top of page

Всеки затворен път води до ново начало

“Мечтата за танца на леда си остава в душата ми и винаги ще бъде там.”

Върбина Начева е собственик на АВА Партньори. Нейната фирма се занимава с дейности в областта на данъчните консултации, трансферното ценообразуване и трудово правните услуги. Ето какво разказва тя за своят път към успеха:


В историята на моето семейство се крие и моя успех. Може би, не е случайно, че съм родена в семейство с преподаватели. Моя любим дядо беше професор, преподавател по предприемачество и публична администрация, а майка ми е доцент доктор по икономически науки и преподавател по финанси и счетоводство и предприемачество за магистри. Още от малка възраст, аз имах интерес към фигурното пързаляне и все още нося тази страст в сърцето си. Известно време бях и част от националния отбор. Но поради неодобрението на моето семейство към развитието ми в тази посока, се наложи аз да променя своя път. Те имаха желанието аз да продължа по техния път, защото фигурното пързаляне изглеждаше несериозно в техните очи.


След като завърших основно образование в паралелка с бизнес насоченост, продължих да уча финанси. В началото това беше болезнено за мен, признавам си. Но в последствие започна да ми става интересно да се развивам в тази посока. Първите години от трудовия ми стаж бяха в семейната ни фирма, където започнах да стажувам като офис мениджър, а в последствие станах и ръководител на отдела за трудово-правни взаимоотношения. Малко след това осъзнах, че вече искам да направя нещо сама. Избрах да продължа самостоятелно, макар и в същата област. Тогава срещнах своите съдружници, с които в момента работим заедно в АВА партньори.


Но какво всъщност стои зад АВА партньори? Зад АВА партньори определено стои много работа през последните 15 години. Това са едни дълги дни и седмици, през които успяхме да създадем услуга, която аз обичам да наричам бутикова услуга. Това е в разрез с нашето желание да достигнем точните клиенти и не гоним количество, а качество. За нас не е от значение размера на фирмата, по-скоро търсим правилните хора, с които да работим устойчиво.


Щастлива съм да отбележа, че през всички тези 15 години, винаги съм успявала да видя правилния избор. Защото всеки от нас има право на избор, но не всеки успява да види най-подходящия от тях. Усърдната работа ни даде възможност да подберем портфолио от клиенти, които до ден днешен са част от ежедневната ни работа. Гордея се да кажа, че имаме дългосрочни партньорски взаимоотношения с всички наши клиенти.


Какво ме кара да продължавам напред? Тук съм си взела нещо от леда. Когато паднеш, колкото и да боли, и да е студено, ставаш и продължаваш. Няма, няма. От една страна тази сила ме поддържа, а от друга страна това, с което се занимавам си е чиста страст за мен. Аз смятам, че ако не правиш нещо със страст и желание, в моя свят е невъзможно да го реализираш. Това са убеждения, които не губя и винаги намирам в ежедневието си и това работи за мен.


Предизвикателствата, които срещам в своя бизнес? Едно от най-големите предизвикателства в бизнеса за мен е определянето на приоритети. Особено през последните години. Още в самото начало си беше предизвикателството да успея да създам дневния си, седмичния, месечния, годишния, дори и пет годишния си план. Когато човек има план, дейността ни е определена и това ни помага, защото има последователност. Това, според мен е особено важно за предприемачите, които примерно знаят, че на всяко 14-то число е време за подаване на ДДС. В края на месеца винаги следват заплатите на служителите. Ако има проверка или ревизия, то тя също има съответния срок. Това са примери, които по един или друг начин ни дават план за действие, но истината е, че в последните години приоритизирането става се по-голямо предизвикателство. Бързината, в която живеем всички, високата динамика, променящите се критерии и законови постановления. Променя се всичко около нас и се променят и хората. Скоростта на промяната си остава едно от най-големите ми предизвикателства. Ако нямаш план за действие, ако не знаеш къде отиваш, отиваш наникъде.


Ако нещо е трудно, как го преодолявам? Определено технологиите ми помагат с наличните онлайн инструменти за планиране и обмен на информация. Аз държа на общата ангажираност на всеки един от екипа за създаването на плана за действие. За мен е важно ясното определяне на граници във всяка една стъпка. За някой от участниците задачата може да е много важна и да е трябвало да е бъде реализирана “още вчера”, но това не винаги е възможно. Това отново поражда нуждата от приоритизиране, което е важна стъпка в бизнеса и като цяло в живота.


Моя личен съвет към читателите на списанието е обичайте и бъдете обичани. Това е нещо, което винаги присъства в хората, с които се срещам и общувам. Независимо в каква форма, лична или бизнес посока. Аз винаги казвам, че ако нещо не се оправя с любов, то има нужда от още любов, защото това, което го е развалило, е било липса на любов.

 

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page