top of page

Каква е винената култура на българина? Интервю с Цветелина Николова

В този брой ви срещаме с един истински лидер. Представяме ви Цветелина Борисова Николова - управляващ директор на винарска изба "Катаржина Естейт", както и на "Платинум Брандс" - дистрибуторска компания за вина и високоалкохолни напитки.

Цветелина Николова има бакалавърска степен по политология на френски език и магистърска степен по МИО от УНСС. Тя е завършила престижния международен институт OIV (International Organization of Vine and Wine) във Франция с две международни дипломи:

Мениджмънт в сектора на винопроизводство и лозарство“ от университета СупАгро ( Монпелие, Франция)

Магистър на науките по Винен мениджмънт“ от OIV (Франция)

Сред приоритетите на Цветелина Николова е изграждането на по-добър имидж на българските вина по света. Тя е инициатор и автор на различни проекти, свързани с разпознаваемостта на България като производител на качествени вина, както у нас, така и на международно ниво. Тя издаде богато илюстрованата книга за българските вина и традиции "Wines of Bulgaria". Този своеобразен пътеводител в света на винопроизводството в България получи широк отзвук и бе високо оценен и на държавно ниво.

През 2019 г. регионалното бюро на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа и групата на франкофонските посланици в България, присъдиха на Цветелина Николова наградата в категория “Предприемачество”.

По време на престижния конкурс „Мистър и Мисис Икономика 2019“, на Цветелина Николова бе връчена специална награда за популяризиране на българското вино.

Цветелина бе обявена за „МЛАД МЕНИДЖЪР“ на 2012 г.

Тя е сред десетте финалисти на престижния национален конкурс „МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА“ през 2015-2017 г.


Винопроизводството е древна култура. Кое в нея Ви плени?

Когато си част от целия процес и виждаш как се създава един такъв продукт като виното, няма как да не бъдеш пленен.

Винопроизводството е древна култура, която по нашите земи датира още преди създаването на българската държава. Традициите в създаването на виното са били част от ритуалите в ежедневието и са дълбоко свързани с историята. Културата на пиене на вино е издигната на високо ниво още по времето на траките.

Пленяващото във винопроизводството е това, че в различните райони и страни съществуват стотици специфични елементи, които формират характера на едно вино. Те са свързани както с условията, така и с традициите на всеки регион. Основна цел на всички нас, като винопроизводители, е да получим напитка, която съчетава гама от приятни и интересни вкусови и обонятелни характеристики, като в същото време носи в себе си спецификите на тероара. Изпълнението на тази цел зависи пряко от качеството на изходната суровина - гроздето. По тази причина ние в KATARZYNA ESTATE отглеждаме над 7000 дка собствени лозя, за да можем да следим за качеството на нашето вино от най-ранния етап до неговата преработка и винификация. В цялостния процес са вложени много труд, любов и знания.

Вие сте доказателство, че младата възраст не е пречка за кариерното развитие. На 29 години заемате длъжността изпълнителен директор. Как се постига това?

Това се постига с изключително много труд и постоянство. Специално аз никога не съм се замисляла на колко години съм, както и за това, че съм жена. Знаете, че много хора, изпитват недоверие към успелите жени. Полът няма никакво значение, за да си успешен в света на бизнеса. Важно е да имаш сили и воля да се справяш във всяка една ситуация. За себе си бих споделила, че в началото ми беше доста трудно, хората не ме познаваха достатъчно и все още не бяха изградили доверие в мен. Но в момента, в който започнах да решавам успешно проблеми и казуси в компанията, спечелих доверието на служителите и бизнес партньорите на компанията, чието ръководство ми бе поверено. Това ми даде крила и още повече ме мотивира да развивам компанията. Освен това, срокът, който аз имах да се наложа бързо като управляваща фигура в компанията, беше много кратък. Трябваше бързо да докажа, че мога успешно да взимам решения, да решавам проблеми, да приложа своите знания за създаването на стратегия, как да превърна KATARZYNA ESTATE във водещ български производител.

Искате ли да прочетете повече?

Абонирайте се за bem.bg, за да продължите да четете тази изключителна публикация.

0 коментара

© 2021 Фондация “Започни Млад” с ЕИК 206624841. Всички права запазени. Политики за поверителност.

Добре дошли на уебсайта на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841. Фондацията е ЮЛНЦ, регистрирано в България, ЕС и осъществява изцяло дейност в съответствие със своята мисия да насърчава и развива предприемаческата среда и талант. 

 

Мисията на Фондация “Започни Млад” е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж.

Получавай новини от Фондация "Започни млад"

Контакти:        support@bem.bg       +359 893 042 868        България

Моля имайте предвид, че всички споменати продукти и/или имена на компании са търговски марки ™ или регистрирани ® търговски марки на съответните им притежатели. Уебсайтът/фондацията няма никаква принадлежност и/или одобрение за/от тях – тези търговски марки се използват само за образователни цели като примери. Екипът ни извършва модерация преди да публикуваме, но все пак имайте предвид, че настоящият уеб сайт е създаден с образователна цел и не носим отговорност за резултати или пропуснати ползи. За повече информация по дадена тема, се свържете с нас. 

bottom of page