top of page

Как да изберете КЪДЕ да инвестирате в цифри и факти.

Възможна ли е инвестиция в недвижим имот в чужбина?

Изгодна ли е?

Как да я сравните с инвестиция в България?

Това са основните въпроси, които ни отправихте миналия месец. Затова решихме да синтезираме основни критерии и да ви направим реалистичен паралел между инвестиция в инвестиционен недвижим имот в България и Северен Кипър. Започваме:


Инвестиция в недвижим имот: Тук или Там?


Тук в България или





Там в Северен Кипър









Цени на имоти за най-престижни локации:

България - от 1000.00 - до 2500.00 евро на кв.м.

Сев. Кипър - от 700.00 - до 1300.00 евро на кв.м.


Плащане преди владеене:

България - 90% (За да влезеш във владеене на имота е нужно да сме заплатили 90% от неговата стойност при издаване на Акт 16)

Сев. Кипър - 70% (Инвеститора получава от строителя без лихвен заем в размер на 30% от стойността на имота, който може да се погасява до 2 години след усвояване на имота, като през това време може да го ползва и да генерира приходи от наеми)


Рентабилност:

България - 3-4%/г - изостава от инфлация

Сев. Кипър - 10-12%/г - генерира реален ликвиден доход


Капитализация:

България - 1-2%/г - (Основно от верижно повишаване на цени за строителни материали, доставки, парцели и труд)

Сев. Кипър - 10%/г (Развита бизнес стратегия за повишаване стойността на имотите чрез привличане на чуждестранни инвеститори съобразена с развитието на имотния пазар в региона и съседните държави)


Интерес:

България - 90 % Локален/местен/ - 10 % на чуждестранен

Сев. Кипър - 20 % Локален/местен/ - 80 % на чуждестранен


Възвръщаемост на инвестицията:

България - 27г. - по коефициент

Сев. Кипър - 8г. - по коефициент


Разходи, данъци, такси, поддръжка:

България - Такса смет е около 0,98 промила от данъчната оценка на имота, данък сгради е около 2 промила от данъчната оценка на имота, паркомясто зона за паркиране или доплащане, поддръжката на общи части може да варира от 15 лв/мес до 300 лв/мес

Сев. Кипър - 0.30лв/кв.м. годишен данък, 0.60 лв/кв.м. поддръжка на месец на с включени всички удобства (общи части, паркомясто и т.н.)


В статия от 05.02.2021г FORBES посочва като номер 1 в света за инвестиция в недвижими имоти за 2021г именно СЕВЕРЕН КИПЪР.

За обсъждане на по-горе изложените факти и за избор на вашия мечтан имот на Средиземно море на ваше разположение са инвестиционните консултанти на "Partners Consulting" LTD.


Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.




0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page