top of page

Истината за психотерапията с Ирина Кирякова

Коя е Ирина Кирякова

Коя е Ирина Кирякова? (Представете си, че сте друг човек и ни опишете личността на човека Ирина Кирякова)

Ирина е способна да получава даровете на живота. Трудностите са уроци и стимул за развитие, щастливите моменти са удовлетворение и радост от пътя. Живее с благодарност и детско любопитство. Вярва в любовта и търси начин да открива различните и проявления в ежедневието си. Многообразието е най-точната дума за нея. Психотерапевт от 17 години, с множество специализации и обучения, уверена в избора си на професия до ден днешен. Семейна от 23 години – обича много мъжа си и сина си и се гордее с тях. Автор на книгата „Любовта намира начин – психотерапия на ежедневието“ . Благодарна за корените и, които и носят богатство и обич все повече.

Какъв е професионалния Ви път?

Моят път до психологията бе истинска приказка и незабравимо приключение, потвърждаващо убеждението, че когато търсиш нещо, то също търси теб.

Истината е, че като ученичка, нямах представа какво е психологията като наука и практика, дори не знаех, че съществува професия психотерапевт. Мечтаех обаче да променя света, вярвах, че хората могат да живеят по-добре, да са по-щастливи. Винаги вътрешно съм усещала, че ако човек прозре определени дадености и закономерности, би могъл да променя посоката, в която се движи. Търсех как да реализирам това – минах през обучение по журналистика, актьорско майсторство, но все не откривах себе си. И тогава, случайно и повече в следствие на житейските обстоятелства по това време, попаднах на психологията. Докосвайки се до тази наука, осъзнах, че винаги съм търсела нея – знанието за душата, пътешествието навътре в човека, след което той си тръгва винаги нов и по-богат.

Приказката ми се сбъдна – събрах всички свои желания под един покрив – психотерапията. Това бях търсила, това бях бленувала – просто не знаех името му. Започнах един процес на учене, който не е спирал до днес. Завърших и се дипломирах към школата по Позитивна Транскултурална Психотерапия, където по-късно 4 години преподавах. Паралелно с това се обучавах в неорайхианска психотелесна психотерапия, фамилна терапия, арт и игрова терапия. Учех различни направления, защото осъзнавах ценността на разнообразието от подходи и инструменти. Черешката на тортата бе специализацията ми по Гещалт терапия. Най-сетне открих една школа, която обхващаше всичко, изповядваше ценностите, които нося в себе си и ми даваше не просто инструменти за работа, а философия на живот. Гещалт терапията е голямата ми любов и направлението, където избрах да остана и да задълбоча развитието си, без да имам усещане, че ограничавам и стеснявам способностите ми на терапевт – напротив! Вече 8 години съм гещалт терапевт, член съм на Европейската Асоциация по Гещалт Терапия и от 4 години имам честта да преподавам в Българския Институт по Гещалт Терапията.

Защо психология? Какво означава да си психотерапевт в България?

Психотерапията ми дава шанс да допринасям за един по-добър и толерантен свят, позволява ми да съм разнообразна и различна всеки ден, среща ме с невероятни хора, от които не спирам да се уча и вдъхновявам. Психотерапията е безкраен процес на развитие, общуване и взаимодействие, от което винаги си тръгвам обогатена. От професионалния ми и житейски път дотук осъзнах, че да откриеш мястото си в живота, да имаш отговор на въпроса: Какво правя на тази земя? – е едно от най-значимите прозрения и основа на щастието и удовлетворението. Вярвам в мисията си, вярвам в науката за душата и съм признателна за всяка една крачка, която ме доведе до психологията!

В България все още е неясно какво е психотерапията, затова съм благодарна за това пространство тук, защото е необходимо да се говори повече. Най-просто казано психотерапията е процес, който разширява осъзнаването ни за това как работи вътрешния ни свят и как се свързваме с външния свят. Това ни прави много по-свободни и пълноценни, дава избор и чувство на увереност. Към такава услуга се насочват хора, които вярват, че от тях зависи нещо, хора склонни да поемат отговорност за живота си. Щастлива съм, че са все повече и повече.

Отворено ли е нашето общество за такъв вид терапия и помощ или по-скоро не я приема?

Различно е. Както казах все повече хора се обръщат към психотерапията. Няма, обаче, достатъчно гласност и яснота по отношение на важността и ценността на психичното ни здраве. Според най-новото проучване у нас, над половината българи смятат, че стреса и тревожността не са психични проблеми. В провокативен въпрос, 63% отговарят, че хората с различни зависимости (алкохол, наркотици и др.) всъщност страдат от форма на заболяване и отново не са осъзнати, че корените са в психиката. Оптимистичното е, че 65% приемат, че при психичен или емоционален проблем е най-добре да се потърси помощ от специалист. / Изследването е проведено между 3 и 11 септември 2020 г. сред 807 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души./ Почти всеки проблем тръгва от психиката, минава през поведението и ако не намери разрешение се появява в тялото. Важно е да проумеем това и да насочим усилията си към причините, а не към следствията.

Какво е нужно, за да бъдем психически устойчиви?

Нужно е различните наши аспекти да са в съюз, а не във война. Нужно е да сме гъвкави и в добра връзка с реалността. Нужно е да сме в пълноценен обмен със средата, защото сме зависими от нея. Нужно е ясно да разграничаваме кое зависи от нас, кое принадлежи на средата и обстоятелствата. Нужно е да познаваме добре вътрешния си свят, защото можем да управляваме само онова, което разбираме. Нужно е да сме осъзнати за основните принципи, по които се развива света, за да бъдем част от него. Нужно е да сме свързани с любовта в себе си.



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page