top of page

Една от най-ефективните системи за себепознание



Здравейте! Днешното интервю е с Мария Цветкова! Много съм щастлив да Ви я представя. С нея се познаваме от много години, работили сме и продължаваме да работим заедно, и с бранда, с който тя участва в списание "Български предприемач".



Лично съм се убедил в ефективността на това, което правите. Но сега ще направя това, което правя винаги - ще Ви оставя да се представите на нашите читатели.

Здравейте и от мен! Първо искам да кажа, че и аз много се радвам, че правим това интервю. Както казва и Пламен, и преди сме работили заедно, приятели сме от много години, и се вълнувам, че отново имаме общ проект, и ще можем да се подкрепяме не само в личен, но и в професионален план.


Нашият бранд се казва Ген ключове или Genekeys Bulgaria. Започнахме развитието му преди почти 7 години. Както повечето от Вас вероятно знаят, животът е на цикли и първите 7 години са много важни. След тях започва нещо много по-различно.


Основната ни цел е системата Ген ключове, която е една от най-съвременните системи за себепознание, да достигне до максимално много българи. Това, за което системата помага най-много, е да можем да реализираме своя най-голям потенциал в ежедневието, съобразно вътрешните си механизми.


Да разберем кои са тези наши естествени дарби, които изграждат вътрешната ни стабилност и увереност, и ни помагат да се справяме с всякакви превратности от живота. Видно е, че превратностите в живота през последните години не липсват и колкото по-добре познаваме вътрешните си механизми, и имаме стабилно усещане за лична увереност, толкова по-добре бихме се справили с всяка една сфера от живота си.


За 7 години успяхме да издадем 7 книги, да създадем 4 напълно авторски курса, да организираме изключително много събития и сме много щастливи, че вече имаме хора, които използват системата - и по-важното - имат реални резултати с нея. Получаваме подкрепа и ще се радвам и още повече хора да се докоснат до нея, и да се възползват от нейните ползи.


Какво точно означава система за себепознание и защо тази тема е толкова актуална през последните няколко години?


Себепознанието според мен е умението на един човек да може да се наблюдава, колкото се може по-безпристрастно, за да разбере какво се случва вътре в него, защо му минават определени мисли, емоции и реакции на определени събития. Колкото повече човек има подобно умение - да разбира себе си и да се наблюдава обективно отстрани, толкова повече той става все по-малко реактивен на външния свят и събитията в него.


Според мен през последните години себепознанието е толкова популярно, защото светът става все по-динамичен. Човечеството много дълго време бе свикнало да има много строги правила, с които животът да се съобразява, по един или по друг начин, но вече не е толкова подреден, и хората започват да се объркват.


Виждаме, че тези общовалидни пътеки вече не ни носят чувство на удовлетворение, затова е и толкова необходимо да си зададем въпроса: "Кой съм аз и какво точно искам от живота си?".


Системата за себепознание ни помага точно за това - да можем сами да си отговорим, и то повече от искрено, на тези въпроси.


А не е ли целта на себепознанието човек да може да се контролира, в качеството си на социален елемент в обществото?


Аз не бих използвала думата "контрол". По-скоро бих казала да направляваме нашите вътрешни процеси. Емоциите са един от тези вътрешни процеси. В себепознанието по-важно е не толкова да потиснем даден емоционален импулс, колкото да разберем откъде идва той, каква е причината, която го задейства.


Ако този емоционален импулс е силен като гняв, раздразнение, обида, вина, срам и всичко сходно на тези чувства, е по-важно да разберем какво вътре в нас го задейства, и да работим с него. Иначе се получава така, че ние работим със симптома, който в случая е емоцията, а не с причинителя на тази емоция - това не е ефективно.


Трябва да бъдем постоянно нащрек, да контролираме дадена емоция, особено когато сме най-напрегнати. Така, ако разберем причината и механизмите, които задействат съответната емоция, много по-добре и по-ефективно ще можем да я управляваме.


Как може да се имплементира себепознанието в бизнеса?


Има няколко нива, с които това може да се случи. Винаги може да се приложи на личностно ниво. Всеки един човек в бизнеса, било то предприемач, фрийлансър, мениджър, експерт или просто служител в дадена компания, ще стане по-ефективен, ако успее да разбере, както онова, което го мотивира, така и какво задейства страховете му, които след това му пречат да постига целите си.


Нужно е да има по-голямо разбиране точно към тези вътрешни емоционални процеси, за да се губи по-малко време в борба с демотивацията, емоционалната фрустрация или различните ментални заблуди и убеждения. Това е процес, благодарение на който всеки ще стане по-ефективен, независимо на каква позиция е.


Второто, което би могло да бъде полезно, е на ниво екипи. Ген ключовете биха били от голяма полза на даден екип да разбере как може да намали конфликтите. Ще станат ясни различните механизми на мислене на всеки един човек от екипа, за да се получи накрая цялостно и много по-голямо разбиране. Ще се изяснят и нуждите на всеки един човек, за да се чувства добре.


Другото, което може да се направи на ниво екип, е хологенетичен профил според личния профил на всеки един човек. Той се съставя от рождената дата, час и място на раждане. Така може да се види кое е най-подходящото място за всеки в екипа, за да се постигне и неговия най-голям потенциал.


Още нещо много полезно е, когато самите членове от екипа имат тази информация един за друг, защото тогава всеки започва да се отнася по-лесно и прецизно към останалите. И в крайна сметка комуникирайки по този начин, всички получават най-доброто от потенциала и уменията на всеки един член.


Третото ниво се разглежда от чисто организационна гледна точка. В Ген ключовете има определени принципи, има и една специална част, която се занимава конкретно с бизнеса. В нея конкретни принципи описват средата и дейностите, които е необходимо да се правят, за да се установи един устойчив растеж, който да се съхрани във времето.


Проблемът с екипа, е един от основните проблеми на всеки един бизнес, защото е основния двигател, който го движи. Менажирането на хората и управлението на конфликтите, които се пораждат между тях, са двете най-важни неща за това бизнес процесите да вървят гладко. С това ли започнахте преди 7 години или го разработихте впоследствие?


Преди 7 години, когато стартирахме, се насочихме повече към индивидуалния човек, а не толкова към бизнес средата, за да можем и самите ние да придобием опит в дейността и работата с хора. Идеята да започнем с обръщане към бизнеса и бизнес екипите дойде и се разви някъде около година - година и половина.


Започнахме да правим малки групи, в които да изпробваме как е точно тази динамика, която се вижда, когато хората работят заедно и кои са тези пречки, които създават напрежение; как може чрез системата Ген ключове и хологенетичния профил на всеки един участник в екипа, да се разработят ясни стратегии, за да се справяме с тези конфликти.


Ние сме екип от 3 жени от последните вече седем години и винаги изпробваме първо как се получава при нас. В момента сме в най-добрите си отношения, а когато има конфликтни ситуации, успяваме бързо да ги разрешим още по време на самата среща, в която те се проявяват.


Според Вас по-лесно ли е да се преодолеят конфликтите, ако са екипи само от мъже или само от жени, или това няма значение?


Според мен няма значение. Всяка една група си има своите особености. Жените сме по-емоционални и когато влезем в конфликти, те могат да станат много по-разпалени. При мъжете конфликтите се базират по-скоро на амбиция, его и стремеж. Те са доста по-рамкирани - конфликтите се случват по-трудно и са по-твърди по специфика.


Аз искам още от началото на нашия разговор да Ви задам въпрос за анализ-парализа. Какъв е риска и къде е границата на себепознанието, за да не останем само наблюдатели на своите собствени реакции цял живот, и това да ни парализира да се развиваме?


Както повечето неща, и себепознанието не трябва да се превръща в самоцел. С други думи, ние започваме да опознаваме себе си с цел да станем по-уверени в собствените си способности, да станем по-ефективни в работата и да намалим емоционалните реакции. Когато имаме цел, която искаме да постигнем, ползваме себепознанието като средство. Това много помага да не стигаме до състояние на маниакалност, когато се занимаваме с дадено нещо.


Друго, което е много важно да се запомни, е, че всяка една система за себепознание не може на 110% да обясни един човек. Плюсът в Ген ключовете спрямо други системи, като астрология, нумерология и т.н., е, че в нея няма определение като някакъв тип. Насочено е повече към нашите собствени модели на поведение. Много е трудно да се идентифицираме напълно само с един поведенчески модел, защото сами добре осъзнаваме, че той не е само един.


Могат ли Ген ключовете да ни определят, да ни сложат в една кутия и да не можем да излезем от нея?


Не, не може. В Ген ключовете много ясно можем да видим пътя на своето развитие в един модел. Можем да откроим негативното проявление на всяко едно свое качество, а също и това как то може да бъде трансформирано в позитивно, за да се превърне след това в изключително позитивно качество.


Ще дам пример с Вас. В своя хологенетичен профил, в първите позиции, Пламен има шести Ген ключ. Ниското проявление на шести Ген ключ е конфликт. Дарбата е дипломация и най-високото проявление е мир. Това означава, че Пламен притежава целия този сбор от качества.


Когато той успее да разбере този механизъм в себе си, много по-лесно и съзнателно ще може да преминава от негативния модел на поведение дарбата си на дипломация. Точно това е красотата в Ген ключовете – показват ни всяко едно наше качество, как точно го осъзнаваме и как можем да го повдигнем и развием като позитивно.


Какво точно е Ген ключ? Разкажете ни малко повече за тяхната история.


Системата Ген ключове е много млада като история, все още се развива. Неин създател е Ричард Ръд, който е посветил живота си на езотериката и търсенето на истината. Обикалял е цял свят и е изучавал много други учения и системи. Той, също така, е последовател и на учителя Петър Дънов, много обича България и е идвал у нас няколко пъти.


Получава вдъхновение за тази система през 2002-ра година и му отнема 7 години да напише книгата "Ген ключове". След това се появяват и други книги. Системата съществува на практика от 2009-та. От 2015-2016-та започва да се разпространява на световно ниво, и въпреки това все още е в самото си начало.


Ген ключовете са общо 64 на брой. Самата система е синтез от много различни учения, които включват и много генетика. При тях е заложена идеята и откритията на епигенетиката през последните години, според която ние всъщност не сме жертви на нашето ДНК, а му влияем чрез своето отношение, мисли и емоции. По този начин можем да покажем по-добрите си качества.


Има много философия и психология (най-вече тази на Юнг), има цитирани и много ключови моменти от най-големите религии в света, но базата, на която са създадени Ген ключовете, е И Дзин. Това е древната китайска книга на промените, която съдържа 64 хексаграми. Може да се каже, че Ген ключовете са модерен прочит на книгата И Дзин. Освен, че се е използвала за обяснение на всяко едно събитие в света, като проявление на живота, се е използвала много и за гадаене.


Очакват ни интервюта всеки месец. В следващия ни разговор ще бъде много интересно да споделите екран, да покажете какво представлява тази карта и да направим анализ на някого.


Да, с най-голямо удоволствие. В тези срещи ще виждате и моите партньорки Зорница Симиджиийска и Елица Стоичкова, с които заедно създадохме и развиваме този бранд.


Как може някой, ако поиска, да получи повече информация за Ген ключовете?


Най-добре е да отиде на нашия сайт и още на първата страница сме се постарали да предложим достъпна информация. Там може и напълно безплатно да си направи хологенетичния профил. А ако се абонира за нашия нюзлетър, ще получи конкретна информация как да навлезе в системата и какво точно представлява тя.


Хората могат безплатно да си направят профил, така ли? Това не се ли заплаща?


Да, могат да си направят безплатен профил в нашия сайт. Платено е разчитането на самия профил, а създаването му е безплатно. Даже, когато се направи профил, има кратка информация в посока какво точно казва профила.


В такъв случай провокирам всички да си направят хологенетичен профил и при следващото ни интервю ще направим разчитане на профила на някой, който го е направил. За финал на нашия разговор, ще ви провокирам да отправите призив към нашите читатели.


Моят призив е всеки да има куража да погледне право в страховете си, в това, което му пречи реално, за да може да го трансформира и да има по-голяма свобода да реализира мечтите си на практика. Наясно съм, че повече хора, които ще прочетат това интервю, се интересуват от бизнес, предприемачество и от това да реализират на практика своята идея.


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page