top of page

Как можем да спасим пчелите?

Здравейте, днешното интервю ще бъде с най-усмихнатият ми събеседник. В предното интервю говорихме много за вашата история, а днес ми се иска да поговорим за нещо по-конкретно. Ти ще имаш и един апел, към който се присъединявам и аз, към пчеларите в България. Представям ви Веселин Николов, собственик на Фарма Вет. Здравей, радвам се да сме заедно.


Аз също.


В предварителния разговор си говорихме, че е научно доказано, че ако изчезнат пчелите на Земята, изчезва и живота на нея. Защо е така? Каква е тази голяма опасност за пчелите? Това е много интересна тема с оглед на големия проблем в световен мащаб и в частност на Започни млад. Тъй като в последното издание на Започни млад във Варна точно победителят – Яна Табакова е участник, който иска да се занимава с пчеларство, производство на мед. Но и е екипа на менторите, нашите партньори и в списанието, имаме човек, който също се занимава с пчеларство.


Това е от индустриализацията, някои хора нямат съвест как да го правят. Трябва да се внимава как се обработват земите, какви препарати и как се използват. Трябва да се внимава с химията.


Спомена ми, че имате лиценз.


Да, имаме лиценз за производство на ветеринарни медикаменти, в който е вписано и производството на продукти за пчели. Имаме възможността да правим инсектицидни препарати при пчелите, допълващи фуражи, витамини, минерали, микроелементи за подсилването на пчелите. Все още не сме обаче не сме пуснали продукти. Ангажирани сме с други продукти засега. Но все пак трябва и консултация с пчелари.


Не може ли всеки да прави химикали за пчелите?


Не, първо трябва да имаш лиценз за добра производствена практика, която включва сгради, оборудване, персонал, документация. Всичко трябва да се работи по него и да се постигне. Идва комисия, одобрят производството, документацията и ти казват да, имаш възможност, можеш да го произвеждаш.


Няма как всеки един да започне да прави нещо.


Колко такива производства има в България, които са лицензирани, сертифицирани? Имаш ли информация?


4-5 фирми може би имат лиценз за ветеринарни медикаменти. От тях за пчели може би всички имат възможност, но са няколко. Не сме много.


А тази комисия откъде е?


Тя е от Министерството на земеделието. Има си отдел контрол на лекарства, има си колеги, които проверяват, инспектори, които следят периодично.


Какви са изискванията примерно за оборудване?


От начина на получаването на суровините, съхранението на суровините, начинът на влагането на суровините. Машините, оборудването, с които ще произведеш дадения продукт. Ние имаме взет лиценз за производство на лентички обезпаразитяващи, които слагат в кошерите и трябва да имаш машина, която така да го направи, че да излезе качествен продукт. Да може точно да се дозира, точно да се пакетира, опаковката да не се влияе от външни условия, тя да не влияе на околната среда. Куп изисквания, които трябва да се спазят.


Кое убива пчелите най-много? Като извадим човека с производствените процеси. Кое в природата ги убива и от кое ги пазят вашите медикаменти?


Има физички начин за убиване, има и химически. Температурите влияят, околната среда, химическите препарати – хербициди, пестициди и т.н. ако не се спазват начините на третиране и работа.


Примерно всеки стопанин в двора си има градинка. Тази градинка пролетно време започва да я пръска против някакви буболечки. И всички тези химикали са отровни и опасни за пчелите. Ако не спази дозата, не знае как да ги употребява, пръска в неговата градинка, вятъра отнася препарата в комшията и неговите пчели заминават.


Как може да се предпази от това нещо?


Продуктите, които се продават в момента имат регламент и начин на продажба на продуктите, които се употребяват за тези неща. Трябва да се спазва дозата и да имат малко съвест тези, които ги прилагат.


Има ли начин този, който си изгради кошерите и ги гледа пчелите някак да ги предпази?


Как да ги предпазиш? Кошерите са на едно място. Пчелите ходят на километри паша да събират. По-хубаво да си сложиш кошерите, където е чиста природата, изолирана.


Даже сега чета, че в градски условия ги гледат – примерно на покрива на блока. То даже в някои моменти си мисля, че там може да е по-безопасно отколкото другаде. До някой блок с рапица примерно много мед може да даде, обаче пък е опасно, защото там се пръска и обработва.


Вие имате много богат опит, сертификати, дипломи, позициониране на пазара и въпреки това търсите консултации с професионалисти от пчеларството, за да произведете най-добрия продукт. Това е много показателно за вашата компания и се радваме, че сте част от списанието, защото това гарантира качество. Какви хора търсите сега и как те ще ви помогнат да изградите много добър продукт?


Хора пчелари с опит, които да дадат идеи кое е най-добре, какво би могло да се направи и как, даденият продукт как да е като съдържание, опаковка, начин на употреба как да бъде по-лесен. Тези, които практикуват най-добре могат да дадат идеите. След това ние вече с нашите консултанти, с науката можем да обсъждаме. Трябва практиката с теорията да се слее, за да има качествен продукт и резултат.


Това ли е най-добрият начин да се създават такива продукти?


Ами така е. мисля, че е така. Не става просто да решиш, че трябва нещо на пазара и да го правиш без да сондираш мнение.


Ти си запознат с формата ни Започни млад. Във варненското състезание спечели млада дама – Яна Табакова, която е кандидат предприемач. Тя иска да се занимава с пчеларство. Доколкото знам това е семеен бизнес. И ето един човек, с който може да се свърже с вас за да обсъдите варианти. Ти каза, че вие може да разработвате продукти по поръчка. Също имаме и други партньори, които смятам, че ще се свържат и ще бъде полезен този контакт. Къде могат да те намерят?


Да, разбира се. На телефона, в Шумен. Също пътувам и мога да отида навсякъде, не е проблем.


Горе-долу кога очакваш да сте готови с такива продукти?


Ние сме в състояние веднага да започнем да правим нещо, няма никакъв проблем. Но тук все пак си има технологично време. Ако е продукт като допълващ фураж той може веднага да стане, можем за една седмица да го реализираме.


Какво значи допълващ фураж?


Това са продукти, които не са като лекарства. Лекарството е продукт, който се използва за лечение на дадено заболяване и там е описано срещу какво конкретно заболяване. Докато допълващите фуражи са както хранителните добавки при хората. Те не подлежат на продажба с рецепта, а са с по-облекчен режим, но там също трябва да имаш цех за производство на допълващи фуражи. Ние имаме такова разрешение и този цех. Там нещата стават по-лесно, не минават на регистрация или на лицензионен режим, а са на одобряване само.


Какви са ефектите на тези допълващи фуражи?


Те са подхранващи продукти. Пролет и есен трябва пчелите да се подхранят. Пролетта са слаби от зимата. Като се отворят кошерите трябва да се сложи захарен сироп, витамини, микроелементи, за да може пчеличките да пийнат и да живнат. А есента, преди зазимяването там също трябва да се подхранят, липсите на организма от микро и макроелементи, витамини просто да се попълнят.


А по-тежката артилерия – лекарствата за лечение на дадени заболявания, антибиотици, противопаразитни средства, там трябва да минат за лицензиране тези продукти. Подготвя се една документация, едно досие, подава се за регистрация, комисия го разглежда, ако има някакъв проблем го връща за отстраняване, ако няма се регистрира, издава се разрешение за производство и търговия на дадения продукт от дадената фирма и можеш да го пускаш на пазара. Особено що се касае до карентни срокове, начин на употреба, защото продуктът, който се слага в кошера може да попадне в меда, а чрез меда в хората.


Макар че без инсектицид, химикал има някои неща няма как да минат. Има списък на продуктите, които биха могли да се използват за пчели. Трябва да се гледа този списък, да се спази реда на документацията.


Доколкото разбирам тежката артилерия е когато се лекуват някакви болести, а хранителните добавки за пчелите им помагат да са по-продуктивни.


Те ги водят допълващи фуражи. Към основната храна да допълниш нещо, да допълни липсите на хранителни елементи. Ако допълваш към захарния сироп някакви соли, витамини, микроелементи. Макар че интересното е, че все повече се работи и за разни билкови и природни продукти за лечение против акарите. И по тази тема работим. Донякъде сме стигнали, макар че все още нямаме регистриран продукт. Дори и билкови продукти срещу акарите и те трябва да минат през регситрация.


Повечето хора не знаят какво са акарите.


Това са едни малки кърлежчета. Тези специално се виждат като се хване пчеличката се виждат отстрани на дихателните им отвори. Запушват дихателните моторчета, не могат да дишат и умират.


Има хиляди видове акари и микроскопични, и по-големи. Тези специално се виждат.


Тези хранителни добавки био ли са или химия?


Ами билки, например мащерка, които имат инсектицидно действие.


Между другото същата победителка освен пчеларство иска да гледа мащерка. Смятам, че може да стане нещо наистина много полезно. Ще я свържа с теб и ако може да стане нещо полезно, да започнете да създавате нещо, още повече, че вие не сте толкова много производителите, които можете да го правите това.

Така е, да. Има вносни продукти, но трябва да се ползва и българското.


Има ли шанс в някое от следващите ни интервюта да ни разходиш из вашето производство и да ни го покажеш?


Да, разбира се. Само трябва да се разберем кога, как, в кой ден и ще направя една презентация.


Благодаря ти за това интервю и ще се постарая да те свържа с хора, с които можете да си говорите и да сте си полезни.


Много ще бъда доволен и надявам се някаква реализация да има.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page