top of page

Как да изберем сватбен фотограф?

Здравейте на всички, които четат днешното интервю с Емил Митев - фотограф на списание "Български предприемач", който всъщност е в топ 3 на най-добрите фотографи за град Варна и има огромно портфолио.


В разговора ще обсъдим най-вече сватбената фотография, тъй като предстои сезонът на сватбите, именно август и септември.



- Добре дошли, Емо, благодаря Ви, че ни гостувате! Много се радваме, че ще говорим за тази така вълнуваща тема. Разкажете ни малко повече за Вас, за този сезон и за сватбената фотография?

- Здравейте и благодаря за поканата. Както казвате, сега е сезонът на сватбите и наистина през този период от годината има доста запитвания за сватбени тържества, и ритуали. Вече станаха десетина години, откакто работя във фотографската сфера и не мога да кажа, че снимам изключително и само сватби, но и, че те също са голяма част от моето портфолио.


Много пъти съм работил на различни локации и с различни клиенти. При сватбената фотография хората са клиенти само в началото, защото впоследствие ставаме приятели. Това е единствената сфера във фотографския бранш, в която ти ставаш част от това ново семейство, макар за няколко часа. Ставаш част от техния празник и тържество, от техните радости, ритуали и от всичко, което са планирали с месеци, и на всичкото отгоре на теб се пада нелеката задача да го отразиш по такъв начин, че да остане за поколенията напред. Трябва да го отразиш по начин, по който да се хване настроението и труда на цялата тази подготовка, есенцията на всички часове, които те са прекарали, обсъждайки декорации, маси, кое как ще се случи, точно в колко часа и така нататък. Това, на пръв поглед, е една лека задача, но всъщност се оказва, че за нас, фотографите, е доста натоварен ден.



- Вие, всъщност, сте фотограф, който отделя супер много внимание на детайлите в снимката, дори прекарва след самата фотосесия дни, обработвайки един кадър, за да може той да изглежда футуристично, като от приказка, като от фантастичен филм. Именно затова толкова много двойки Ви избират за сватбения си ден, защото изключително много държите на детайлите, на това всичко да бъде перфектно.

Повече за портфолиото и като цяло може да се види на сайта emil-mitev.com.

Но нека сега разберем от Вас малко повече за подготовката и самото заснемане.

- Благодаря за добрите думи. Чак да прекарвам няколко дена на един кадър - не. Наистина обработката на кадрите се прави със седмици, тъй като ние не говорим обикновено само за една фотосесийка от час - час и половина на открито, където правим 30-40 идеални снимки със осветление. Тук говорим за отразяване на моменти, в които не винаги светлината е идеална и трябва да се работи на скорост, трябва да успееш да хванеш баланса между художествените елементи в кадъра и настроението на хората. Все пак, трябва и технически да обособим кадрите, не трябва да са прекалено тъмни и прекалено светли, прекалено контрастни или с някакви цветове, които въобще не отговарят на истинските.



Същевременно след едно сватбено снимане излизат над 1000-1200 снимки, като пак зависи колко е натоварена сватбата и колко допълнителни елемента има включени в програмата на диджея, но общо взето това е едно голямо количество снимки. Некачествените снимки се водят брак и се трият, но остават поне 800-900 снимки, които да минат през обработка и всичко трябва да изглежда перфектно. Зачистват се пъпки, зачистват се ненужни елементи от кадъра и се изрязват несъвършенствата. Общо взето това е нашата работа.


Хората са работили три-четири месеца, планирали са тази сватба и после всичко се случва в един ден и буквално в няколко часа, и ние, от тези няколко часа, трябва да успеем да покажем нещата по толкова перфектен начин, по който младоженците са си ги представяли. Респективно, това е доста труд след самото заснемане и може би много клиенти се чудят защо са такива сроковете на получаване и цените.. Аз цените в момента няма да ви коментирам, но въпроса е, че всеки фотограф инвестира в някаква техника и на първо място трябва да се отбележи, че след самото заснемане идва един момент на 10 дена подред труд или повече, за да се обработи това голямо количество снимки и някак хората забравят за това и си казват: "той е дошъл за няколко часа, нащракал е и е взел една шапка пари", което въобще не е така.

Смея да кажа, че е много натоварено човек да направи един 10-12 часов работен ден в който, освен, че е оператор, обикновено мъкне осветление и шофира, и въпреки това трябва да запази добро настроение, и добрия тон на комуникация между нас и младоженците, кумовете, гостите. На всеки човек понякога се случва нещо отвътре да го човърка и да не е винаги в кондиция, но ние нямаме право да покажем такова настроение.


Ако ще и да сме в дълбока депресия, ние трябва на този ден да бъдем постоянно с усмивка на уста, да каним всички да се снимат, да танцуват и някак си да сме им в помощ да изразят себе си и емоциите си пред камера. Общо взето това са особеностите на нашия труд в сватбеното направление. Обикновено работим с колеги, има и видеооператор, може да сме двама фотографи, двама видеооператори и съответно трябва да сме се сработили по начин, по който да не си пречим, а напротив, взаимно да си помагаме и да се тласкаме напред.

Всъщност в сватбената фотография карали ли са Ви да правите нещо по-екстравагантно като специфична обработка, за да изглеждат като от филми или като принцеси?

- Ами случвало се е, но обикновено не ме карат, а на мен ми идва отвътре да правя такива неща, защото съм такъв по натура. В свободното си време, когато имам такова, все още рисувам по малко, занимавам се и с дигитално рисуване понякога. По душа съм художник и харесвам пъстри, интересни визии. Имал съм случаи да снимам в двореца в Равадиново и на някакви по-екстравагантни места, и съответно, когато видя, че обстановката предразполага, съм опитвал да направя някакви по-интересни кадри с младоженците, и съответно после да вложа повече труд по обработката, за да ги направя наистина да изглеждат невероятни, не като от сватба, а сякаш извадени от някакъв филм. Разбира се, това са не преобладаващи количества кадри, които получават. Младоженците искат на първо място натурални кадри, в които ние показваме как е преминало тържеството им, а не някакви невероятни неща, които само аз, като фотограф, съм успял да ги видя през обектива си. Съответно, търсенето в тази сфера е към това снимките да са по-натурални, а ако има обработка, така да е направена, че само допълнително да повдигне настроението на хората с по-топли, по-пастелни цветове, с по-меки контрасти, с преливки между тоновете, които да създадат в хората едно допълнително усещане на нежност, лекота и топлина между младоженците и кумовете. Някак си този труд, който полагаме в снимките, след като бъдат заснети, е в посока всеки техен приятел и близък, като гледа снимката, да може максимално да усети, да се потопи отново в момента, който те са преживели заедно.



- В крайна сметка, какви са обратните връзки от Вашите клиенти? Можете ли да ни споделите какво Ви казват те, след като видят сватбената си фотосесия?

- Ако говорим конкретно от сесията, там винаги хората са много доволни. Трябва да се отбележи, че при сватбеното снимане има 90% репортажно снимане, тоест, те не позират, а аз ги гоня и се опитвам да ги хвана в някакви пози и моменти, които изразяват празника, и които показват някакви детайли, но това са мигове, които аз трябва да си открадна.


Фотосесията е обратното.Това е час, час и половина време, което прекарваме само аз, младоженците и кумовете. Това е една групичка от хора, които карам да позират, нося си допълнително осветление, обикновено има и видеооператор с мен, може да вдигнем дрон, може да направим някакви кадри, в които те бягат, въртят се, държат се за ръце, смеят се. Това вече е фотография, в която те позират и в която аз мога да се намеся в снимачния процес, а не само да разчитам на техническите възможности на камерата и тогава нещата стават по-готини, защото участваме всички. От фотосесиите не е имало нито един клиент, които да каже, че нещо не му е харесало. Там нещата винаги стават като по учебник, идеални, защото имаме време и си правим нещата така, както ни е приятно.



Вече от сватбените моменти, които са извън сесията, те хората няма да си кажат, но може да има и такъв, който да си и казал: "ей сега, тоя защо ме хванал точно в тази поза" или "защо изглеждам по този начин". Ами, има ги и рисковете на живото предаване, няма как.

- Това са забавните кадри!

- Ами те са глупавите кадри, които можем да определим като подправките на гозбата и които събуждат спомени. Общо взето, клиентите винаги са били доволни от това, което правя аз и колегите, с които работя.

- Това е чудесна обратна връзка! Добре, какво друго ще ни споделите, което е важно за сватбената фотография и което трябва да знаем преди самата сватба? Има ли някакъв важен съвет?

- Ами аз всеки път казвам на младоженците, че винаги, когато има такъв тип снимане, има няколко срещи преди това. Обикновено първата е месеци по-рано и обичайно младоженците започват да си търсят фотограф преди сезона, още януари и февруари месец, за да са наясно кой ще им отрази ритуала, както и цялостния празничен ден.


Намираме се и правим една среща, която грубо да очертава какво ще снимаме и как. Обикновено на тази среща има много неизвестни. Примерно, избрали са си рокля, но не са избрали пръстен или не са решили в кой ресторант, и имат варианти за няколко различни. Това е срещата, в която си стискаме ръцете и решаваме, че искаме да работим заедно. На тази среща обикновено присъства и видеооператор и тогава, на базата на часовете ангажираност определяме цената за нашия труд. Вече следващото виждане е обикновено няколко седмици преди сватбата и тогава вече всичко е ясно.



Случва се при първата среща да ни разпитват някакви неща за това как протича една сватба, тъй като самите ние сме ходили на десетки, може би стотици сватби, а те досега не са ходили нито веднъж и излиза, че фотографът има повече опит, отколкото тях. Ние, естествено, с радост даваме указания и разказваме горе-долу кой ритуал колко е дълъг и къде се провежда, какви хора участват в него, какво се случва и т.н.


Вече при втората ни среща почти всичко е ясно и тогава ги е прихванала една абсолютна паника, защото те вече няколко месеца доста са се подготвяли за това събитие. И тази паника е и финансова, защото няма какво да се лъжем, в България за да вдигнеш една сватба си коства една солидна сума и хич да не е, това се отразява на младоженците. Отделно се променят и някакви неща в последния момент: дали гримьорката била заета, дали фризьорът не можел да дойде, църквата щяла да ги премести с половин час по-рано или по-късно и така нататък, и те някак си са в една много шашната ситуация, имат чувството, че все едно са на работа. Тогава аз им давам в съвет:


"Хора, знаете ли какво? Всичко това, което правите, го правете до един-два дена преди сватбата, за да може, когато дойде сватбата вечерта да сте се наспали и да може да се напиете хубаво, да се забавлявате и да си носите готиното настроение".



Общо взето, като дойде самата сватба, кумовете създават настроението, а за младоженците остава просто да се забавляват на това, което са си организирали заедно и да се насладят един на друг. И аз самия им давам точно този съвет.


А към тези, които тепърва ще си избират сватбен фотограф /видеооператор, давам още един съвет: Като избирате, разгледайте основно кой как снима и как се отнася към вас когато контактувате с него / нея. Защото понякога не всичко е пари.

- Добре, Емо, благодаря Ви много за съвета. Беше изключително интересно и определено тези съвети ще се ползват и от нашите читатели. Вече нямаме търпение за следващото ни интервю, в което ще обсъждаме следващата актуална тема за сезона. Още веднъж благодарности и да съвсем скоро!

- И аз благодаря!




0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page