top of page
  • Снимка на автораVOGA STYLE

Защо да изберем LED осветление?

Днес Ви срещаме със Станислава Костадинова от Voga Style, която ни разказва малко повече за предимствата на това да имаме LED осветление както в офиса, така и вкъщи и какво трябва да имаме предвид при избора си на LED крушки. Също така Станислава ще ни сподели за своя проект за иновативната смяна на уличното осветление в град Бургас как бихме могли да се свържем с не и къде бихме могли да я открием при нужда от консултация или желание за подмяна на осветлението.

Какви са нейните съвети и препоръки може да прочетете в следващите редове:



Защо да изберем LED осветление? Какви са неговите предимства?

LED осветителните тела имат по-дълъг живот от така наречените в миналото „нажежаеми жички“, особено ако се използват в подходяща среда, тъй като те са по-високо ефективни и са с по-ниска консумация на електроенергия в сравнение със старите лампи. Деветдесет процента от топлинната мощност на LED лампите, за разлика от „нажежаемите жички“, отива за отделянето на топлина, а не за светлина. Всеки път посещавайки наши клиенти, които имат магазин за дамска мода, ги съветвам да сменят осветлението си, тъй като те все още са със стари крушки с нажежаема жичка. Отговорите от тяхна страна бяха, че не могат да го направят понеже би им струвало много средства. Въпреки това, преди няколко дни се свързаха с мен, за да ми кажат, че дрехите са започнали да избеляват от излъчваната топлина на старите крушки. Дрехите избеляват под въздействието на старите крушки, тъй като те излъчват повече топлина, а не светлина. Има много хора, които не знаят това нещо. И сега, тези клиенти, подмениха цялото си осветление в магазина с LED осветление, точно поради тази причина.

Каква възвръщаемост бихме имали ако подменим осветлението в офиса си с LED крушки?

Първо, за офиси не предлагам LED крушки, а светодиодни пана, които са с висока степен на заслепяване (предпазват очите на работниците). От важност са капацитета на офиса, квадратурата и височината. Тези неща са от огромно значение. Давам за пример друг наш клиент, чийто офис се състои от две стаи, в които работят по четирима човека, и една конферентна зала. В този офис има от старите осветителни тела, които са с халогенни пури. Измервайки консумацията на пурите на едно тяло установих консумация на 80 вата, а въпросният клиент има 8 осветителни тела в едно помещение. Осветителното тяло, което аз предлагам за офис, което е 80лв. без ДДС груба цена, консумира 34 вата. Това намаля сметките почти на 60%, което обърнато в пари, той би могъл да „избие“ инвестицията за подмяната точно за една година. След това той би могъл да печели от направената инвестиция чрез намаляване на сметките.

Как да изберем LED крушки?

Много е относително, тъй като в дома всяка стая е различна. Също така възприятието за светлина на всеки човек е различно. Както знаем слънчевата светлина дава енергия и допринася за ефективността и затова за дома аз препоръчвам крушки с по-топла светлина, по-близка до слънчевата. Съветвам когато си купувате крушки за вкъщи да си купувате LED крушки, тъй като също така вече има голямо разнообразие и има диоди за всеки вид фасонка. За дома, и по-точно за всекидневната и стаи, в които се прекарва по-голяма част от деня, аз препоръчвам 2700 келвина от 5 ватовите крушки, тъй като по-малко натоварва мозъка и очите и човек се чувства по-уютно. За спалнята препоръчвам по-слаба светлина и димери за усилване и намаляне на осветлението. За банята, лично аз държа да е по-светло, затова само там слагам 4000 келвина, което е бялата светлина.

Има ли LED осветлението недостатъци и какви са неговите минуси?

Нещо, което пропуснах да кажа, е че LED крушките имат много дълъг живот, който се измерва в хиляди часове. Съответно те горят много бавно и нямат отпадък, което значи, че не замърсяват околната среда, което също е много важно да се знае. Един от недостатъците е, че повечето LED крушки не се димират – не могат да бъдат усилвани и намалявани. Тези, които могат са доста по-скъпи от нормалните LED крушки. Съществува вероятност за възможни проблеми със съвместимостта на съществуващи ниски трансформатори. Има луни, които се захранват от трансформатори и когато си имал стара крушка в тази луна и си купиш LED, трябва да смениш трансформатора, за да могат те да светят и да ти бъдат полезни. Качеството на цветовете и силата на светене може да се влоши през живота на крушката. Колкото повече часове крушката е работила цветът и светопредаването се променят. Това са основните недостатъци, които трябва да се знаят.



Можете ли да ни разкажете малко повече за Вашия проект, в който сте подменили уличното осветление на град Бургас с LED осветление?

Подмяната в Бургас се случи в средата на миналата година по евро програма. Осветлението може да бъде управлявано и димирано чрез една специална платформа като предварително им се задава сценарии. Като пример, през летния период, когато се стъмва по-късно, лампите се включват в 20:00 на 40% и колкото повече се стъмнява, толкова повече светлината се засилва. Като в пиковия час, когато е най-тъмно, между 00:00 и 4:00 осветителното тяло свети на 100% и след това светлината отново намалява. Чрез този контрол, който имат през системата, Общината спестява огромен ресурс за осветление и електроенергия.

Може ли да споделите малко повече за това къде се намира Вашия офис и как могат хората да се свържат с Вас, в случай на нужда от консултация или подмяна на осветлението?

Офисът ми се намира в град Варна, ул. Отец Паисий №6 и съм на постоянно разположение на телефона.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page