top of page

Радиоактивен ли е човек след изследване на костите?

Ако се изследвам за остеопороза, това ще навреди ли на моето здраве?

Радиоактивен ли е човек след изследване на костите? Д-р Каменов ни разкрива тайната на остеопорозата.

Остеопороза - заболяване без симптоми

Остеопорозата най-често засяга възрастни жени, но мъже и дори млади хора от двата пола също страдат от нея. При развитие на заболяването костите започват да губят калций, като в резултат на това намаляват издръжливостта си, стават крехки и лесно се чупят.

Когато човек страда от остеопороза, фрактура може да възникне дори и при съвсем слаб удар или погрешно движение.

Особеност на заболяването е, че то може да не се прояви много дълго време. Счупванията на костите започват да възникват тогава, когато остеопорозата е вече факт.

Нивото на калций при анализ на кръвта може да бъде в норма, но костите вече да страдат от намаляване на костна плътност. Обикновеният рентген също няма да помогне за откриването на повишената чупливост на костите.


Какво е остеоденситометрия/ДЕХХА-скенер/?

Навременната диагностика на заболяването остеопороза позволява незабавното започване на лечение.

Рентгеновата денситометрия e изследване за остеопороза, което представлява най-точният начин да се разбере какво не е наред с костите. Това става чрез бързо и точно определяне на минералната им плътност.Рентгеновото облъчване е по-малко от една зъбна снимка.

Методът позволява да се получи следната информация:

  • Изображение на патологичния процес;

  • Съдържание на минерални соли в костите;

  • Обемна костна минерална плътност.

При рентгеновата денситометрия се използват два различни вида рентгенови лъчи. През плътната костна тъкан преминават по-малко лъчи. През по-малко плътната, съответно, повече. Въз основа на получените резултати може да се определи степента на намаляване на костната плътност.

Как се прави остеодензитометрия?

Това е не болезнено изследване!!!

Рентгеновата денситометрия се извършва на специален апарат - Декса скенер. Пациентът ляга върху него, след което се стартира програма за сканиране на рентгенова снимка на необходимата област на скелета (гръбначен стълб, тазобедрени стави и др.).

По време на процедурата пациентът трябва да лежи неподвижно. Денситометрията на костите отнема от 10 до 30 минути. Продължителността на рентгеновия анализ на костната тъкан зависи от областта, която се изследва (гръбначният стълб например отнема повече време, отколкото сканирането на предмишницата).

Обърнете се към добър лекар за остеопороза в Медицински център "Орто Пункт". Тук ще ви бъде направено изследване за остеопороза на съвременен Декса скенер от най-ново поколение.

Прочетете още: С какъв апарат се изследва остеопорозата – Декса скенер


На кого се препоръчва рентгеновата денситометрия?

Процедурата се извършва за откриване на намаляване на костната плътност. Рентгеновата денситометрия се препоръчва на следните групи:

  • за хора над 40 години като превантивна процедура;

  • жени в постменопауза;

  • мъже в напреднала възраст;

  • пациенти със заболявания и разстройства, придружени от загуба на калций и други минерали (продължителен режим на легло, хронични заболявания на храносмилателната система, бъбреци, черен дроб, някои метаболитни заболявания);

  • пациенти с повтарящи се или продължителни незарастващи фрактури;

  • при симптоми на костни аномалии (като костна болка) с неизвестни причини;

  • при наличието на рискови фактори за развитие на остеопороза (наднормено тегло или дефицит на тегло);

  • при продължителна употреба на хормонални или други лекарства, които нарушават минералния метаболизъм.

Безопасна ли е рентгеновата денситометрия?

Денситометрията е изследване, използващо рентгенови лъчи с ниски дози. Костната плътност се определя автоматично от цифрова диагностична платформа: в зависимост от това доколко рентгеновото лъчение отслабва при преминаване през костите.

Нивото на облъчване при тази процедура е 10 пъти по-ниско, отколкото например при рентгенография на гръден кош. Единственото противопоказание, което има рентгеновата денситометрия е бременността.

В пациента не остава никаква радиация от рентгеновите лъчи след изследване на костите на Декса скенер. Поради тази причина анализ на структурата на опорно-двигателния апарат може да бъде направен многократно.

След извършването на рентгенова денситометрия не се наблюдават никакви странични ефекти. Следователно, дори при сериозни патологии, костната дензитометрия се използва за диагностика.


Къде да си направя рентгенова дензитометрия?

Дензитометрията е вид рентгеново изследване, което позволява диагностициране и оценка на минералната плътност на костите с точност 99%.

Това дава възможност да се направи обективна диагноза и да се предпише правилното лечение на остеопороза.

На здрав човек се препоръчва да си прави изследване за остеопороза на всеки 2 години, за да забележи навреме признаци на минерален дефицит в костите и да предотврати развитието на остеопороза.От 25 годишна възраст нагоре поне един път изследване.Защо се налага това?

Защото храната е все по-бедна на калций,магнезий и витамин Д и колкото по-рано знаем,че имаме дефицит толкова по-бързо се възстановява той без сериозни последици. Ако допуснем,че човек има отклонение на 30 годишна възраст,то е много вероятно на 40г.да развие тежки отклонения.

Резултатите от дензитометрията трябва да бъдат запазени, за да се проследи динамиката на промените в бъдеще.

Направете си навреме изследване за остеопороза в Медицински център "Орто Пункт" на д-р Камен Каменов. Тук ще откриете най-съвременната техника за изследване и лечение на остеопороза.

Обърнете се към висококвалифицираните специалисти от МЦ "Орто Пункт". Запазете здравето си във всяка възраст!



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page