top of page

Какво НЕ означава „БРОКЕР“?

Когато кажем „БРОКЕР“ в контекста на посредническа агенция за недвижими имоти, първо това не е продавач на недвижими имоти, не е човекът, който взема решението за сделката, не е юридически или финансов консултант, нито спекулант, екскурзовод, дизайнер, конструктор или счетоводител и да, БРОКЕРЪТ не е комисионер. Също така не всеки е подходящ за тази дейност. Ако си броиш часовете за работа, ако не обичаш да се срещаш с много и различни хора, то бизнесът с недвижими имоти не е за теб.


Защо не искат или какво си мислят хората за брокерите?

Обикновено хората не искат или отказват нещо, когато нямат достатъчно информация. През годините съм се убедила, че много малко се знае в България, какво всъщност е брокер на недвижими имоти. Първата асоциация е, че брокерите са едни комисионери, които надуват цените на недвижимите имоти и които са излишни. Като че ли всеки може да върши тази работа, без никаква подготовка. Това е така, защото първо ролята на брокера е да информира клиентите, с какво ще помогне, какви услуги ще извърши и каква ще е ползата за клиента. Все едно да имате нужда от лечение. Какво ще направите? Ще се обърнете към лекар, специалист, който знае, как да постави диагноза. Здравето и живота ви са важни и се доверявате на специалист. Също толкова важен е и брокера, когато става въпрос за сделка с вашата собственост. Ще възложите ли най-голямото си богатство на некомпетентен и неопитен консултант? Да консултант, защото брокерите се занимават с консултантски услуги. Те са обучени, как да следят пазарните тенденции, работят с анализи, те са и хора с големи сърца, знаят как да проучат нуждите на клиентите, за да предложат решение на проблем. Брокерът не определя продажната цена. Той анализира данните и предлага информация, така че клиентът да вземе най-доброто решение за продажбата на своята собственост. Истинският брокер е лидер, мениджър, който управлява процеса по продажба на недвижим имот и помага на клиентите да сключат успешна сделка. Той работи със специалисти по кредитиране, юристи по вещно право, счетоводители и други. Истинският брокер е преди всичко доверен и сигурен партньор. Спомням си за един такъв брокер, който срещнах в голф комплекс в Кипър. Тази брокерска агенция беше най-важната институция за тамошната общност. Собствениците на имотите се обръщаха за помощ към нея по всякакви въпроси. Това не би ви учудило, ако се бяхте запознали със собственика на агенцията - готов да помага, отлично организиран, точен, сърцат и усмихнат, казваше - „Аз съм тук кмета!“.


Как се става истински брокер?

Първо е важно да си зададем въпроса дали тази дейност е подходяща за мен? Да изпитваш удовлетворение от ежедневната работа, да си истински увлечен от професионалните си занимания, зарежда мотора на личната ти мотивация. Да си активен, уверено да преминаваш през трудностите, да управляваш безпорядъка, който неизбежно се появява. Независимо, че това е един от най-печелившите бизнеси в цял свят, инвестираш основно в своята експертна подготовка. Дали си избрал тази сфера на дейност не само по финансови причини? Това е чудесен барометър, който измерва степента на твоето увлечение. Да започнеш бизнес с недвижими имоти е трудно решение, особено ако не познаваш проучваната дейност. Важно е да имаш опитен ментор за пример. Създаването на бизнес модел не е достатъчно. Нужно е да си зададете много въпроси. Предвиден ли е първоначален план? Дали това ще доведе до успешен резултат не само в пилотния проект, но и в дългосрочен план? Въвеждането на работещ модел е решението. Нужен е правилен партньор. Партньор като нас, с над 50 години международен опит като ERA, помогнал за създаването на най-голямата мрежа от независими брокери и успешни компании в България, със сигурност може да въведе всеки в тази дейност с огромно желание.


event ERA BULGARIA

Какво отличава ЕРА Брокерите от останалите?


ЕРА България успя да създаде най-голямата мрежа от независими брокери за недвижими имоти в България, която продължава да се развива. Съществената особеност на нашите агенции е, че брокерът е организация от консултанти с продажби, кредитни консултанти, юридически и административни експерти. Брокерът е 100% собственик на своя бизнес, той е лидер, мениджър на екип, който постига значително по-високи резултати, отколкото ако работи сам. Бяхме правили проучване на най-успешните ни франчайз партньори във всичките 18 държави в Европа, където е представена ERA, което показа ключовите показатели съществено важни за по-добри печалби в този бизнес независимо от пазарната конюнктура.


Този месец октомври 2023, организираме отворено обучение в градовете Пловдив, Стара Загора и Бургас под формата на работилница, където ще споделим някой от практическите техники, които използват нашите брокери в цял свят и които им помагат да имат устойчиви резултати, да се възползват по-най-добрия начин от пазарните възможности и да се справят с предизвикателствата и високата конкуренция в сектора.


събитие ЕРА България

Обучението е подходящо както за начинаещи, така и за опитни брокери, настоящи и бъдещи предприемачи. Ако си отворен към нови идеи и знания, ако си готов да изпробваш новостите и открито да споделяш своя опит, предпочиташ да работиш по-скоро в екип, отколкото сам и най-вече обичаш хората и си готов открито да помагаш на другите, тази сутрешна среща с нашите опитни треньори и лично с мен, ще ви бъде от полза.


събитие ЕРА България

Кои са предимствата да си предприемач?

Свободата да създаваш възможности, отговорно и ефективно да управляваш живота си. Имах късмета да срещна по пътя си личности със силна амбиция и увлечение към успеха. Както се казва „Внимавай с какви хора се събираш!“. През 90-те години, в началния етап на моето обучение в университета имах шанса да създам и участвам в първите частни студентски компании в България. В бизнеса с недвижими имоти съм вече над 25 години. Участвала съм в създаването на над 100 компании в сектора, с различна специализация, много от които са лидери на пазара. В края на 2006 г. успях да учредя ЕРА България АД и да спечеля Мастър Франчайз за България на една от водещите международни вериги от независими брокери на недвижими имоти ERA. По време на бума в недвижимите имоти, когато всеки таксиметров шофьор предлагаше недвижими имоти, идеята ми беше да създам компания, която да е предпочитания брокер за недвижими имоти в България, символ на сигурност, професионализъм и почтеност. През годините успяхме да създадем среда от партньорски франчайз агенции в България, които отлично си сътрудничат в съвместни сделки в страната, помагат си, обменят опит и идеи. На събитието, което организираме участниците ще имат възможността да се запознаят с някой от нашите членове в градовете Пловдив, Стара Загора и Бургас.


На подобни събития се създават нови възможности и бизнес развитие. Един от текущите партньори, който се е запознал със франчайза на ЕРА България на подобно събитие се включва с коментар за своето решение. Това е Красимир Милтенов, управител на Ера ИмотиТе. Ето какво той споделя за съвместната работа с ERA България.


Защо решихте да разширите/промените дейността си?

Няколко фактора доведоха до решението ми „Време е за промяна!“ - 25 годишна успешна кариера в ОББ АД, 10 години на позиция Директор на банков клон, 50 годишен юбилей – също като ERA и безрезервна подкрепа от семейството.

А отговора на въпроса „А сега накъде?“ дойде като събрах дългогодишния ми опит по финанси и кредитиране и наученото по специалността „Икономика и управление на строителството“ в ИУ Варна под един покрив – този на ERA!


ЕРА Офис Имотите

Как избрахте ERA за свой партньор?


От препоръка и сфера на влияние. В живота няма нищо случайно и Бог се грижи за нас да ни се случват добри неща. Появи се ERA в лицето на три симпатични дами, основни „виновници“ днес да сме заедно. Даниела Кметска - управител на ЕРА Младост, с която сме състуденти и дългогодишни приятели. От Румяна Димитрова – управител на ЕРА Варна Тренд получих препоръка и покана за „Срещи на успеха“ в гр. Варна. Теодора Димитрова, основател и председател на СД на ЕРА България АД ми позволи да надникна зад завесата и да взема правилно и информирано решение.

А на въпроса: Защо точно ERA и защо франчайз? – Защото ERA, освен разпознаваем бранд, ни дава най-важното – успешна и проверена система на работа. Постигането на успех е по-лесно, когато имаш зад гърба си голяма мрежа!

Когато подготовката срещне възможността“ това е Късмет. 90% от успеха е да започнеш реални действия за да имаш „късмет“ в бизнеса.


За всички, които се вълнуват от темата, заповядайте на събитието организирано във вашия град и затвърдете вашите умения или се потопете в един напълно нов свят на изкуството да продаваш.

 
Елена Колева

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page