top of page

Защо кафето в офиса е важна част от фирмената култура?

Настоящата публикация е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Борислава Киркова с цел развитие на мисията на фондацията.


Всеки добър работодател непрекъснато търси начини да подобри работното пространство и мотивацията на своите служители. Не е тайна, че в днешно време много хора оценяват повече качеството на живот пред финансовите ползи, предоставяни от техните работодатели. Анкети показват, че за 21% от работещите в офиси, некачественото кафе или липсата на безплатни напитки могат да бъдат причина да сменят работодателя. Сред милениалите този процент е дори по-висок.


На първо място, създаването и включването на кафе културата в офиса създава много възможности за спонтанни срещи и общуване между служителите. „Хайде да пием кафе“ е друг начин да се каже „Хайде да си поговорим“ - това може да бъде чудесен начин за неофициално обсъждане на проблеми извън по-формалния контекст на работна среща, както и начин хората да споделят идеи. Те могат да създадат връзки с колегите си на чаша кафе, което създава приятелска атмосфера и по-обединена работна сила. Това насърчава по-близки лични взаимоотношения между служителите и в резултат на това подобрява офисната култура и мотивацията на служителите. Наличието на място за пиене на кафе насърчава спонтанните срещи между хора, които по друг начин не биха могли да взаимодействат в йерархията на работното място, подобрявайки комуникацията и споделянето на идеи.

Достъпът на служителите до отлично кафе означава, че не е нужно да напускат сградата, което спестява време и позволява приятната атмосфера да остане на работното място.





Освен това кафето служи като отличен мотиватор, стимулиращ креативността и производителността. Освен че обордява вашите служители, то им дава нещо, което да очакват с нетърпение, когато идват сутрин в офиса. Достъпът до качествено кафе също допринася за творческия процес, особено по съвместни проекти. Това е особено характерно за младите хора, тъй като проучванията показват, че по-специално това поколение разглежда кафенето като място, където да прекарва времето си продуктивно и свързва кафето с производителността.

Осигуряването на качествено кафе и включването на кафе културата също е добър начин да накарате служителите да се чувстват ценени. Предлагането на малки предимства и нефинансови бонуси на работното място повишава ангажираността и мотивацията. Качественото кафе е едно такова предимство, тъй като срещу разход от само няколко лева месечно на служител, получавате доволен и ангажиран персонал. Всъщност, тъй като вкусовете ни продължават да стават все по-сложни и качественото кафе става все по-достъпно, първокласното кафе по време на работа вече няма да се счита за лукс. Това вероятно ще се превърне в съществена част от бизнес културата и ще покаже, че организацията знае как да отговори на очакванията на служителите сега и в бъдеще.


Бързата кафе пауза също е добър начин човек просто да си почине и да се отпусне. Това играе жизненоважна роля за премахване на част от тревожността и стреса, свързани с работата и със сигурност ще направи протичането на работен ден много по-лесно.


Още едно предимство за компанията, което културата на кафе на работното място носи, е, че ако се ангажира с екологично чист подход при употребата на кафе, може да намали разходите и отпадъците, както и да го използва като нещо, свързано с името и идентичността на компанията - привличайки квалифицирани работници и нови клиенти, които също подкрепят тази кауза.

Знаем, че кафето е неразделна част от начина, по който живеем живота си. Затова, има смисъл тази култура да бъде интегрирана в нашите офиси и работни пространства. Кафето предлага комбинация от работоспособност, взаимодействие и релаксация, която прави пространството едновременно по-привлекателно и продуктивно. Това е възможност за по-добро равновесие между упорита работа и отделяне на момент, за да отстъпите назад и да погледнете нещата отстрани. Това е създаване на общност от хора, които могат да се съберат в споделен момент.

Чрез успешно създаване на добра култура на кафе и осигуряване на всички гореспоменати ползи за служителите, в дългосрочен план самата компания със сигурност ще види много ползи и за себе си, като намалено текучество, подобрена производителност, по-добра комуникация и по-креативен подход при създаване на нови идеи и решения на проблеми.


Ако искате да станете част от тази култура, не се колебайте да се свържете с Office-Friends.


Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.





Подобни публикации

Виж всички
bottom of page