top of page

Какво ново в плана за възстановяване и развитие на България

Включваме се с една много интересна и много важна тема, която е спешна за споделяне - плана за възстановяване и развитие на България! За нея разговаряме с нашия партньор и приятел Стефан Савов.


Здравейте, Стефан! Първо искам да Ви благодаря, че си включвате. Голямата новина е, че Европейската комисия окончателно одобри плана за възстановяване и развитие на България, който казвате, че е шести, но вече официално .

Да, наистина това е много важна новина за България, за българската икономика и за нашия по-гладък път към Европа, към нашето европейско бъдеще и към приближаването до тези държави, които обикновено наричаме "от белия свят", или развитите държави. Надявам се, всъщност, с изпълнението на този план на шансовете ни в тази посока да подобрят. Надявам се, в един малко по-дългосрочен и по-широк план, изпълнението на проектите по него да изиграят роля в овладяване на инфлацията.

Инфлацията, както много хора в икономическия сектор знаят, не е непременно нещо лошо. Лошо е, когато стане огромна и неудържима, и започне да влияе на живота на хората, на добруването на хората. Надявам се с изпълнението на проектите, които са вътре в плана, като се повиши производителността на предприятията, на бизнеса, да се компенсират малко ефектите на инфлацията в момента, която за мен, в голяма степен, е чисто спекулативно породена. Понеже си говорим за плана - той включва по-важни неща, които се предвижда да се случат по него.

Една голяма част от тях бяха заложени и в предишните пет версии. Какво е важно да кажем - има цяла област, която се казва "образование и иновативна България" и в нея са: образование и умения, където е предвидено да има инвестиции в образованието и ученето през целия живот. За мен ученето през целия живот ще бъде ключ или поне един от ключовете към съкращаване на дистанцията между нас и Европейския съюз. Но, за да може да съкратим тази дистанция, трябва да имаме знания и умения, които да отговарят на съвременните реалности, дай Боже, и на бъдещите.

Освен центрове и иновации в образованието, другото, което за мен е много важно, защото ако няма кадри и никакъв бизнес, няма да има никаква икономика в България. И то кадри, обучени с подходящите умения и знания. Освен центровете и иновациите в образованието, много важен елемент са обученията за дигитални умения и платформи за обучение на възрастни - това е в същата връзка, която споменах. За да може, все пак, да имаме фундамент, значителни средства са предвидени по всички тези области. Друго, което, вероятно ще бъде доста важно - цифровата нисковъглеродна икономика, която е в приоритета за зелена България. Това са все области, в които ще се осъществят инвестиции, най-вероятно от български фирми и българският бизнес ще ползва от тях. Друго нещо, което е предвидено в частта справедлива България - бизнес среда и електронно управление, което също е важно, за да може да има по-голяма предвидимост в това, което се случва и за да може бизнеса да планира.

И не само нашият и чуждестранен бизнес. Защото е наивно да считаме, че българската икономика може да съществува без участието на чуждестранните капитали, на чуждестранните играчи и на чуждестранните инвеститори. Но те няма да дойдат, защото ние имаме много хубава природата или защото ски пистите са ни добре уредени, или пък заради българското гостоприемство . Те ще дойдат, защото знаят, че ще могат да правят бизнес тук и то спокойно.

Не споменахме енергетиката, тоест тази част, в която говорим за соларни системи и за оптимизация на разходите. В момента енергията е скъпа и няма тенденции да поевтинява в скоро време. Доста хора чакаха това одобрение. С Вас сме повдигали въпроса за програмата, за която се говори и сме одобрени от две години по нея, но има заделен бюджет, който не идва към България. Програма, по която могат да бъдат финансирани на 100% соларни системи с батерии.

Стопроцентово финансиране няма да има, ще е до известна степен, но със сигурност ще бъде над 50%. Точно какъв ще е интензитета, тоест колко процента ще се заплащат от плана, няма да спекулираме в момента.

50% не е никак малко подпомагане, а както казвате, може да е и повече от 50%. Въпросът е имате ли идея кога би могло да се случи това и евентуално да започне тази програма? Трябва да имаме предвид, че сравнително късничко се одобрява нашият план за възстановяване и устойчивост. Обаче пък, крайният срок за изпълнението му е един и същи и за тези, които по-рано са имали одобрение, и за тези, които по-късно.

Факторите ние да имаме по-късно одобрен план, са чисто политически, не зло желание от страна на комисията или нещо от този род. Просто трябваше да има редовно правителство, а ние една година бяхме в правителствена криза. Това е по-скоро обяснимо, но заради нас няма да се премести крайния срок. Тоест, ние имаме да усвоим до 2026 година едно значително количество средства.

Усвояването на такъв обем средства и изпълнението на толкова амбициозни реформи, иинвестиции, административно и логистично, и всякакво предизвикателство. Финансово също. Като си говорим конкретно за енергийната ефективност, тези мерки, които са и за енергийната ефективност, и за технологичната модернизация на предприятията - всички ще се изпълняват с приоритет, тъй като са свързани с обем. С голям обем на проекти. Имаше анонси напоследък в медиите, че се очаква 10 хиляди домакинства да подобрят своята енергийна ефективност. Десет хиляди проекта са ужасно много и заради това очаквам, че просто ще бъдат малко по-рано стартирани, за да има чисто технологично време да се получат, да се съберат, да се разгледат, да се сключи съответните договори и да се раздадат парите .

Има ли ги вече налични изискванията за кандидатстване? Кога да очакваме това да се случи? Не. Изискванията ги няма. Разработват се в момента. Министърът на иновациите и растежа е споменал, че вече се работи по насоки за кандидатстване за тези процедури - както за енергийна ефективност, така и за технологична модернизация на предприятията, и се очаква още юни месец, и да има средства по тях. На практика, програмата за енергийна ефективност е обявена . Прозорецът за кандидатстване е от 10 сутринта на 3-ти май до 16:39 на 23-ти май . Кои са бенефициентите, които могат да се възползват от тази програма? Ние ги споменахме предишния път. Забелязвам, че доста е увеличен бюджета - 136 милиона лв. Успяха ли да вкарат хотелите също и къщите за гости ? Нямам информация за това. Аз подозирам, че ще бъдат. Искам да кажа, че препоръчвам на всички наши партньори читатели, които имат бизнес и могат да се включат, а дори и да не са сигурни дали могат, да се свържат по най-бързия начин със Стефан. Подозирам, че ако Вие сте прав, което често се случва по тези въпроси, и включват хотели и къщи за гости, това означава, че тези 136 милиона са, както много, така и малко. Нали туристическият бранш пострада сериозно от коронавируса, сега може би не чак толкова от войната, но от първата криза пострада достатъчно, в цели две години и половина. И би било естествено веднага да кандидатстват и това увеличава таргет-групата значително... Увеличава групата значително, обаче увеличава и натоварването върху управляващите, съкращава и бюджета за предприятията. Лично моите очаквания са да има допълнително финансиране и то от план за възстановяване и устойчивост по тази процедура, така че всички, които са подадени, да си изпълнят проектите. Но това е мое субективно очакване и не зная дали ще се реализира, от една страна.

От друга страна, всяко едно такова дофинансиране, една такава процедура, минава по един такъв административен период. Просто са едни доклади и едни решения, които обикалят от бюро на бюро и трябва да се вземат решения на по-високо ниво, с участието на Европейската комисия, да се поискат специални разрешения.

Всичко това отнема време и който е по-напред, по-бързо си получава средства, по-бързо си върши работата. Така че нека да не се успокояваме, че ще имаме дофинансиране, защото такова може и да няма .

Последен въпрос, свързан пряко със селскостопанските производители. Говоря за пчелари, за лавандула и каквото и да е производство. В плана влизат ли някакви предвидени средства и какво се чува ?

Предвидено е земеделието, но на тази процедура, която мина сега, по подмярка 42 , до голяма степен имаше такива инвестиции, свързани с цифровото възстановяване и устойчивост по отношение на земеделието и на преработвателите на земеделска продукция. Като се предвижда да се създаде първо един фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство. Също така, ще има инвестиции за дигитализация на процесите от фермата до трапезата, който включват подобряване на проследимостта на агро технологичната верига, такива дигитални решения по отношение на биологичното производство.

Този фонд, който е за насърчаването на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, ще бъде насочен точно към това да се внедряват световни постижения, научи и технологични в селското стопанство. Така, че то да става по-конкурентноспособно и евентуално по-привлекателно за човешкия фактор, за хората .

Значи следим ситуацията и очакваме повече информация?!

Понеже си говорихме преди за изискванията - ако те се променят, ще е от гледна точка на допустимите сектори. Няма да се променят по отношение на изискванията на изискванията за оборот, на изискванията за категория предприятия, както и по отношение на видовете инвестиции, които могат да се направят. Нека да кажем на хората, че фотоволтаици не се включва в тази процедура.

За фотоволтаици чакаме другата процедура. Чакаме плана за възстановяване. По тази процедура със сигурност не се включват фотоволтаици. Свързано е с регулаторни изисквания и със стопаните на електропреносната мрежа.

Всеки, който има нужда от повече информация, може да се свърже с Вас на е-майл: office@euro-step.eu. Искам да Ви благодаря за това включване и че ще обърнете внимание на нашите читатели и техните въпроси.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page