top of page

Ефективност на соларните централи в дъждовното лято

Лятото в България обикновено е сезон, по време на който дългите слънчеви дни носят максимално производство на енергия за бизнесите и домакинствата, които имат изградени фотоволтаични централи.


Но какво се случва, когато лятото носи не само топлина, но и облаци и дъжд?


Дъждовните лета могат да намалят производството на енергия. Липсата на слънчева светлина пряко влияе върху ефективността на фотоволтаичните клетки. И все пак е важно да знаем, че облачното време не означава, че соларните панели спират да работят напълно – те просто работят с по-малък капацитет.


Но как да осигурим максимална ефективност дори при не толкова идеални метеорологични условия?


Важно е да сме избрали правилната технология при изграждането на соларната централа. Слънчевите панели, които улавят по-широк спектър от светлина, като тънкослойните слънчеви панели, могат да продължат да работят ефективно дори при намалена слънчева светлина. Важно е да отбележим, че съхранението на енергия е от ключово значение.


Усъвършенстваните решения за съхранение на енергия като литиево-йонни батерии могат да съхраняват излишната енергия, генерирана в слънчеви дни за използване, когато слънчевата светлина е оскъдна. Това не само осигурява постоянно захранване, но също така подобрява стабилността и надеждността на мрежата. Тъй като технологиите за съхранение на енергия продължават да се подобряват и стават все по-достъпни, те ще играят ключова роля за намаляване на зависимостта на слънчевата енергия от времето.


58,32kW централа за собствени нужди и продажба на излишната електроенергия, изградена върху покривите на складовете на фирма Алекс 20000 в гр. София.

Документация към ЕРМ и Столична община беше водена от ВВТ Инженеринг. Проектът във всички необходими части е изготвен от ВВТ Инженеринг. Централата е с комбинирано разположение – юг и изток-запад. Част от централата е разположена на фасадата на сградата с конструкция тип козирка, изцяло проектирана от ВВТ Инженеринг. Конструкцията е изработена и изпълнена от ВВТ Инженеринг, като тя се състои от поцинковани профили и висококачествени алуминиеви профили на Schletter.

Централата се състои от 108 броя фотоволтаични модули Bauer Solar с мощност 540W с 20 години продуктова гаранция и 2 броя инвертори Kostal PIKO CI 30kW с 5 години гаранция. Цялостното изграждане на централата отне 14 работни дни. След изграждането на фотоволтаичната централа бяха издадени всички необходими декларации и сертификати за качество с цел въвеждане в експлоатация.


Още няколко кратки съвета, свързани с ефективността на фотоволтаичните централи:


Оптимизиране на разположението на слънчевите панели: Разположението на слънчевите панели е от важно значение за максимизиране на тяхната производителност. Дори при облачни или дъждовни условия, панелите трябва да бъдат разположени така, че да улавят максималното количество налична дневна светлина.


Почиствайте и поддържайте панелите редовно: Прахът, отломките и друг тип отпадъци и замърсявания могат да намалят ефективността на слънчевите панели. Редовното почистване гарантира, че повърхността на панелите е чиста, за да абсорбира възможно най-много светлина.


Препоръчително е при избор на технология да се изберат двустранни панели: Тези панели могат да абсорбират слънчевата светлина както от предната, така и от задната си повърхност. Двустранните панели са особено ефективни при облачни условия, тъй като могат да улавят дифузна светлина, както и светлина, отразена от земята.


Мерки за енергийна ефективност: Приложете мерки за енергийна ефективност, за да намалите общото търсене. Това може да включва енергийно ефективни уреди, LED осветление и енергоспестяващи практики.


ВВТ Инженеринг ЕООД е компания, специализирана както в цялостното консултиране и изграждане на фотоволтаични централи, така и в тяхната поддръжка. Компанията разполага с мобилни екипи, които могат да обезпечат сигурността на вашата фотоволтаична централа през всички сезони. ВВТ Инженеринг е и официален представител на доказани производители на фотоволтаични панели, инвертори, батерии и системи за мониторинг.


За повече информация и индивидуална консултация, можете да попълните структурирана заявка в сайта на ВВТ Инженеринг.


Подобни публикации

Виж всички
bottom of page