top of page

“Вечно учащ се предприемач” - Николай от Кибрит.БГ

С удоволствие искаме да Ви представим новият ни рекламодател към списание “Български Предприемач” и това е Николай Маринов, който е собственик на първата българска lifestyle кутия с козметика Кибрит.БГ. В първото си интервю той ще представи себе си, бизнес предизвикателствата си и личен съвет към нашите читатели. От него ще разберем що е то да си “Вечно учащ се предприемач”.



За своите скромни 28 години, Николай е имал възможността да участва в няколко бизнес проекта, като историята му с предприемачеството започва още през ученическите му години в гимназията. На първо време Николай ни разказва, за ангажираността си в момента.

“Основният ни бизнес в момента е Кибрит - кутия за козметика. Аз купих този бизнес директно от създателите му преди 4 години през май 2019. Няколко месеца преди този период, бях направил собствено проучване за бизнес модела - subscription box. Разглеждайки тенденциите в западна Европа и САЩ, разбрах какво се случва в тази сфера. След това погледнах и ситуацията в България. Стигнах до извода, че към този етап, развитието на този модел в България е слабо. Видях възможността за развитие в тази ниша и започнах да мисля какво мога да направя или да създам нещо от нулата или да закупя вече установен бизнес.


За мой късмет, в един форум ми попадна обява от създателите на Кибрит за тяхното желание да го продадат. Техните приоритети се бяха променили и нямаха възможност да се фокусират върху бизнеса. Успях да купя Кибрит на много добра цена, тъй като към онзи момент от уебсайта не беше пускана нова кутия от няколко месеца. Аз ги убедих, че е важно да продадат бизнеса възможно най-скоро. Обясних им, че ако уебсайтът остане неактивен още няколко месеца, бързо ще загуби изградената аудитория и разпознаваемост, а след това ще бъда много трудно да се вдигне отново на крака и би бил трудно продаваем. По този начин успях да купя бизнеса за скромната сума от 10 000 лв. Към момента, когато закупих Кибрит, се продаваха около 200 кутии на месец. А за първата година и половина, успяхме да увеличим продажбите над 100 пъти. В момента Кибрит прави грубо годишен оборот от 3 млн. лева без ДДС. За тези четири години сме направили много неща и имаме планове да градим още в сферата на козметиката, а и извън нея.”


Всяко едно начинание или предизвикателство крие в себе си подготовка за бъдещи успехи. В това интервю, попитахме Николай, за основните стъпки, които той смята, че са довели до успешното му предприемачество днес. “Аз все още не се считам за успешен предприемач, считам се за учещ се предприемач. Ако трябва да си направя личен самоанализ, стъпките, които са ме довели до този момент, започват още от основното училище и гимназията. Винаги съм имал интерес да създам нещо свое. Първият ми опит с предприемачеството беше още в 10-ти клас със създаването на един уебсайт. По това време имаше популярна тенденция сред мен и моите връстници. Това бяха уебсайтове, в които се регистрираш, получаваш линк, който трябва да изпращаш на своите приятели по скайп. Когато те го отворят, трупаш точки, а след това с тези точки можеш да си вземеш предметни награди. В случаите, които не желаеш да спамиш, можеш а трупаш точки чрез платен СМС.

Това беше първият ми успешен бизнес. Тогава бях забелязал, че има подобни сайтове в България конкретно и мислех, че мога да направя същото, но по-добре. :) Аз бях самоук дизайнер и програмист. Можех да си създам семпли уебсайтове и технически успявах да се оправя. За една седмица бях създал този уебсайт и бях уцелил правилното време, когато беше бумът на подобни онлайн игри. Бизнесът тръгна ударно, но и ударно умря за няма и 6 месеца. Това беше първият ми интензивен сблъсък с бизнеса. Никога не съм си мислил, че един човек на 16 години може да постигне такива финансови резултати. Въпреки, че всичко приключи бързо, аз си казах, че за мен е важно да създавам бизнеси, които на първо място да носят добавена стойност на клиентите и потребителите им, а чак след това - да носят финансов резултат на мен (така или иначе първото в голяма част от случаите е последвано от второто, но обърнато наобратно - това не винаги е така).


През годините съм започвал и други неща. Имахме един проект за електронни бележници в училище. Аз отново купих този бизнес. Но казусът беше такъв, че бях прекалено рано в тази ниша. Защото хората, от които го купих след три четири години отново се върнаха да правят нещо подобно, но с друг бранд. В периода, в който аз се занимавах с това, ходихме в различни училища да промотираме тази услуга, но навсякъде ни казваха, че не биха ползвали нещо дигитално ако все пак трябва да въвеждат информацията в хартиения дневник. Малко след това, другият бранд успя да пробие в Министерството на образованието да се измени наредбата, която позволява ползването само на електронни бележници, без хартиени дневници. Към онзи момент, ние нямахме възможността, контактите и желанието да се занимаваме с държавата и по този начин не успяхме да реализираме този продукт.”



За основните предизвикателства, които Николай среща при управлението на своя онлайн магазин Кибрит, той споделя следното: “Миналата година имахме затруднения заради бързия растеж на бизнеса откъм продажби, но липсата на достатъчно внимание към екипа вътре. От гледна точка на бизнеса, аз съм самоук. Моето образование не е свързано с управление на бизнес. Родителите ми също не са имали възможността да ми дават съвети и посока. Учил съм много от своите приятели, но нямам някакъв основен фундамент, който да ми служи в управлението на моя бизнес.


Именно заради това, по време на бързия ни растеж, няколко неща бяха останали извън моя фокус. Аз гонех само и единствено ръст на обороти и печалби и тотално бях неглижирал вътрешно фирмената култура. Въпреки, че не сме голям екип (10 души към момента), бях неглижирал отношението: както моето лично, така и на хората във фирмата, а отделно това куцаше и организацията на вътрешните процеси. В един момент тези неща започнаха много да куцат и да се появяват различни казуси. Отне ми немалко време първо да го осъзная и след това да започна да правя нужните промени.


На този етап все още работим върху структурата на нашия екип и процесите. Старая се да делегирам повече задачи и да давам повече отговорност на хората с които работя, защото екипът продължава да се разраства. Научих се да имам доверие към екипа, защото делегирането е обвързано и с доверие за изпълнението на задачите. Давам си сметка, че основните ми проблеми не са били от бизнес гледна точка, но по-скоро от към вътрешната структура и вътрешно фирмените процеси. В момента това е моят фокус на ежедневните ми задачи.”



За бъдещите проекти, които предстоят: “От средата на миналата (2022) година до момента, събитията в нашия екип се развиват бурно. Извън Кибрит ни предстоят още нови начинания в сферата на козметиката, а и извън нея. Например ще стартираме два собствени козметични бранда, ориентирани основно към чужди пазари, както и имаме започната инвестиция в сферата на строителството. Аз никога не съм намирал строителството на жилищни сгради за “моето” нещо, но ми се отвори възможност да построя сграда в центъра на гр. Варна, която ще служи като основа - буквално и преносно за два бъдещи бизнеса, в които ще участвам като съдружник - медицински център и козметично-естетично студио. Повече това ще разкажа напред във времето. 🙂 “


Съветът на Николай към нашите читатели е следният:


“Едно от най-големите възпиращи мисли за хората, които преди не са се занимавали с бизнес са обвързани с идеята за проблемите, които могат да възникнат по време на разработката на идеята. Преди време, това ме възпираше да започна много неща, но с времето осъзнавам, че ще правя грешки и със сигурност ще има проблеми, но придобих самочувствието, че аз мога да намеря решение на проблемите. Дори сега, когато мисля нови неща, правим всичко стъпка по стъпка и ще имам проблеми, но това вече не е достатъчно, за да ме откаже. Вече започнах да скачам в дълбокото без да ме е страх какво ще се случи. Това е един съвет, който бих дал на хора, които тепърва започват. Нека това да не ги възпира това, че нещо ще се обърка. По-скоро мислете в посоката на намиране на решение.”


Ако сте се вдъхновили от историята на Николай и искате да разберете повече за неговия бизнес, посетете уебсайта на Кибрит.БГ

 

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page