плодът, който е важно да се избягва при прием на медикаменти е грейпфрута, това малко хора не го знаят и си мислят че е много полезен. Но всичко е относително, за един е много полезен един плод, но за друг друго е полезно и това. което е за първия е дори вредно за втория. Като цяло недиетични са банани, грозде, диня, тиква. Но съвсем не са лишени и от полезни качества. така, че всичко трябва да е в баланс.

Какво е Eurodiet?

Eurodiet е метод за отслабване и подобряване на здравето с помощта на специална диетична и най-висококачествена храна.


Този метод е създаден преди повече от 30 г. Разработен е от над 250 специалисти сред които лекари диетолози, психолози и дори готвачи със звезди Мишлен, за да може, освен много здравословен, да е спазено условието което споменах и по-горе, да може да се спазва, като за целта храната е направена много вкусна, бих казала без разлика от обикновена храна. Напр. бисквити с шоколадова глазура не може човек да различи по никакъв начин.


Единствената разлика ще бъде месец след като си започнал режима когато си с 10 кг по-слаб. Искам да вметна нещо, храната е разработена за подобряване на здравето и по-точно намаляване на коремчето (по-конкретно висцералната мазнина), мазнината около коремните органи. Тя е много важна защото от нея зависи кръвната захар, кръвното налягане, високия холестерол. Освен на външен вид и намаляването на целулита, което е един от най-желаните ефекти, но подобряването на здравето е толкова значително, че в Люксембург този специален режим се реимбурсира от здравната каса.

Можем ли да постигнем резултати само с хранителен режим без тренировки, за да имаме здраво и добре изглеждащо тяло?

Принципно за здраво и красиво тяло основното е храненето и след това тренировките. Режимът е 80% от резултата, дори съм участвала в такова проучване в което изследвахме три групи. в първата група имаха тренировка, но без корекция в храненето (хапваха каквото си пожелаят), тази група не свали нито 1 кг., но разбира се, преразпределиха мазнини и мускулна маса. Втората група имаше освен тренировката и корекция в храненето с обикновена храна и свалиха средно 3 кг. за месеца и 3-тата група която имаше физическата дейност еднаква с другите две групи свалиха 6 кг за месеца, при това включихме само 2 храни Eurodiet.

Можем ли да Ви намерим онлайн и да се възползваме от Вашите услуги ако сме на другия край на България или дори в чужбина?

Разбира се, постарали сме се да направим лесни и достъпни консултациите онлайн, както и груповите програми, защото е много удобно и много хора от чужбина българи или чужденци искат също да се погрижат за себе си или да се научат на практични умения в диетологичната си практика. Още повече с корона кризата се наложи и много онлайн дейността. Това за мен беше добрата страна на изминалата година, защото се спестява време на всички, най-вече на човека, който спазва режима, а това прави срещите ни по-гарантирани, няма задръстване, няма болест, неразположение. Това е много важно, защото режимите имат нужда от последователност в действията и време за прилагането им.

Когато стане прекалено сложно ходиш на диетолог на другия край на града или в друг град, пазаруваш като луд и готвиш по цял ден, всеки би се отказал. Малцина са тези, които се хвърлят в дълбокото, но аз гледам да им го спестявам, най-малкото могат да отидат на един масаж или да прекарат повече време с децата си вместо да го губят. Много обичам да оптимизирам моето и времето на моите пациенти. Важното е да постигнем резултат накрая и да е с минимални усилия, но не може без.

Аз имам няколко пациентки от София - майки, едната, от които проведе консултацията до спящото бебе и беше полегнала на дивана, съответно с нея имаме невероятно добри резултати. Най-важното е да обсъждаме режима, където и да сме. И от време на време се измерваме на специалните ни уреди измерващи мазнини мускулна маса скорост на метаболизма и др., но вече има и такива за домашна употреба така че е още по лесно.


Каква е храната на бъдещето според Вас?

Знаете ли, за мен храната на бъдещето е Еurodiet. Наред с другата обикновена храна, вкусна, но здравословна, смятам че все повече хора се обръщат към здравословно и диетично хранене (това са две различни понятия) и съответно производството ще се промени. То вече се променя, но смятам, че това е само началото. Също вярвам че трябва да е вкусна, но това съвсем няма да е достатъчно и последните години сме свидетели как се промениха трендовете. Въпросът е, че наред с прекрасните и здравословни храни се появиха и имитации на тези храни с които също много трябва да се внимава. Надявам се хората да осъзнаят едно, че производството на наистина висококачествена храна (и на др продукти, но не на всички) изисква към момента огромни ресурси. Поради климатичните промени съм разговаряла с французи производители на храни, които казват, че цените тепърва ще се покачват, защото самото производство става все по-скъпо.

Почвите са все по-неплодородни и бедни на минерали, а когато целиш качество и високо съдържание на нутриенти вит и минерали това изисква повече средства. Също така бабините храни са чудесни, но отново не са за всеки, но бабите също пръскат с препарати понеже наистина не може да предпазят реколтата от слана напр., разбира се вече има натурални варианти на всичко.

Благодарим много за прекрасното интервю!



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page