top of page

Какви са начините за постигане на високоефективни и икономични отоплителните инсталации

Здравейте на всички, които четат днешното интервю. Темата е важна, актуална и интересна, свързана е с това какви са начините за постигане на високоефективни и икономични отоплителни инсталации. Наш специален гост е Явор Въртинков от 1 ГАЗ, който има над 15-годишен опит именно в тази сфера, освен това е и един от най-добрите експерти у нас.



- Добре дошли! Благодаря Ви, че приехте поканата за това интервю!

- Добре заварили! Благодаря и аз за поканата.

- На път съм да започна да стрелям с неудобни въпроси, които интересуват всички хора, защото съвсем скоро настъпва отоплителния сезон, а във Вашата фирма, може да се каже даже, че вече е настъпил. Най-неудобният въпрос е как да се подготвим за отоплителния сезон?

- Това е прекрасен въпрос. От години подготвям хората за това как да бъдат готови за отоплителния сезон. Добрата новина е, че клиентите на 1 ГАЗ са готови. А всички, които искат да се подготвят качествено, могат да се свържат с нас.


Истината е, че подготовката за отоплителния сезон трябва да започне някъде, когато започват и отпуските, което е началото на юни, в най-лошия случай края на юни - началото на август. Ние вече сме в средата на август, което означава, че всички, които не са помислили за отоплителния сезон тази година, вече са закъснели и оттук нататък това, което трябва да направят, е да предприемат съответните стъпки, защото към днешна дата доставките на почти всички видове техника в отоплението е със срокове от порядъка на 2 до 3 месеца, което означава, че ако сега си поръчаме отоплителна техника, тя ще дойде в най-добрия случаи някъде средата на зимата, което вече е доста лоша новина.

- Можем ли да сравняваме начините за отопление и ако да - кой е най-добър? И необходимо ли е да имаме няколко начина на отопление?

- Тук вече уцели най-неудобния въпрос, който може да се зададе на хора, които се занимават с отопление тази година. Всички знаем каква е ситуацията с газа в момента, как и за колко време се променя цената и несигурността, която витае около него - дали изобщо ще има газ или не.



През всички минали години по този въпрос сме били достатъчно подготвени, за да можем да кажем на клиентите да не се притесняват, но тази година, за съжаление, тази 100%-ва сигурност я няма. Не мога да кажа на клиентите да не се притесняват, тъй като несигурността е много голяма и реално не се знае дали ще има газ или не. Голям е шанса да има, но също така е голям и за обратното. Ето защо сега ние препоръчваме на всички хора, които се отопляват, да имат поне един резервен план за отопление. Ако сте на газ, подгответе се да преминете на ток.


Въпреки че, ако няма газ и тока ще е проблем, но поне на ток, защото има много хора, които живеят в апартаменти, където няма друга алтернатива, освен ток. Ако сте в къща и евентуално имате възможност да имате котел на твърдо гориво, или котел на пелети, или имате такъв, проверете тези котли, преведете ти в готовност и нека да са готови за работа.


Ситуацията с енергийните източници е тежка не поради обективни причини, които са свързани със самата енергетика, а по-скоро политически, затова не можем да влияем върху това нещо. Съветваме хората да имат за всеки случай, не казваме че ще потрябват, но един резервен план за отопление винаги носи спокойствие.

- А като оставим газовото отопление настрана, заради несигурната цена, можем ли да сравняваме другите начини на отопление?

- Това също е много интересен въпрос. Тази година показа за колко кратък период от време може нещата могат да се променят на 180 градуса. Миналата година основен фокус беше газовото отопление и почти никой не се замисляше за друг тип отопление, с изключение на термопомпите. А сега да сравним термо помпите, тъй като те в момента са много актуални, но инвестицията в един газов котел с инсталация миналата година беше в порядъка на между 5 и 10 хиляди лв., в зависимост от жилището, което се отоплява. За сравнение миналата година инвестицията в термопомпа за такова жилище беше между 15 и 30 хиляди лв. Поради тази причина газта беше достатъчно евтина и всички хора се ориентираха предимно към газовото отопление. Само в рамките на шест до осем месеца обаче, това, което се случи с цените на газа, доставките и несигурността покрай него, обърна нещата, буквално на 180 градуса.


Към момента почти нямаме запитвания за газови котли, но в сравнение с това не можем да смогнем на такива за термопомпи. Това е причината, поради която няма налични термопомпи в момента. В сферата на отоплението, оказва се, нещата могат да сменят много бързо. Сега има много хора, които тръгват към термопомпите. Дори вече и Европа залага по-голяма доза сигурност в тези термопомпи със зелената сделка. Това, което очакваме да има, са доста програми за финансиране и за изграждане на термопомпи за жилищата.


Зелената сделка казва следното - оптимизацията на отоплението ще върви в тази посока: термопомпи, които да бъдат подпомагани с фотоволтаици и така да може да се постигне по-добро отопление, което като допълнение да се управлява smart. Това са трите неща, върху които Европа залага за развитие на отоплителната техника в следващите 25 години - термопомпа с фотоволтаична система и smart управление на цялото това нещо.


До нас достигна информация, че следващите няколко месеца предстои вдигане на цената на тока, което отново ще обърка нещата. Тепърва ще видим кое точно ще е по-изгодното гориво или енергия за отопление. Дали ще е тока, по който много хора залитат към момента или отново ще бъде газта, или пък нещо друго. Очаква се една доста интересна зима, от гледна точка на енергийните източници, и поради тази причина пак казвам, че за съжаление тази година единственото, което може да посъветваме хората, е да имат поне един допълнителен източник на отопление.

- Със сигурност се очаква да е много интересно. Аз имам информация, че независимо кой източник е по-изгоден и към кой източник ще се насочат хората, вие на практика сте с напълно заредени складове и можете да отреагирате на всички желания. Това така ли е?

- Ами да. Ние от 1 ГАЗ принципно всяка година гледаме преди отоплителния сезон складовете да са ни пълни с необходимото оборудване за отоплителни инсталации. Имаме достатъчно радиатори, достатъчно тръби, кранове, фитинги и изобщо всичко необходимо за една отоплителна инсталация. Газови котли имаме налични на склад, но за съжаление термопомпи не можахме да заскладим, тъй като ги няма на склад при основните вносители, както и при самите производители, защото всичко се произвежда на момента.


Това е нещо, което не можахме да осигурим на склад, за съжаление го няма на склад и в България като цяло. При термопомпите се работи с поръчка, но всичко останало, което е необходимо, като подови отопления, конвектори, имаме от някои марки, радиаторно отопление, изобщо по-конвенционалните неща. Готови сме да поемем десетки клиенти без да е необходимо да купуваме отнякъде дори и един материал.

- Всъщност, какви са начините да постигнем високоефективни икономични отоплителни инсталации?

- За този въпрос много Ви благодаря. Това е една от нашите мисии - ние искаме всеки наш клиент да има високоефективна и икономична отоплителна инсталация. Много съм щастлив да кажа, че това нашите клиенти го разбраха сега, когато вдигнаха цените на енергийните източници. Естествено, и те не са доволни, защото когато си плащал 100 лева, а сега плащаш 300, няма как да е по-различно, но в сравнение с други клиенти, които плащат по 1000 лв. и нагоре, е поносимо. При нас миналата година дойде клиент с 5 000 лв. сметка за газ за един месец. Успяхме да свалим от 5000 на 3 500, което, честно казано, с отоплителната инсталация, която има, също е доста сериозно постижение. Там има и много грешки, които трябва да се оправят и в момента работим, за да постигнем нещо по-добро, но ще видим.


Какво значи високоефективна инсталация? Тя трябва да бъде перфектно размерено за жилището, което има клиенти и това, което му е необходимо, да е налично, за да покрие топлинните си загуби. Голяма грешка, на която ние сме свидетели, често е да не се оразмеряват правилно отоплителните инсталации и те да не покриват достатъчно добре топлинните загуби. И когато стане студено, а то неминуемо става в един момент, отоплителната инсталация, всъщност, не работи добре. Ще дам прост пример, като го сравня с автомобил. Ако вземем една много мощна и хубава кола и я караме по магистралата със 120-140 км. в час, тя върви прекрасно, не се натоварва, харчи малко, защото й е леко, няма никакъв проблем и не се износва, не се чупи, нищо и няма. Тогава ние сме доволни, колата е доволна, всички са доволни. Обаче, вземаме същата тази кола и я караме на един неравен път, пълен с дупки, с много завои, и искаме да я караме със същата скорост от 120-140 км. е час. Ще можем ли?

- Доста по-трудно и опасно ще е...

- Да, трудно и опасно, но вие, всъщност, не можете да я карате, защото тя се чупи неминуемо, харчи повече, защото трябва да давате газ и спирачка постоянно, харчи много, чупи се, вие не сте доволни, колата не е, никой не е. Отоплителните инсталации са много близко до начина на каране на кола.


Когато една отоплителна инсталация е оразмерена добре, какъвто и уред за отопление да й сложиш - газов котел, термопомпа, електрически котел, нафтов котел, котел на пелети, каквото и да е, то ще работи прекрасно. Обаче, когато инсталацията не е оразмерена, направена е тясна, с дупки, с много завои и много съпротивление, каквото и да и сложиш, тя пак ще работи зле. Дори имаме в бранша една шега по тази тема: "дори ядрена централа да й закачиш", тя пак ще работи зле и ще харчи много.


Това, което ние правим, всъщност, е да влезем, да оразмерим и да направим пътя, по който идва до приятел, да е прав и равен, за да може това, което си закупите и искате да се отоплявате на него, да е икономично и хубаво. Икономичността идва от тази висока ефективност, която постигаме, а сега най-новото решение е цялото това нещо да е smart. За да можете да го управлявате умно и когато сте вкъщи, да се топлите на висока температура, а когато не сте, просто да свалите температурите и да не харчите толкова много енергия да загрявате една празна сграда.

- Това означава ли, че ако Вие дойдете вкъщи, за да направите отоплението високоефективно и икономично, след това ще мога да го управлявам от офиса? Така ли ще го направите?

- Да. Но това, за което ме питате, то дори не е smart - това е да имате един отдалечен мониторинг с възможност вие да решите какво да правите. Думата smart тук е на по-високо технологично ниво. Самата система да може да решава какво да правим без вашата намеса. Разбира се, за момента не й разрешаваме да прави, каквото си иска, а я пускаме да прави, каквото иска, но задължително искаме от нея да ви уведоми и да ви каже какво точно прави.


Въпреки че е достатъчно съвършен изкуствен интелект, все още му нямаме голяма вяра и си оставяме възможност, ако решим, че не искаме да правим това, което системата е решила, а тя решава възможно най-доброто, или пък просто ние сме преценили, че искаме нещо друго, да й кажем да не го прави. Тук говорим за smart системи, които могат да решат много неща без наша намеса. Да речем, искаме да си проветрим стаята и отваряме прозореца. Системата в тази стая спира отоплението, защото няма смисъл и тази топлина ще избяга от помещението, но в момента на затваряне на прозореца тя тръгва отново. Друг пример - когато излезем от вкъщи, а системата ни следи с GPS-а на телефона, тя автоматично намалява температурата, защото знае че ни няма.


Често срещано явление е вкъщи различните хора да имат различно усещане за температура - някои искат тя да е по-висока, други предпочитат да е по-хладно. Това сме го разработили, за да можем да направим така, че който си е вкъщи, да бъде разпознаван от системата и тя да му наглася желаната температура. Тук възниква проблема обаче, когато двама или трима човека са в един и същи момент вкъщи и имат различни желания, но в такава ситуация самите те помежду си трябва да решат каква да е температурата.


Колегите, с които разработваме тази система, имат изключително много решения за осветление, видеонаблюдение и куп, куп други неща, но лично аз работя с тях само в сферата на отоплението, където оптимизираме отоплението и обучаваме изкуствен интелект на база на дългогодишния ни опит. Другото много интересно нещо, което системата може да направи, е да следи външната температура и влажност на помещението. Много хора поддържат една и съща температура вкъщи, например 22 градуса, и при тези градуси веднъж им е добре, веднъж им е студено и много хора не могат да си обяснят защо се случва така. А обяснението, всъщност, е много просто - промяната идва заради влагата. Когато въздухът е по-влажен, ви се струва по-хладно, при една и съща температура. Това също сме го заложили в системата, която може да прави такива корекции, коагто има по-висока влажност.


При по-сух въздух, пък, системата може да коригира температурата надолу. Smart управлението, с което се занимаваме в момента, решава в минимални граници проблеми, които обаче, водят до доста хубави икономии, които се натрупват и при всяко решение, като свалим по 1, 2, 3 до 5%, ние реално погледнато накрая се установява, че можем да правим до 20% икономия, което при една ниска сметка е окей, но при една сметка от 5 000 лв. 20% е доста хубав резултат.

- Браво на Вас! Много добър резултат!

- Това са начините. На първо време, още докато се прави проектирането, то се случва с идеята инсталацията да е икономична, да е като магистрала права и равна, за да не натоварва отоплителния уред. А това, което в момента се налага, са smart решенията.

- Искате ли да добавите нещо за отоплителния сезон, което пропуснахме, а е важно?

- Да се мисли от рано за следващия сезон - това е съвета към хората, които нямат добре изградена инсталация. Тези, които имат добре изградена инсталация и знаят, че всичко работи, единствено може да направят профилактика и да им почистим системата, ако се налага, защото това добавя ефективност на инсталациите.


Поддръжката на една отоплителна инсталация е важна и ние се занимаваме с това. Чисто теоретично е доказано, а и практически, че една отоплителна инсталация губи от своята ефективност всяка година. Във всяка отоплителна инсталация има много отлагания, които се генерират по естествен път от самата нея, които няма как да спрем. Имаме химия, която забавя този процес, но не го спира. Добавените химии забавят процеса, но в България в повечето случаи в отоплителните инсталации тези химии липсват, затова и го има този естествен процес.


Загубата на ефективност в една отоплителна инсталация е около 10% в зависимост от инсталацията, като тук пак говорим за самото проектиране и за ефективността й още от самото начало. Когато сложим евтини материали този процес се засилва и генерира изключително много отлагания в тази инсталация, което означава, че може загубата на ефективност да и е над 10%. Разбира се, ние, когато губим ефективност, означава, че за една и съща енергия, която влагаме, няма да получим същия резултат накрая заради загубата на ефективност. Това е много често срещана грешка - инсталация, която е работила на котел, на твърдо гориво, на дърва и въглища, за да се следва модата и се слага газов котел, го пускаме без да я прочистим, и без да се погрижим да махнем тези отлагания. Тогава котела започва да се чупи и ние, като клиенти, решаваме, че ни е предложен лош котел от инсталатора от 1 ГАЗ, който явно ни е прекарал, продавайки ни най-големия боклук на пазара.


Всъщност, проблема идва от боклуци и отлагания в инсталацията, които ги има във всяка една инсталация, дори и да е най-добрата. Дори и да подготвим с най-хубавите и скъпи материали, това пак ще се случи, разбира се няма да губи по 10% процента на година, а около 8%, но винаги го има. Затова имаме система за промиване на тези инсталации, чиято работа е само такава и друго не може да прави.


Работи се с тази система и химия към цялото това нещо. Химията разтваря част от тези отайки и отлагания, с магнитния филтър на системата ги хваща и не ги оставя да циркулират в инсталацията. В началото, когато въвеждате тази система, ние я изгубихме от Англия, не сме я измислили, но когато я въвеждахме един от първите клиенти ни беше един хотел, който в момент, в който му промихме инсталацията и мина зимата, се обади собственикът и каза: "момче, не знам какво направихте, обаче идвайте и го правете всяка година", защото сметките му паднали, в конкретния момент с около 40%, тъй като тогава съвпадна и с периода, в който имаше намаление на цената на газа.

- Колко често трябва да се прави такова прочистване?

- Самата процедура не е много евтина заради скъпата техника и заради химията, която се влага, но си струва. Идеалният вариант според нас е да се прави някъде между втората и четвъртата година, например в третата. Досега нямаме недоволен клиент.


Това, което вадим отвътре с магнитния филтър, втрещява клиентите, втрещени са от това, което плува вътре. Както всяка кола има нужда от поддръжка и грижа, така и всяка отоплителна инсталация, за да може да продължи да работи ефективно и икономично.

- Като за финал, какво е Вашето послание към всички, които ще се отопляваме този сезон?

- Ще го повторя, защото е много важно - поне един допълнителен източник за всеки случай, дай Боже да не ни трябва и всичко да е наред, но да имаме поне едни високоефективни икономични инсталации от самото начало. Недейте да пестите от инсталации - особено за отопление. Най-неприятното нещо е да видиш едно много хубаво изградено жилище, с много скъпи материали и опорочена отоплителна инсталация. Ние ходим по изключително много такива места, защото има случаи, когато клиентът си е виновен, но има случаи, когато е избрал неподходящия инсталатор и самиь инсталатор му е провалил инсталацията.


Имаме и такава ситуация, при която къщата е цялата в камък и дърво, буквално, и клиентът казва:"няма как аз да сменя част от камъка, за да сменят камък трябва да сменя на цялата стая и цялото помещение, където е този камък" и там се наложи да даде над 30 000 лв., за да заобикаляме проблеми, които са сътворени по инсталацията. Лично аз не се гордея с това нещо, защото там заобикаляме проблеми, а не ги решаваме. А аз обичам да решаваме проблемите.


Излиза много скъпо да си купиш евтина отоплителна инсталация, впоследствие и всички го разбират, а после казват: "то беше по-добре аз от самото начало на по-скъпото да отида". За съжаление, както не само нашия сектор, а и в много сектори в България, клиентът няма по какво да се ориентира за това кой инсталатор ще му свърши добре работата и кой няма да го направи. Това е причината ние да рабоитм много добре с препоръки. Доволните клиенти ни пращат нови клиенти. Това е причината да работим и по-устойчиво във времена като сегашните, когато наши колеги нямат работа, а ние не можем да смогнем.

- Благодаря Ви много за съветите, отговорите и за интервюто. Нямаме търпение за следващия път, който се надявам да е скоро, когато ще ни разкажете за най-добрите варианти за отопление, цени, и когато ще сравним какво всъщност се е получило!

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page