top of page

Инвестиции по време на война

Здравейте! Днес имаме интересен разговор с интересен събеседник - Стойне Василев! Ще му дадем възможността сам да Ви се представи по най-добрия начин!


Много се радвам, че правим това интервю година по-късно, защото Вие бяхте един от първите хора, които се довериха на списание "Български предприемач". Ние сме Ви изключително благодарни, че повярвахте в нас.


Аз съм създател на един от може би най-популярните сайтове за лични финанси и инвестиране в България - Smartmoney.bg, автор на “Умни пари”, която се превърна в най-продаваната нехудожествена книга последните 4 години.


В последните 25 години живота ми е свързан с финанси, инвестиране и икономика. Опитвам се да помагам на хората да си управляват по-умно парите и инвестициите, и да достигна поне до един милион души, които да си подобрят живота, да станат по-грамотни финансово, по-богати, и всички ние да живеем по-добре.


До колко сте достигнали в момента?


Може би съм достигнал на базата на всички събития и статии, а дали съм променил живота, това малко по-трудно се измерва, но имейлите и съобщенията, които получавам всеки ден, ми говорят, че съм в правилната посока. Ако не се е случило, то поне на тези, до които съм достигнал, съм променил, дори и с малко живота в положителна посока. Другото, което забравих да кажа и което ми дава ежедневния досег с хората, това са индивидуални консултации, които не са ми фокус, но всеки ден работя с хора, виждам какви са техните проблеми, заедно работим по създаването на техните лични финансови планове и ме държат в кондиция. Затова го правя, въпреки че не ми остава много време за тази дейност.


Днешната тема е много актуална и Вие може би вече знаете, че тя е много наболяла. Ситуацията в Украйна се отрази на изключително много сфери, на бизнеса много сериозно, на инвестициите, предполагам, по същия начин. Тъй като имам по-лични наблюдения в имотите, за тях ще си говорим паралелно с този разговор и с Данчо Йорданов от "Нов дом" 1. Искам сега с Вас да направим един паралел. В момента къде е най-добре да инвестираме? В злато, в акции, в стартъпи? Какво е най-правилното? Ако може да дадете и примери.


Да направим първо кратко въведение в темата – в сегашната ситуация, и не само, колкото повече инструменти ползва един човек, толкова по-добре. Диверсификацията сега е особено полезна.


Ще започнем със златото – то традиционно се приема като актив, който ни защитава от неприятни събития като война и всевъзможни катаклизми. Сега златото много бързо реагира. Още преди военните действия, а и в първия ден на войната, имаше много рязък скок, който стигна почти до предишния връх от 2050 долара за тройунция. Тоест, златото все още се приема като нещо, което ни защитава от такъв тип кризи.


Аз бях инвестирал в злато още преди няколко години, когато то беше около 1250 долара за тройунция и го продадох малко под 1900. Към днешна дата цената му е 1950 долара, като тя се колебае. След този връх, който казах, имаше спад. Как ще продължи да се движи, е много трудно да се каже, затова избягвам да давам прогнози. Ще разкажа как можем да инвестираме и какво можем да очакваме.


На база на историята, пазарът на злато възниква след началото на 70-те години, когато се маха златното покритие от доларите и те стават едни обикновени хартийки. Доверието в златото започва да се развива и този пазар става все по-активен. Точно когато има някакви кризи, златото расте най-много.


Например, края на 70-те, началото 80-те.


Много голям исторически връх бе предишната криза през 2008-ма, когато дойде рецесията, кризата и всички акции и фондове падаха. В един момент златото си обърна тренда и започна да расте, като достигна този исторически връх. След това пада до около 1200 долара и после пак започна да се качва. Какво означава това? Означава, че това е дългосрочна инвестиция. И даже не е инвестиция, това са пари! Дори застраховка. С други думи - ако сега, когато сме на върха, аз не виждам смисъл да се купува, защото може би трябва да дойде някоя още по-голяма криза, за да продължи златото нагоре. Може би ще има някакъв спад, после растеж при следващата криза, каквато и да е тя. Това е една дългосрочна инвестиция.


Човек трябва да се подготви, може би за интервал от 10-15 години. Това са положителните неща. Досега златото винаги е реагирало много бързо и има обратна корелация с капиталния пазар. Тоест, когато капиталния пазар пада, златото се качва.


Относно негативните страни – поколенията, които са приемали златото за някаква стабилна инвестиция, вече са по-възрастни. Сега в следващото фокус може би са дигиталните пари, криптовалутите. Все още те не са влезли в тази роля, защото видяхме, че когато започна войната и при предишните кризи, Bitcoin, Ethereum и останалите криптовалути също падаха.


В бъдеще може би златото няма да играе тази роля за защита. Но все пак, има два основни начина да инвестираме в злато. Първият е във физическо злато. Много хора разчитат на кюлчета или златни монети.


Когато става въпрос за кюлчета, колкото по-малки са те, толкова по-добре. Тоест по-добре да си купим 10 кюлчета по 1 грам, отколкото едно кюлче от 10 грама или от 50, 100 грама, защото има делимост.


Относно монетите – те са по-тежки и си имат собствена нумизматична стойност, което обаче ги прави не толкова добра инвестиция или защита. Много важно при физическото злато е ликвидността, тоест дали ще можем да купим, когато искаме или да продадем нашето злато.


Видяхме по време на пандемията, както и при сегашната криза, че ликвидността в България не е много висока. Това се отрази най-много в маржовете между курс купува и курс продава. В някои ситуации те стигаха до 20-30% при някои от дилърите. Какво означава това? Ако купим сега, трябва да порасне минимум с 30%, за да излезем на нула. Това ограничава нашите възможности да спечелим от злато. Това трябва да го имаме предвид. Трябва да купуваме ликвидни кюлчета, доколкото е възможно, без марката на някой търговец, а по-скоро на големите рафинерии в Европа, за да има ликвидност и ако не го продадем на този, от когото сме го купили, да можем да го продадем и на друг, като инвестиционно злато, а не като материал.


Друг начин, който аз предпочитам, е чрез книжки активи. Тоест, фонд, който инвестира във физическо злато. Да, там нямаме контрол, не можем да си го сложим вкъщи, в сейф или на друго място, но той следи цената на златото на световните борси 1 към 1. Това е предпочитан начин за мен в инвестиране на злато.


Златото е част от една по-голяма група активи, които се казват commodities – борсово търгувани стоки. Така че аз си смених стратегията и си купих една кошница от борсово търгувани стоки, в които златото е около 14% към днешна дата. Там също има петрол, който се очаква през следващата година до две да нараства. Там е природния газ, много селскостопански стоки като царевица, пшеница, соя и т.н. плюс индустриални, цветни метали и други благородни метали.


Разбира се обаче, както при златото, така и при commodities, исторически те се движат хоризонтално, от което не можем да спечелим много. Но има такива моменти, кризи като сегашната, в които тръгва много силно нагоре и аз ще продам тази инвестиция, може би когато стигне някакъв пик и започне да пада. Много лесно ще го разберем, когато имаме няколко месеца хоризонтално движение.


Има възможности, просто всеки да прецени дали злато или commodities са добрата инвестиция за него и как точно да инвестира. Всяко си има своите плюсове и минуси.


Относно акциите – това е базов актив, тоест те участват в борсово търгувани фондове, във взаимни фондове, в много други инвестиции, но те са в основата на базовия актив, който стои. Това е един голям бизнес, станал публичен. Има много детайли и щрихи относно това дали акциите вървят нагоре или надолу.


Първото, което се отрази на акциите на американския и на европейския пазар, и азиатските, беше в края на миналата година обявлението за вдигане на основната лихва от Федералния резерв. Това доведе до спад на акциите още преди да започнат военните действия в Украйна. Имаме реален факт. Основната лихва се повиши с 0,25% в Щатите, като очакванията са в края на тази година тя да стане между 1 и 2%, което се отразява негативно върху цените на акциите.


Защо се отразява негативно?

Защото вече има други инструменти, да кажем като облигации, които стават по-привлекателни. Другото е, че много компании разчитат на външно финансиране от банки, банкови кредити и повишаването на лихвите ще се отрази и на лихвите по кредитите, което в някаква степен затрудни обслужването на техния дълг, което ще затрудни и бизнеса като цяло. Затова започна падането на цените на акциите. Първо на технологичните акции, които са най-засегнати от увеличаването на лихвите. Изобщо когато дойде някаква несигурност, технологичните акции първи започват да падат и като цяло са най-рискови.


Другото - сега в условията на войната в Украйна, е нормално бизнеса да страда и тези компании, които зависят от суровини, да пострадат най-много, като например недвижимите имоти. Първо, защото ползват много външно финансиране, всичките проекти са с кредити, вдигат се лихвите. Второ, когато се повишат цените на стомана, желязо, дървен материал или той изчезне, това ще засегне тези бизнеси. Очаква се те да влязат в един низходящ тренд, тоест цените им да падат.


Всеки, който инвестира в акции или в някакви фондове, трябва да прецени дали фирмите биха спечелили от тази ситуация, да кажем, ако са производители, или транспортират, продават тези базови материали, или пък ги ползват, и плащат все по-висока цена.


Другото, което е, оскъпява се газа, транспортните връзки. Не очаквам добро бъдеще за авиокомпании, авио производители, тъй като по-високата цена на петрола е пагубна за тях. Друго негативно е, че не може да се лети над Украйна или над Русия заради санкциите, което означава, че дългите полети трябва да минават през някакви други маршрути, а съответно и разход на повече гориво. Затова в случая авиокомпаниите и авио производителите не са добър сектор. Не бих инвестирал в транспортни услуги, куриери, туризъм, преди да се възстанови ситуацията. Това са индустрии, които много ще пострадат от увеличаването на базовите суровини.


Има обаче и добри новини. След спада на IT сектора, като цяло, компании като Microsoft, Google, много бързо се възстановиха. Чакам всяко тримесечие да излязат тримесечните отчети, за да видя дали в самия бизнес нещата се случват окей, дали се увеличават приходите, печалбите и ако това се случва, те ще пострадат най-малко и очакваме едно възстановяване. Ако инвестираме в акции, трябва да търсим такива сектори, в които клиентите не са чувствителни към цените.


Производствеността на производителите на техника е ограничена. Това не е ли лоша новина за инвеститорите в тези компании? Например, Apple имаха проблеми с липсата на чипове?!


Този проблем с чиповете дойде още преди 3 или 4 години и не беше свързан с недостиг или пандемията. Причината за него беше свързана с някакви регулативни пречки в Китай, затваряне на фабрики, ограничения, търговските войни между Щатите и Китай, митата и т.н.


Ето, компанията Apple, защото аз инвестирам стабилно в нея, видя във финансовия отчет, хората, които управляват компанията още преди 3 или 4 години, че ще има проблем с чиповете и трябва да се вземе решение да се изнесе част от производството от Китай и за да не страдат, и да поръчват от други компании чипове, решиха те да си произвеждат. Донякъде са преодолели тази криза. За останалите, които все още разчитат на големите производители на чипове или на процесори, да, имаше такъв недостиг, което се отразява на производителите.


Но добрата новина в този сектор, е че се правят много капиталови разходи, а също и фабрики, увеличава се производството, някой път дори държавата стимулира да се правят фабрики за тези чипове. Този недостиг според мен ще се преодолее. Все още е добре да се инвестира в такива компании, които се занимават с чипове. Това обаче, е докато се стигне до насищането на пазара или до свръхпроизводство. Тогава ще станат много евтини.


Може би тук изниква въпроса кога да продаваме? Винаги е добре да имаш един добър финансов консултант, защото той може да предвиди какво ще се случи и съответно кога е добре да се продава?!


Освен консултант, по-важно е да има план, както и обективни критерии за продажба. Защото консултантите не сме много по-добри в предвиждането от човек, който не разбира много от дадена сфера.


Кога да се продава? Ще споделя какъв е моя критерий. Когато се обърне тренда, тоест се стигне един връх и падне с 10%. Това за мен е сигнал, че нещата не са ок. Или пък идват някакви новини от самата компания, или фонд, от които се изясняват проблемите. Пада още малко.


Какво означава негативен тренд? Всеки следващ връх съоветно е по-нисък от предишния и всяко дъно по-ниско от предишното. Това е тренда. И когато видиш две такива по-ниски връхчета, и по-малки дъна, значи е момента да се продава. Не го правя автоматично, а по-скоро преценявам и го продавам. Може и да не съм прав, тоест може да има лек спад и после много нагоре, като например с Tesla. Там спечелих 40%, продадох и след това имаше хиляди проценти нагоре.


Акциите са един от най-рисковите активи, заедно може би с криптовалутите и тези commodities.


Сега виждам такъв тренд, когато настъпи някаква криза. Независимо от какво естество са инвеститорите, се обръщам към по-стабилни компании, такива, които имат добър бизнес модел, не са толкова растящи, не са толкова иновативни, но се представят добре по време на кризи.


Компании като Coca Cola или фармацевтични не са толкова циклични, независимо къде се намира икономиката, те се представят добре и тяхната оценка се доближава до пазарната оценка, тоест цената се доближава до тази справедлива стойност, която има компанията.


Tesla е типичен пример за компания, която не произвеждаше много, нямаше добри показатели, но въпреки това имаше много висока оценка. Сега нещата се стабилизират. Всяка криза е едно добро начало и един добър момент за да влезем в един пазар. Повечето хора, институции, фондове, най-много печелят от кризи.


Много следя Уорън Бъфет, който ми е един от виртуалните ментори. Инвестирал съм в неговия фонд, който, между другото, за последната година мисля, че е с една от най-високите доходности и е на плюс, за разлика от всички останали активи. Явно разбира какво прави.


Следя неговата философия и най-големите му печалби са когато компанията е била в някаква беда. Видях, че той купува усилено Apple, когато беше паднала цената на 125 долара и тогава беше момента аз да вляза. Защо? Защото е добра компания, със стабилен фундамент, просто цената пада поради някакви причини. Тази криза е огромна възможност ние да влезем в ниши, в компании, от които да спечелим.


Диверсификацията тук също е важна. Ако инвестираме, нека подберем поне няколко компании. Ако не разбираме, нека е в някакъв борсово търгуван фонд. Ако пък повече разбираме и искаме малко по-рисково да инвестираме, да изберем поне няколко компании от различни сектори, като разпределяме риска.


Нека имаме IT компании, нека имаме зелена енергия, както и да сме по-стабилни като фармация да кажем, нека имаме сега, докато мине този тренд. Някои, които добиват злато, метали, петрол, за да може в различни ситуации да са печеливши. Диверсификацията намалява средната доходност.


Един въпрос, който в момента е актуален. Компании, които произвеждат втечнен газ, и са американски и които ще започнат да внасят. Какво мислите по този въпрос?


Винаги когато стане война или някакви военни действия, американската военна индустрия, която е много свързана, винаги расте, защото тогава има повече, изпраща се храна, медикаменти и т.н. И винаги американските производители, не само на втечнен газ, петрол, природен газ, увеличават се добивите, за да спасят Европа от високите цени на руския газ, така че това е един залог, който можем да направим.


Няма абсолютна гаранция за успех, защото не са само Щатите вносител. Има алтернативи и в други страни, които произвеждат подобни енергийни източници. Но това е един залог. Аз, като цяло, не харесвам този тип спекулации.


Ще Ви кажа защо. Сега много хора ме питат дали да инвестираме в руски акции, в руски индекси. Да, може, но както хората, които бяха инвестирали в руски компании, от 20-30 паунда/евро стигнаха до няколко пенса или цента и си загубиха 99.9% от парите. По същия начин този залог може да се окаже не толкова печеливш и да реализираме огромна загуба.


Други ме питат дали да купуваме украински гривни, защото цената сега е 0.04 стотинки за една украинска гривна, след това ще се повишат. Казвам, че това също е много висок залог. Не знаем дали самата валута ще остане, дали страната ще остане в сегашната форма, какво ще се случи.


Не съм фен на спекулациите, но предпочитам да има стабилен фундамент и да нараства богатството устойчиво във времето, отколкото да използвам такива кратки трендови тенденции.


Същият въпрос стои и с рублите. В момента, мисля, че 1 рубла е равна на 0.10-0.12 стотинки. В същото врече Русия са обявили, че всеки, който иска да купува газ или нефт, трябва да плаща в рубли. Не знам дали съм прав, но може би тяхната логика е да напечатат повече рубли, да ги продадат на запада, за да може да им платят със същите рубли и така ще вдигнат стойността им?!


Това вече се случи. Рублата беше паднала и след обявяването на новината и сега, след като има търсене от западните общества да купуват рубли, тя ще расте, но реално преди това се случваше същото. Западните компании плащаха най-често в евро или в долари в европейските държави, след това Русия си напечатваше, купуваше рубли с тях и ги раздаваше, така че нещата не се променят толкова и не е чак толкова важен, фундаментален фактор.


Ако се върнем на войната - това тотално променя и политическата, и икономическата карта. Европа търси алтернативни източници, но аз гледам как ще се отрази и на мен.


Инфлацията е една важна тема, която започна още преди войната в Украйна. Тя ще се отразява и вече ни се отразява доста сериозно. 10% е официалната инфлация. 18% е личната ни инфлация на нашето семейство на годишна база. Всеки може да си я провери в НСИ, има калкулатор, въвеждат се разходите.


Нашата инфлация се оказа, че обикновено е два пъти по-висока от обявената официално. Това е важното. Защото досега, ако някой търсеше 7-8% доходност при инфлация 2-3%, това е страхотно. Вече, ако направиш 10%, си на нула, ти не забогатяваш, нито обедняваш.


Друг пример – с имотите. Ние сме обеднели в имоти с 50% за последните 4 години. Един имот, който можеше да си купиш преди 4 години, сега струва с 50% повече. Вместо тристаен апартамент в широкия център, сега е двустаен в покрайнините на София. Човек, който иска да инвестира или да си купи за собствено ползване имот, това много му влияе. В крипто също сме обеднели, както и в много други активи.


Инфлацията е едно явления, което се надявам да не прерасне в нещо страшно, което се казва стагфлация, стагнация, тоест имаме намаляване на брутния продукт, рецесия, това, което видяхме съвсем за кратко през 2020-та и много обширно през 2008-2009-та.


Хората остават без работа, намаляват заплати, бизнеса много страда, няма продукция, но тогава имаше дефлация и като никой не купува се намаляват цените и оцеляваме. Сега си представете, че има все по-висока инфлация, което се базира на енергийните източници. Когато се увеличи, най-просто казано, горивото, петрола, всичко по веригата поскъпва. Хем поскъпва всичко, хем ти не произвеждаш, ти имаш по-малко пари. Това е страшно, аз съм го чел само в учебните.


В края на 70-те и началото на 80-те в Щатите се е случило заради петролна криза тогава, всичко поскъпва, а икономиката е в рецесия и се надявам да не стигнем дотам, защото нещата никак няма да са добри.


Като преход към бизнеса – инвестирането в бизнес ще го разгледам и като да инвестираш по-пасивно в някакъв бизнес, или да създадеш бизнес, или някаква допълнителна дейност, което бих препоръчал на много хора, които работят, имат тази възможност, особено ако работят от вкъщи, да стартират някакъв допълнителен бизнес, за да могат да компенсират фиксираните си доходи като заплата с някакви допълнителни, и да покрият тази инфлация.


Бизнесът пак е с много насоки. Има бизнеси, които се справят много добре. IT бизнеси, които имат собствен продукт, това е много важно, които ги маркетират и са ключови, да кажем счетоводни софтуери, софтуер като платформа, някакъв маркетплейс или платформа за създаване друго мобилно приложение. Това е последното нещо, от което един бизнес би си отрязал разходите за нещо, което ползва. Но би си отрязал нещо, което не е ключово. Тук е много важно какъв точно е бизнесът. Бизнесите, които много пострадаха, са заведенията, физическите магазини и търговските имоти.


Тази криза идва, за да може човек, който няма от основните активи труд и капитал, да си наеме хора на по-ниски заплати, както беше 2020 или 2008 година. Или ако кризата се задълбочи, да си купи някакви машини, които са на по-ниски цени.


Лошото е, че тази криза не е свързана с поевтиняването. Ще дам един пример със стоматологичния бранш, с който направихме доста работилници миналата и тази година във връзка с ценообразуването. Тази тема не я бяха засягали от 90 и няколко години. Тоест да имат една добра система, за да оцелеят по време на инфлация и да определят цените си правилно, а не просто да ги вдигнат.


При тях 2020-та имаше много добри възможности да си купят техника, при това не евтина. И те се възползвахме. Говорихме, коментирахме, взеха кредити, ниски лихви. Това е положително за бизнеса, можем да вземем кредити с много ниска лихва, за да инвестираме в нещо, което ще се развива в следващите години. Добре е, все пак, и да има някакъв онлайн вариант. Хората малко си смениха парадигмата. Докато се върнем да пътуване, да посещаваме физически магазини. Хората свикнаха да плащат сметки онлайн, обученията са онлайн. Сега се връщат малко по хибридни събития, тоест има и на живо има и онлайн.


Просто кризите дават много възможности ние да навлезем в нови ниши, които биха се развивали. Направихме едно събитие заедно с ActionCoach, свързано с пазарната ниша, тоест това, което си коментирахме, най-ключовото нещо сега в бизнеса е да сме уникални. Всичко останало може да е на заден план. Ако ние не създадем стойност, не си разпознават хората с посланието, с това, което правим, и ни бъркат с всички останали, ние ще изчезнем в това море от разочарования, спекула. Сега е момента да изпъкнем с нещо. Ако трябва да дам съвет към хората – не купувайте от първия магазин, в който влезете. Затова е интернет, потърсете!


Инвестирането в бизнес – трябва да сме уникални, за да могат да ни различат от всички останали. Тези бизнеси просперират и аз виждам, че ще се развиват още повече. Решението да се автоматизират процесите, да има повече софтуер, отколкото хора, което пандемията вече позволи. Там, където не е възможно, бизнеса може да си обучи кадрите.


Това, което правят много фирми, е да направят един курс за пицари, сладкари примерно, да си изберат добрите хора, за другите дори да е безплатно или да има някаква малка инвестиция, и така ще си намерят много лесно кадри. Сега ни се дава една възможност с бежанците от Украйна, които са хора, много близки до нас. Предишната вълна бежанци са далеч от нас като манталитет, а и не искаха да остават в България. Сега може да използваме трудните моменти и да извлечем някаква полза.


Така е. Списанието го създадохме по време на най-сериозния пик по време на мерките, когато всичко беше затворено, но то се разви с изненадваща скорост. Вече работим с над 100 бизнес клиента, което е доста добре. Смятам, че всяка една криза е възможност за бизнеса, само че трябва да си много отдаден. Преди малко наши партньори от Швейцария разказваха историята на Риц, създателят на хотели "Риц" и съвременно луксозно хотелиерско обслужване. Той трябвало да организира вечеря на кралско семейство на Женевското езеро, обещал и кръстил вечерята “Под звездите”, описал и как Луната, която свети, ще се отразява в езерото. Те ще са на терасата и когато е дошла за вечеря, но има облаци, а той е обещал Луна... Тогава наема един огромен прожектор, праща го на лодка в другия край на езерото и този прожектор осветява езерото, все едно е лунна светлина. Месеци по-късно кралското семейство разбира, че това е било прожектор. Ето как един човек, който наистина си гори за бизнеса, може да бъде супер креативен и отдаден на своите клиенти.


Това ми напомня на една история. Преди около месец ходихме с шеф Филип Захариев в едно монтанско село, което е откъснато от света, няма нищо. Той е направил нещо уникално. Има звезда "Мишлен", готвил е за кралски семейства и е направил нещо уникално в отдалечено кътче в България. Самото село има много къщи, но те са празни повечето. И си казвам: “Щом там можеш да направиш нещо в такова село, без условия, без инфраструктура, кой си ти да се оплакваш и да се отказваш, ако имаш място в центъра на София или Пловдив, имаш всички удобства, за да стартираш един добър бизнес и да се отказваш? Значи става. Щом един го е направил и се получава, достатъчно е да си отдаден и да работиш в тази посока.


Мисля, че това е много хубав финал на нашия разговор. Много Ви благодаря! Както винаги бяхте много полезен!



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page