top of page

Digisec за победата си във форума GAZELLE INTERREG на РТИК - Част 2



Имаме удоволствието да Ви представим гръцката фирма Digisec. Иновативната компания се представи на Международния инвестиционен форум, който се организира от Русенска търговско-индустриална камара през месец май по проект „Gazelle - Стимулиране развитието на иновативни МСП с висок потенциал“. Стартъпът презентира своите дейности и иновативни решения и зае второ място в конкурса за най-добра бизнес идея, който се проведе в рамките на форума.

Разговаряме с г-н Георгиу Диакоманолис, Главен оперативен директор, който ще ни разкаже с какво се занимава компанията, какви иновативни решения предлага и какви са бъдещите им планове за развитие.


- Кои сте Вие и какъв проблем решавате?

- Digisec е доставчик на високотехнологични решения, а ние проектираме и внедряваме приложни решения, базирани на Computer Vision, особено за възобновяемите източници и строителните пазари.


Ние сме благоволили и произвеждаме система за възпиране на птици за вятърни паркове, която възпира птиците от сблъсък върху лопатките на вятърните турбини. Технологията се основава на алгоритъм за машинно обучение, който може да прави разлика между птици и други движещи се или неподвижни обекти.


Когато птиците са близо до вятърната турбина, нашата система издава звук, за да ги накара да променят курса си. Ако птиците продължат пътя си към вятърната турбина, ние я изключваме, докато напуснат опасната зона. Нашето решение вече е инсталирано на повече от 150 вятърни турбини в цяла Европа.


Второто ни решение е мобилно автономно роботизирано превозно средство, което може да бъде теглено лесно до всяко отдалечено място. Превозното средство е автономно по отношение на енергията за повече от 30 дни, тъй като има фотоволтаични панели и дизелов генератор и се разгръща автоматично на базата на технологията на изкуствен интелект. Може да бъде оборудвано с камери с висока разделителна способност за наблюдение или с панорамен термичен радар, който може да открива горски пожари на разстояние до 15 километра.


С използването на технологиите Computer Vision проектираме решения, целящи опазване на околната среда и естествените местообитания.


- Кои са Вашите клиенти и каква е обратната връзка?

- Наши клиенти са всички производители на енергия, оператори на вятърни паркове и строителни фирми. Нашите решения бяха широко приети и наскоро започнахме да изнасяме базирани на AI технологични решения за Италия, Франция и Австрия.


Получихме 5 важни награди, включително международната награда на WITSA за най-иновативно решение за зелена енергия.



- Защо участвахте в GAZELLE INTERREG и какво взехте от събитието като контакти и обратна връзка?

- Международният инвестиционен форум в Русе беше страхотна инициатива, както на Русенската търговска камара, така и на Атинската търговска камара. Винаги се стремим да участваме в международни събития и да повишаваме осведомеността за нашите решения. Беше страхотно преживяване да представим нашето решение пред много професионална тълпа от инвеститори. Ние се стремим към сътрудничество в България и на Балканите и вярвам, че динамиката и потенциала на тези пазари са безкрайни.


- Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се сблъсквали в професията си?

- Най-голямото предизвикателство беше да се създаде стартъп в разгара на икономическата криза в Гърция. Нямахме никакъв достъп до финансиране и трябваше да разчитаме на приятели и семейство, за да започнем нашата компания.


Ограниченият достъп до финансиране означава, че трябва да използваме нашите средства за финансиране на нашите проекти, вместо да инвестираме допълнително в научноизследователска и развойна дейност.


- Как възприемате конкуренцията?

- Разбирането на конкуренцията е жизненоважно за бизнеса. Отделяме много време за пазарни проучвания и анализиране на конкуренцията, научаваме много от това. Нашата цел е да отговорим на недостатъците на конкуренцията и да проектираме превъзходни продукти, които ще добавят стойност към инвестициите на нашите клиенти.


- Какви са плановете Ви за близкото бъдеще?

- Нашата цел е да популяризираме своето ново решение в цяла Европа. Участваме в технологичното изложение The Next Web в Амстердам през юни и в изложението Wind Europe в Копенхаген в началото на 2023 г.


- Бихте ли отправили послание или съвет към читателите на списанието?

- Ако имате добра бизнес идея, действайте! Направете бизнес план и се опитайте да направите нещо от него. Глобализираната среда, в която всички живеем, предоставя някои невероятни възможности за стартиращи фирми. Не се разочаровайте, ако не успеете, продължавайте да опитвате. Никой не е успял с първия опит!


Проект GAZELLE е съфинансиран от Европейския съюз и националните фондове на участващите страни



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page