top of page

Значението на естествените материали и цветовете в интериорния дизайн

В днешни дни, тенденцията за използване на естествени материали е обхванала всяка една индустрия свързана с производството и услугите. Било то облекло или кулинария, естественият материал отдава своето значение и в интериорния дизайн.

Повече по тази тема ще ни разкаже Александра Карпузова, която след своя опит в интериорния дизайн в чужбина създава The Fever Lab в България и активно практикува своите знания и професионализъм в тази индустрия.


За предимствата на естествените материали, Александра отбелязва, че те се отличават с по-голяма здравина и устойчивост в дългосрочен план. В сравнение с продуктите направени от синтетичен материал и материи. За пример тя дава гранита, който има свойството да запазва блясъка и цвета си за по-дълго време, което се различава от изкуствените материали, които се предлагат на пазара.


Интересно е да се отбележи, че естествените материали в интериорната индустрия имат своето отражение не само от към естетична гледна точка, но и здравословна. Александра споделя, че съставките, които са вложени при изработката на изкуствените материали замърсяват въздуха в затворените пространства. Пример за това е гипсокартонът, създаден от синтетичен гипс, които не позволяват на стените да дишат - за разлика от истинския. Недостатък на естествените материали за мнозина се подразбира, че е цената. Естествените материали са значимо по-скъпи от синтетичните, но те подсигуряват дългосрочно качество и подобряване на здравословната среда на живот и благосъстояние.


За тази и следващата година тенденцията за използване на естествени материали се повишава. “Това е отражение на стремежа на човека да се върне към природата и да се докосне до естественото.” споеля още Александра. Цветовете, от друга страна, са също от голямо значение за нашето усещане за красота и естетика в съчетание с подходящия материал. “Цветовете играят много важна роля при постигането на хармония и експресивност в интериорния дизайн.” Разбира се, това трябва да следват и определени правила при тяхното използване в пространството, допълва Александра. От теоретична гледна точка, цветовете имат свойството да въздействат на размера на пространството - да уголемяват малки пространства чрез поставяне на цветови акцент или да ги смаляват чрез използването на наситена цветова гама. Това е възможно чрез позиционирането, подредбата и разпределението на различни текстури в пространството.

След като добием представа за свойствата на материалите и цветовете е важно да обърнем внимание и на съответните комбинации, които са стилни и актуални на пазара. Александра разказва, че тенденцията в момента са комбинациите между камък и дърво - създаващи стабилност и спокойствие за сетивата - и дърво и метал - два материала, коренно различни по своята физика и визия, са свързани от съществена характеристика – естествени материали, носещи уникална симбиоза между красотата на живата и неживата природа. Топлината и уютът на дървото контрастират, но също така се допълват със студената визия на метала.


Като заключение на споделената информация Александра, отблеязва, че най-значимата част от интериорния дизайн е баланса. Баланс между цветовете, материалите и светлината, които допринасят за усещането ни за хармония. Именно поради тази ключова част е важно да се обърнем към екипа от специалисти на The Fever Lab. Те предлагат професионално съдействие за създаването на един уютен и топъл дизайн за обзавеждането на нашия дом, офис или ресторант.

 


Подобни публикации

Виж всички
bottom of page