top of page

Как 1 милион лева се превръщат в 2

Още един любопитен разговор с Борислава Киркова - регионален директор на Алфа Груп България, който задължително трябва да прочетете, ако сте собственик на бизнес.


Преди месец поговорихме какво е "Алфа Групата" и кой може да участва в нея. Какви лични качества притежават собствениците на бизнес, които са ваши членове?

Това е много интересен въпрос. Нека започнем с приликите. Членовете на Алфа Групата, не се различават съществено от всеки един собственик на бизнес – те са генератори на идеи, търсят нови възможности, целеустремени са, ориентирани към резултата, много често състезателни, дори бих казала понякога хазартен тип личности. Обичат риска, готови са да опитват нови неща, като запазват установените работещи, защото само така могат да излязат от зоната на комфорт и да развият и разрастнат бизнесите си. Това обаче не трябва да ви заблуждава, защото те са точно толкова отговорни към взетите решения и към хората си, застават зад тях и поемат цялата отговорност за добрите и не толкова добрите резултати от тях. Те са пример за останалите, високо мотивирани, увличат хората след себе си с идеите и целите си.

Какво ги отличава: думата „няма време“ отсъства от речника им, защото знаят какво е приоритети и разпределят правилно времето си. Учат се и то доста успешно да делегират, обграждат се от знаещи и можещи хора, готови са да споделят опит и да помагат на другите, спазват правила, въпреки че мислят „извън рамката“. Не на последно място са широко скроени и имат добро чувство за хумор.


Да удвоиш стойността на бизнеса си в рамките на 2-3 години, как е възможно това?

Работа, отдаденост и постоянство. Това е тайната, която няма да изненада никого. :-) Истината е, че в методологията на Алфа Групата е заложена работа по стратегическото развитие на бизнесите в три направления, съдържащи общо над 50 разработени теми:

  1. Задаване на ясна фирмена посока и постигане на силна ангажираност“, както от страна на собственика или управителя, така и от целия екип в компанията

  2. „Привличане и задържане на повече доходоносни клиенти

  3. Увеличаване на оперативната печалба и повишаване на стойността на бизнеса


Материалите и методологията е създадена специално за собственици и управители на МСП, тъй като тази група бизнеси и хората наети в тях представляват средно между 75 и 90% от заетите в икономика на една държава. България не прави изключение в това.

Алфа Групата не дава готови решения на бизнесите, а им помага да изградят индивидуална стратегия и план за действие след всяка една работна сесия. С това обаче не приключва – точно обратното – започва същинската работа по разрастването на бизнеса, а затова е нужно постоянство, отдаденост, силна вяра в крайната цел и мотивация да го направиш.


Как преминава една ваша затворена среща?

Изкушавам се да ти разкажа, но практиката показва, че колкото и да обяснявам, собствениците и управителите на бизнеси, посетили среща на Алфа Групата споделят, че това, което са видели, чули и преживели, няма нищо общо с онова, което са разбрали в началото или са мислили, че са разбрали. Така че, свържете се с мен. И ако минете успешно през интервюто, т.е. преценим, че има какво да дадете на Алфа Групата и сте готови да инвестирате 4 часа за работа ВЪРХУ бизнеса си, а не В него, ще разберете сами какво е Алфа Групата и дали форматът би работил и за вас.


Каква добавена стойност могат да получават вашите членове? Например външни sales треньори или обучения за служители и прочие?

Добавената стойност, която получават членовете е възможността да споделят с хора на същата позиция, които „се пекат на същия огън“. Възможност да бъдат разбрани, да бъдат подкрепени, да получат споделен опит, да бъдат отговорни един пред друг от взетите решения и срокове на изпълнение.

Създават се добри взаимоотношения, изграждат се контакти и партньорства, често приятелства, започват да се препоръчват.

Членовете в България получават към момента и допълнителни 2 часа индивидуален G.O.L.D. коучинг – разработен отново специално от и за собственици на МСП. Но тази оферта е за лимитиран брой бизнеси.


Има ли възможност ако не съм ваш член да присъствам на ваша среща? Как?

Гостите са добре дошли. Както вече казах това е единственият начин човек да придобие пълна представа за формáта и хората, които членуват в него. Две са възможностите да бъдеш гост: чрез препоръка от член на Алфа Групата, който вижда потенциал в теб и съответно успешно преминато интервю или на една от двете срещи тип „Отворени врати“, на която допускаме и фирми, които частично изпълняват критериите за МСП, но пък имат потенциала и желанието за развитие и скоро биха ги покрили напълно.


Трябва ли да отговарям на конкретни изисквания, за да се присъединя?

1. Да си собственик или управител на МСП, който може да взима еднолични решения за бизнеса, който управлява. Дефиницията за МСП в България е над 10 служители, над 1 млн. годишен оборот.

2. Да имаш управленски опит.

3. Да имаш желание да разрастваш бизнеса си.

4. Да искаш да помагаш на другите бизнеси да се развиват.

5. Бизнес областта ти да не е заета.


Излъчвате ли подобни срещи онлайн?

Алфа Групата не е пропускала среща дори във времената на пълна изолация. Регионалните директори по света бяха обучени и сертифицирани за по-малко от 2 седмици да провеждат срещите в онлайн среда, които по нищо да не се различава от провежданите на живо заседания. Последните две срещи дори бяха тип хибридни, така че опит и умения имаме, тъй като изповядваме максимата: „Има ли желание, има и начин!“. Не на последно място, онлайн средата отвори нови пазари и възможности за български бизнесите извън София и страната, какъвто е случаят с Варна. Имаме членове от Варна, които участват онлайн, преди да имаме сформираме физическата група там. Но скоро и това ще се промени.


Ето как изглежда една среща на Алфа групата:



Ако искам да се запиша за срещата къде мога да го направя?

Можете да попълните формуляр на страницата ни и ние да се свържем с вас или директно да се свържете с мен.

Мога да издам една малка тайна. Последните „Отворени врати“ бяха на 16.07.2021г. във Варна и съм щастлива, че и списание "Български предприемач" имахте възможността да седнете на масата с още 20 бизнеса и да работите върху създаването на план за това как да увеличите оперативната си печалба в следващите 12 месеца.

Не пропускайте следващата такава възможност и се свържете с мен! Местата са крайно ограничени!регионален директор на Алфа Груп България.

Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page