top of page

Как да лекуваме високо кръвно без лекарства, възможно ли е това?

Здравейте от мен Д-р Камен Каменов,

Аз и моят екип от Медицински Център Орто Пункт подготвихме специално за Вас,читателите на Български Предприемач следващата тема,

тъй като тя буди непрекъснат интерес от страна на читателите или пациентите.Това според нас е техниката на безопасност,която трябва да спази и да има предвит всеки.

Първо няколко думи по повод настоящата ситуация относно развиващото се онлайн присъствие в следствие на пандемията от COVID-19.Светът се промени коренно,битието и животът ни се промени,придобиваме вече и нови навици или тепърва ги изграждаме.Днес си мислим,че по-лошо не може да стане.Когато те изкарат от коловоза в който се движиш и когато нарушат инерцията в рутинно изградените навици,тогава идва и внезапния стрес от новото. Това обаче блокира нашите сетива и ни пречи да видим и осъзнаем и добрите моменти.За мен това е безспорно онлайн обученията,публикации,курсове и всякакви подпомагащи програми,които помагат на човек да се адаптира по-добре и по правилно.Най-хубавото е,че това допълва по безспорен начин стандартното образование и се получава синергия.

Така всеки един един индивид става все по-добър в своето развитие.

Как да лекуваме високо кръвно без лекарства, възможно ли е това?

Високото кръвно налягане е едно от най-често срещаните заболявания в световен мащаб. Всяка година се увеличават страдащите от високо кръвно налягане и това е една от основните причини за увеличаваща се смъртност.

Каква е причината за нарастване на болните от високо кръвно налягане?

Какво означава понятието “кръвно налягане”?

Това е налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове при всеки един удар на сърцето.

Всеки трети човек страда от хипертония или високо кръвно налягане. То може да бъде придобито вследствие на първично заболяване на сърдечно-съдовата система 95% или вторично т.е.да се дължи на друго заболяване 5%.

Когато заболяването не бъде диагностицирано и не се лекува адекватно, често се стига до усложнения.

Много хора дори не подозират, че имат високо кръвно налягане и когато се установи, вече са настъпили усложнения.Тук е ролята на профилактиката и превенцията.

Прекалените ниски стойности на кръвното също могат да създадат проблеми.

Нелекуваната хипертония води до тежки усложнение засягащи целият организъм, а именно - инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето,стенокардия,ритъмни и проводни нарушения и мозъчен инсулт,очни увреди,бъбречни увреди и други.

Нивата на кръвното налягане постоянно имат колебания.

Най-високи стойности могат да бъдат измерени сутрин и привечер, а най-ниски обикновено са през нощта и на обяд.

Прочетете още:

Високо Кръвно Налягане: Кога Прегледът при Кардиолог е Наложителен?

Кръвно налягане – как се измерва и кои са нормалните стойности

нормалните стойности са 120 на 80 без значение от възрастта!

Нормално‎: ‎120 – 129

Високо нормално‎: ‎130 – 139

Хипертония I степен (лека)‎: ‎140 – 159

Хипертония II степен (средна)‎: ‎160 – 179

Хипертония III степен (тежка)‎: ‎≥ 180


Когато сърцето се свива, така то изтласква кръвта в артериите и там налягането се увеличава, и обратното - между свиванията сърцето се отпуска и така налягането на кръвта намалява.

Какви са нормалните стойности на кръвното налягане?

Кръвното налягане има две нива – горна и долна граница. Систолно налягане се нарича горното ниво, а долното ниво се нарича диастолно - 120 / 80.

Как да разберем какви са нашите стойности?

Много е лесно!Трябва да отделите малко време и да се погрижите за себе си.Запишете час при кардиолог.

Той ще Ви прегледа и назначи съответните изследвания за да определи дали имате някакъв здравословен проблем,колко е напреднал,каква спешност имате от лечение и дали може Вашето лечение да бъде съчетано с други елементи като хранителен режим,хранителни добавки ,билки и др..Много хора започват сами да предприемат различни мерки без да имат горната информация.За съжаление това често води до неуспех поради нарушена самооценка,а това води след себе си и тежките усложнения.

Най-често използваните изследвания в областта на кардиологията са електрокардиограма,Холтер за кръвно налягане,Холтер за сърце,Велотест,Ехокардиография и специфични кръвни изследвания с пълен набор от хормонални и други изследвания за изключване на вторична хипертония.


Много фактори влияят за нивата на кръвното налягане като:

  • Физическата дейност;

  • Настроението;

  • Напитките;

  • Храната, която приемаме ежедневно;

  • Емоционалното състояние;

  • Фамилна обремененост и други.

Рискови фактори за появата на хипертонията и могат ли да се контролират?

Рисковете, които създават предпоставка за поява на хипертония, се делят на две групи. Тези, които могат да се контролират, и неконтролируеми.

Контролируемите са следните:

  • Заседнал начин на живот;

  • Хранене;

  • Тютюнопушене;

  • Наднормено тегло;

  • Висока консумация на готварска сол;

  • Прекомерно количество алкохол;

  • Стрес;

  • Намалена физическа активност.

Тези фактори могат да се контролират с малко усилие всеки ден и крайния резултат ще бъде положителен.

Неконтролируемите фактори не могат да се променят. Такива са:

  • Наследственост;

  • Пол;

  • Раса;

  • Генетично предразположение;

  • Възрастта също.

Съществуват много хранителни добавки, които са създадени да подпомагат сърдечната дейност, но има и такива, които не са ефективни.

Препоръчително е да се закупуват и приемат продукти за превенция с естествени и натурални съставки за борба с хипертонията.

Аптечната мрежа разполага с голямо разнообразие от натурални хранителни продукти за превенция срещу хипертония, но не може на своя воля да се купуват, без консултация с добър кардиолог.

Качествените натурални хранителни добавки нормализират нивата на кръвното налягане още с първия прием и нямат странични ефекти, също така подпомагат сърдечната дейност.

Съществуват 100% натурални продукти за предпазване от високо кръвно налягане, които не причиняват рязко спадане и постепенно регулират сърдечната дейност. Намаляват риска от инфаркт и инсулт и подпомагат общото състояние на организма.

Натуралните хранителни продукти могат да се приемат от хора във всякаква възраст, но въпреки това не бива да се вземат такива решения, без препоръка от добър кардиолог като доктор Камен Каменов.

Ако не се лекува високото кръвно, може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска от хипертония се изискат промени в начина на живот и хранене.

Консумацията на храни богати на калий, противодействат на неблагоприятните ефекти от солта върху кръвното налягане.

Как да се предпазим от хипертония – важни стъпки

Водене на здравословен начин на живот е първата и най-важна стъпка. Спазването на някои препоръки ще намалят опасността от хипертония и последващи усложнения.

С какво трябва да внимаваме?

Препоръчително е да намалите консумация на:

  • Солени храни;

  • Хляб;

  • Тестени изделия;

  • Консерви;

  • Колбаси;

  • Въглехидратни изделия и др.

Също така трябва да бъдете внимателни, когато консумирате храни, които съдържат по-голямо количество натрий. Такива храни са:

  • Газирани напитки и др.

За поддържане нормални стойности на кръвното налягане е важно да консумирате продукти с по-ниско съдържание на животински мазнини като:

  • Телешко месо;

  • Риба;

  • Пилешко филе;


Движението, ежедневната гимнастика, дори отделянето на малко време за елементарни упражнения, ще са от голяма полза за вас. Не е задължително да прекарвате часове във фитнес зала.

С малко усилия можете да постигнете положителни резултати за поддържане нормални стойности на кръвното налягане.

Движението, ходенето пеша, ограничаването на алкохолните напитки и справяне със стреса на работното място могат да помогнат за нормализиране на кръвното налягане.

Храни за понижаване на риска от хипертония

Свежите плодове и зеленчуци могат да помогнат при понижаване риска от хипертония. Такива продукти са:

  • Диня;

  • Сладки картофи;

  • Спанак;

  • Авокадо;

  • Черен боб.

Съдържанието на калий в пресните плодове и зеленчуци ще помогне за регулиране на кръвното налягане.

Други помощници за предпазване от високо кръвно – боровинки, арония, билки

Боровинките са с ниско съдържание на захар, но с високо съдържание на фибри и много полезни за сърцето антиоксиданти. Тези плодове са едни от най-здравословните и тяхната умерена консумация намалява риска от сърдечен удар.

Всичко това се дължи на флавоноидите в плода, известни като антиционини, които са полезни за кръвоносната система, предотвратяват натрупването на плаки в артериите и стимулират нормалното кръвно налягане.

Антиоксидантите в боровинките предпазват от сърдечно-съдови заболявания, също намаляват възпаленията, увеличават здравината на капилярите и инхибират образуването на тромбоцити.

Безспорно консумирането на плодове е полезно за здравето, но е важно да го правите с мярка при повишени нива на кръвната захар. Това не се отнася за пресните плодове, а добавените захари към някои сокове и нектари.

Чаша пресни боровинки на ден е приемлива като количество малко над 6-7 гр фруктоза. С приемане на други източници на захар, лесно се достигат прекомерни нива, което довежда до влошаване на кръвното налягане.

Ако обичате да пиете натурални сокове, най-доброто решение е да си направите у дома. Ако все пак решите да си закупите, търсете сокове от органични продукти, без добавки и подобрители,а най-добрият вариянт да замените сока с консумация на цял плод.Той дава много повече ползи и повишава по-бавно кръвната захар.

Твърде високият прием на добавена захар е отговорен в по-висока степен за повишаване на кръвното налягане.

Ниските нива на витамин D са отговорни за “сковаността” на артериите, които оказват влияние на чувствителността на рецепторите в изпращането на сигнали.

Плодът на аронията има разнообразен химичен състав, освен това съдържа много витамини и минерали. Тези малки плодчета са богати на полифеноли (витамин P), а също съдържат още флавоноли, антоцианини и катехини.

В сравнение с гроздето, в аронията има 5 пъти повече полифеноли и всички важни витамини. Освен това е подходяща за диабетици.

Аронията е богата на макро и микроелементи от тях преобладават: калий, калций, магнезий, желязо, фосфор и микроелементи манган, йод и др.

Сокът от арония понижава кръвното налягане, поддържа еластичността и нормалната пропускливост на кръвоносните съдове, изчиства съдовите стени от атеросклеротични плаки.

Как се приема аронията?

За предпочитане е свеж сок от арония по 50 мл 3 пъти дневно за профилактика срещу хипертония. За профилактика и срещу превенция на сърдечно-съдови заболявания, сока от арония може да помогне.

Аронията възвръща жизнените сили, тонизира организма, премахва умората и нервните разстройства, подпомага обмяната на веществата, кръвообразуването, стимулира регенерирането на мускулна и костна тъкан.

Можете да контролирате високото кръвно с помощта на билки, но за да има положителен ефект трябва да се храните здравословно и редовно да спортувате. Контролът на високото кръвно налягане е труден и налага промяна на цялостния стил на живот.

Приемът на билките може да бъде като част от програмата за контролиране на високото кръвно при вече доказана хипертония и винаги със знанието на добър кардиолог.

Приемът им има смисъл и като превенция срещу високото кръвно.

Билки и семена, които могат да помогнат – глог, котешки нокът, здравец. лавандула, канела, семена от целина

Глогът понижава кръвното налягане и подобрява кръвообращението, предпазва от образуване на плаки в кръвоносните съдове. Може да го намерите под формата на чай, хранителни добавки и тинктури.

Билката котешки нокът също контролира кръвното налягане и успокоява нервната система, може да се пие под формата на чай или хранителни добавки.

Обикновеният здравец съдържа етерично масло, флавоноиди, танини, кетони и други полезни вещества.

Здравеца намалява кръвното налягане и има успокояващ ефект, използваеми части са: листата, коренищата и цветовете. Чаят от листата на здравеца се прави по следния начин и можете да подсладите с мед по ваше желание:

2 с.л. накълцани листа се заливат с 1 литър кипяща вода и оставяте да киснат 20 мин.

Друга много ароматна билка, която лекува много болести, е лавандулата. Лавандулата освен, че успокоява с аромата си, е и лек за високо кръвно налягане.

Канелата може да се приема ежедневно и от диабетици. Тя е много полезна и влияе на кръвното налягане, освен това се използва към различни десертни и сладкиши. Има отличен ефект като антиоксидант.

Целината може да повлияе на кръвното налягане, за целта трябва да се използват семената. Сокът от цялото растение действа диуретично, което обяснява ефективността за намаляване на кръвното налягане.

Препоръки за превенция и профилактика на високо кръвно

Наблягане на здравословно и балансирано хранене, нормализиране на теглото, повече движение всеки ден, намаляване на стреса и редовна профилактична консултация с добър кардиолог в София.

При съществуващ проблем не се колебайте да се свържете с доктор Камен Каменов, специалист кардиолог с дългогодишна практика, обадете се навреме, докато не са настъпили усложнения.

Не отлагайте грижата за здравето! Навременните мерки и правилното лечение предпазват вашия организъм в дългосрочен план.

Доктор Камен Каменов и опитният екип в МЦ “Орто Пункт” в София ви очакват!

Запишете час за консултация при професионалисти с над 20-годишен опит.

Прочетете свързани статии:

  • Какви са Симптомите на Хипертония?

  • Преглед на Сърцето: Кога е Наложително?

  • Най-Добрите Кардиолози


Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

1 коментар

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page