top of page

Как можем да помогнем на украинските бежанци днес?


Здравейте! По-рано днес получихме обаждане от наш партньор – президентът на Soroptimist България, организацията, с която си партнираме в Започни млад. Решихме да направим това интервю, за да достигне информацията до възможно най-много хора.

Темата по никакъв начин не е нито политическа, нито агитационна. Нейната цел е да научите за подкрепа, която организацията дава на бежанци от Украйна.

Ани Чакърова, която е президент на Soroptimist България, ще ни каже официалното изявление на Soroptimist в глобален мащаб.



Защо правим това включване?

Това включване е едно обръщение към всички, които са съпричастни, които искат да помогнат на страдащите от войната в Украйна. Преди всичко жени и деца, които остават на улицата, вървят по пътищата и са абсолютно неориентирани къде отиват и докога ще продължи това.


Къде се случва това нещо? Вие имате ли информация?

Да, ние поддържаме непрекъснато връзка със сестрите от всички страни в европейската федерация. Всички имат желание и намерение да помагат. Най-големият поток се стича към Словакия и към Полша, и това не е известно на всички вас, от масовите медии. Там нашите клубове са концентрирали своите усилия да посрещнат предимно жените и малките деца, които трябва да бъдат настанени, да получат първа незабавна подкрепа и помощ, настаняване, храна, хигиенни материали, всичко, което е свързано с хуманитарното отношение.


Много ли са тези хора?

Пропуснах да спомена и Румъния, която също е гранична страна. Около 70.000 хиляди се стичат към Румъния. Много повече към Полша и Словакия. Специално там се изграждат палатковите лагери и най-ангажирани са сестрите от Полша и Словакия, които всъщност са обявили кампания за набиране на помощи и средства, за да могат да набавят всичко необходимо и да посрещат нуждите на бежанците.


Ако говорим за такива мащаби – стотици хиляди, това означава, че е нужна сериозна помощ?

Така е. Ние не можем да обхванем всички, разбира се, но толкова, колкото е по силите ни. Колкото повече, толкова повече. Това, което се случва в България и обвързано пряко с информацията, която имам от Гранична полиция. До вчера пресеклите северната ни граница са около 8000 украинци. Но ние знаем, че тук голям процент от тях имат близки, роднини, приятели, включително и собствености, имат повече възможности за настаняване. Независимо от това, клубът ни в Русе, във Варна, като те са най-близки, са готови да оказват логистична подкрепа. В бойна готовност сме, така да се каже. Очакваме повик, защото ние сме изпратили писма до нашите украински клубове, до президентите, които да дистрибутират нашия зов за помощ, готовност за помощ към всички, които биха потърсили такава в България.


Те отговарят ли? Как е комуникацията с тях?

Много е трудна комуникацията с тях, за съжаление. Имаме очакване на 3-ти март да се състои една среща, която може би ще се случи, тъй като е планирана. Аз лично нямам отговор на моите писма. Хората са под земята, устройствата им вероятно падат, умират батерии, при толкова много хора под земята, едва ли е толкова лесно да заредиш устройството си. Всички са постоянно в интернет, слушат новини и се интересуват от ситуацията в момента, какво се случва, какво ги заобикаля, какво ги очаква.


Това, което се надяваме, е евентуално, когато имат достъп, да получим някакви отговори, някакви отзиви, защото нашето обръщение е към всички. Към техните близки, познати, братя, сестри, приятели, роднини.


Тъй като всички сме наясно с тежката ситуация, Soroptimist какво е подел? Знам, че правите палаткови лагери в Полша и в Словакия на границата.

Да, в Полша, в Словакия на границата, включително в Румъния, гранични камиони ги посрещат, съответно сестри от клубовете и са ангажирани с всякаква логистична подкрепа.


Това е съвместно с Гранична полиция в държавите?

Да, задължително. Освен това е обявена кампания за набиране на средства, които да бъдат насочени натам. Ние също ще се опитаме да бъдем в помощ на словашките и полските клубове, които са най-ангажирани. Днес на обяд имаме извънредна среща с всички президентки на европейските съюзи, с президентката на федерацията, за да споделим състоянието на нещата. Кой какво е направил, какво би могъл да допринесе към общата кауза и т.н. Президентката направи едно обръщение към всички, обяви войната като не неутрална и това че винаги по време на въоръжен конфликт най-потърпевши са жените, те са най-засегнати от нея. Ние не можем да останем безучастни към този конфликт. Страхуваме се за здравето и благосъстоянието на милионите жени, за какво ще последва, как ще бъдат наранени, колко ще загубят домовете си, работата си, ще бъдат принудени да променят местоживеенето си, губят достъп до образование. Да не говорим за по-страшните неща като изнасилване, убиване. Известно е, че по време на военни конфликти жените са тази уязвима част.


Освен това има призив към всички държави членки на конвенцията за правата на човека - да спазват именно човешките права. В нея са включени и Русия, и Украйна. Призоваваме всички европейски страни да приемат граждани на Украйна, които бягат от зоните на военния сблъсък и търсят някаква безопасност.


Това е призив за всички украински граждани, нали така? Не само жените.

Да, точно така. Но знаем, че мъжете са мобилизирани и трябва да защитават родината си. Нямат право да напускат и жените остават сами, с деца на ръце, и имат още повече нужда от тази подкрепа.


Представям си човек, който е избягал от града си, от страната си, само с това, което е успял да вземе... Тези хора със сигурност не са имали възможност да изтеглят пари. Ние ще се присъединим, като списание, към призива на всеки, които е наш партньор, последовател, фен, читател и т.н., да се включи, без значение с колко, за да подкрепим хората, които са буквално без почва под краката си. Какъв е официалният призив от Soroptimist?

Аз, в общи линии, цитирах доста голям процент от това. Призоваваме всички страни да приемат граждани от Украйна, които бягат от военната зона и гарантираме, че нашата организация, която е представлявана в повечето европейски страни, включително и в Русия, и в Украйна, работи по проекти, свързани с тази взаимопомощ. Надяваме се на подкрепа от бизнеса, подкрепа от всички съпричастни, за да успеем да направим максималното, което зависи от нас.


Аз бих допълнил, че обикновените граждани, в която и да е държава, няма как да носят отговорност за решенията на управляващите, без значение какво се случва в страната им. Обикновените хора не би трябвало да бъдат страдащи и потърпевши. Това е спешно!

Моля, присъединете се към нас в помощ на жените в зоната на военни действия.


Ние ще разпространим този материал и се надявам, че ще има ефект и че ще можем да се справим заедно!



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page