top of page
  • Снимка на автораACTIONCOACH

Бизнес в България? Време е за екшън.

Задава се нещо много интересно за българския бизнес - Action Coach. Какво е това и, как може да бъде полезно на предприемачите? Запознаваме ви с Антон Атанасов, един от собствениците на Action Coach България. Поредният пример за това, че младите хора у нас действат.

Какво е ActionCoach и защо започнахте в България? ActionCoach е най-големия франчайз за бизнес консултиране в света с офиси в над 80 страни и над 1000 бизнес треньора. Треньорите ни работят с бизнеси от всички сектори, с различна големина на екипите и оборота, но с едно общо между тях - имат собственици, които искат да учат, да открояват бизнеса си от конкуренцията и да организират времето си така, че да се концентрат върху важните за тях неща. Да имаш бизнес треньор не е лукс или привилегия само на големи фирми или корпорации, в днешни дни, според мен, това е необходимост. И ние искаме да дадем възможност на българския бизнес да работи по методологията, която се използва и е успешна вече над 27 години. Затова и започнахме в България, въпреки, че много хора ни казваха, че сме полудели и сме объркали сферата и собствениците не са готови за подобен тип работа - можем да кажем, че не само, че собствениците са готови, но и за 2020 работихме с над 20 бизнеса и продължаваме да добавяме стойност за тях и вярваме, че това е само началото.

Какво означава "бизнес треньор"? Това е един сравнително нов термин за българския бизнес. Свикнали сме да чуваме за бизнес консултанти или коучове, но бизнес треньорството методология, която съчетава най-ефективните за бизнеса практики, които носят резултати бързо, дългосрочно и целенасочено. Средната продължителност на партньорствата на ActionCoach с бизнесите е 21 месеца. Ние не работим, за месец или тримесечие, а гледаме дългосрочния устойчив хоризонт. Това е един доверен партньор, който работи със собственика или висшия мениджмънт на една компания. Неудобен приятел, който ще ви казва истината за бизнеса ви, дори и да не е това, което искате да чуете, с цел да развием бизнеса и собственика.

Най-големите атлети, най-добрите изпълнителни директори, най-добрите изпълнители, най-великите спортни отбори - всички те имат треньори, тяхната цел е да ги държат отговорни за целите, които са поставили и да начертаят заедно пътя, по който да стигнат там. Ние работим по същия начин. ActionCoach се стреми да подобри всеки елемент от бизнеса ви, заедно с вас и екипа ви - Брой запитвания или потенциални клиенти, ефективност на продажбите, средна стойност на покупките, брой транзакции на клиент, марж на печалба и други. Бизнес треньора, трябва да може да отговори на няколко въпроса за вас - Как да увелича печалбата си, как да създам и развия системи на работа и как да изградя екип, на който мога да разчитам да доставя резултатите, които очаквам. Целта на бизнес треньора е да изгради печелившо работещо предприятие, което да може да работи без вие да сте на разположение 24/7. Резултата за бизнеса е не само че изграждате по-печеливш и устойчив бизнес, но и собствениците имат повече време за важните неща.

Кое е най-ценното качество на един успешен треньор? Всеки, които има желанието да помага на бизнеси и техните собственици докато учи и развива себе си притежава качествата да бъде треньор. Разбира се не само на приказки - процеса на предварителна селекция, обучение и сертифициране е внимателно структуриран. Обикновено хората, които влизат във франчайза са с дългогодишен опит в корпоративния свят и е време да предадат опита и знанията си на други предприемачи.


В практиката ви с вашите клиенти, каква е разликата между успешната среща с бизнес и неуспешната? Много често бизнесите влизат скептично настроени, заради предишния опит, които са имали и безкрайните въпроси, тренинги и сложни термини, които са се използвали. Но ние сме по практически насочени към основните показатели на бизнеса, защо са такива и как да ги подобрим - накратко: Успешната среща е тази в която поставяме ясни цели спрямо състоянието и етапа на който се намира бизнеса, ясен план как ще ги постигнем, кой е отговорен и до кога очакваме резултатите както и как ние може да помогнем в процеса. Неуспешна среща може да се случи само ако ние, като треньори позволим. Нашата цел е максималната стойност за бизнеса от времето, което инвестира, но въпреки това има случай в които собствениците не са конструктивни и продуктивни и е наша роля да върнем разговора и плана в правилната посока.

Споделете ни успех на ваш клиент след работата си с вас?

За щастие бизнесите с които работим виждат ползата от работата ни бързо. Винаги давам за пример, ситуацията в която след 2-рата ни среща със двама съдружници за няколко дни успяха да постигнат 20% от месечния си таргет, използвайки стратегия, която им споделихме. Но обикновено успяваме да подобрим оборота с над 30 % и печалбата с над 59 %,при същият брой клиенти.

Какво да очакваме от вас в списанието през следващите 12 месеца? Очаквайте, полезни, практически бизнес съвети, както и казуси от реалната практика свързани с увеличение на продажбите, стратегии за генериране на повече запитвания към бизнеса ви и още много. А нашата цел за българския пазар за следващите 12 месеца е при потенциал от 56 треньори за България (28 областни града по 2) тази година да пуснем 10 за цяла България, като за най-добрите 5 сме осигурили безлихвено финансиране за 36 месеца.


Имате ли послание за нашите читатели? Вярвам, че вашите читатели могат и са хора, които развиват бизнес средата в България, затова и избрахме партньорството с вас, така че за тях - да не спират пред никакви предизвикателства, да поставят цели, които дори малко ги плашат и да не забравят, че около тях винаги има хора, готови да помогнат или минали по същия път. Ако поговорката гласи: "Докато мъдрите се наумуват, лудите се налудуват", то нашият девиз е: Да действаме :)))



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.


Подобни публикации

Виж всички
bottom of page