top of page

Как да патентоваш бранда си почти безплатно?

За днешната статия избрахме да поканим един млад предприемач - юрист, който ще представи интересна възможност за защита на интелектуалната собственост. Това е Даниела Николова на 25 години - магистър по "Право", юридически сътрудник в адвокатска кантора АД ''АТАНАСОВ И ПАРТНЬОРИ''. Тя има интереси в областта на облигационното и търгосвко право, интелектуалната собственст, GDPR и като цяло развитието на правото в интернет пространството, участва дейно в юридическата работа на няколко иновативни онлайн базирани проекти. Пред БЕМ.БГ казва, че правото за нея е като вдъхновение да се развива. Ето какво споделя тя:


Ideas Powered for Business SME Fund - възможност да защитиш, своята интелектуална собственост


Защитата на интелектуална собственост придобива все по ключова и важна роля в развитието на едно предприятие, давайки му защита, сигурност и спокойствие, подпомагайки икономическия му растеж и засилвайки конкурентоспособността му, особено, ако разпознаваемостта е един от основните му активи.


Ideas Powered for Business SME Fund е схема за отпускане на безвъзмездни средства с бюджет 20 милиона евро, създаден с цел да подпомага достъпа на малките и средните предприятия (МСП) в ЕС до интелектуалната собственост. А Вие МСП ли сте ? Най-вероятно да ! Може да разберете кои предприятия са МСП като прочетете Препоръка 2003/361 на ЕС или законът за малките и средни предприятия. Само за информация статистика е на Ваша страна, защото според нея европейските малки и средни предприятия представляват над 99 % от всички европейски предприятия и осигуряват 67 % от общата заетост в Европа. Иновациите играят ключова роля в дейностите на МСП в ЕС, следователно защитата на правата на интелектуална собственост са жизненоважни за съществуването им, а COVID-19 оказа изключително въздействие върху конкурентоспособността им.


За да се противодейства на тези процеси, се провежда редица действия в рамките на Програмата на ЕС за конкурентоспособност на предприятията и МСП, включително и „Ideas powered for business SME FUND“. Средствата ще се отпускат в рамките на 5 времеви прозореца, три от които вече изтекоха :

11 януари - 31 януари 2021 г.;

1 март - 31 март 2021 г.;

1 май - 31 май 2021 г.;

1 юли - 31 юли 2021 г.;

1 септ. - 30 септ. 2021 г.

За всеки прозорец е определен бюджет от по 4 000 000 евро, като ако не бъде изразходен се увеличава бюджета на следващия прозорец с неизразходения бюджет.


Ideas Powered for Business SME Fund ще предостави ваучери за безвъзмездна помощ за две услуги:


Услуга 1:

Покрива 75 % от услугите за предварителна диагностика на интелектуална собственост („IP Scan“), чрез предоставяне на ваучер за безвъзмездна помощ. Експерти в областта на интелектуалната собственост ще разгледат бизнес модела на предприятието Ви, продуктите и/или услугите и плановете Ви за растеж, с цел да следвате правилните за Вас стъпки. Тази услуга ще Ви помогне да определите, за кои права на интелектуална собственост имате нужда да кандидатствате, как да ги използвате, ако вече имате регистрирани такива и как да планирате бъдещите си стратегии за защитата им. Услугата включва следните стъпки:

- Първоначален анализ;

- Посещение и интервю;

- Окончателни резултати.


Услуга 2:

Покрива 50 % от основните такси за заявки за такси за заявки за марки и дизайни, чрез предоставяне на ваучер за безвъзмездна помощ. Заявки за марки и дизайни могат да се подават във всяко национално патентно ведомство, в службата за ИС на Бенелюкс (обхваща Белгия, Нидерландия и Люксембург) или в EUIPO (която обхваща всички държави — членки на ЕС).


Кандидатстването става бързо, лесно и изцяло онлайн, допълнително е нужно да се приложат само банково удостоверение и удостоверението за ДДС (което вече не е задължително).

Стъпки при кандидатстване:


Изпращане на онлайн формуляра (eForm1) за кандидатстване, заедно с необходимите документи. След това ще получите потвърждаващо електронно писмо от EUIPO. Ако заявлението бъде одобрено, ще получите решение за отпускане на безвъзмездни средства, подписано от EUIPO.

Чак след като е подадено и одобрено заявлението за кандидатстване се подава и заплаща заявка за заплащане на съответната избрана от Вас услуга до 30 дни от получаване на решението за отпускане на средствата.

След като платите за услугата, се подава заявление за възстановяване на разходите. След изпращането ще получите отново потвърждаващо електронно писмо.


Всичко останало и подробностите можете да откриете на сайта на службата на европейския съюз за интелектуална собственост.


Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page