top of page

Клуж-Напока и Варна се обединяват, за да рестартират иновативните икономики в Източна Европа.

Еталонния за Варна формат „Innowave Summit“ се провежда за първи път в Клуж-Напока и в партньорство със списание "Български предприемач", като е едно от най-големите иновационни събития в Централна и Източна Европа, организирано от Български бизнес форуми (Варна), C-EDU Клъстър за образование (Клуж-Напока), Община Клуж-Напока, в партньорство с Община Варна – част от стратегическите дейности на първата паневропейска платформа за сътрудничество и стимулиране на стартиращи фирми в Европа и света, StartupCities Platform, в която и двата града - Варна и Клуж-Напока, функционират като учредители.

Връзката и сътрудничеството на двата града са от особено значение в контекста на Европейската година на младежта. В присъствието на Европейския комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младеж Мария Габриел, председателя на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас - и кметовете на някой от най-иновативните общини в Европа, Innowave Summit ще даде пример как два европейски града работят заедно, за да изведат младежта и образованието на следващото ниво в своето развитие.

Основните акценти в програмата на Innowave Summit 2022 Cluj – Napoca ще допринесат за утвърждаването на Варна като град на знанието, както и ще направят силната връзка между двата града видима за всички.


Съпътстващи събития по време на дните на Innowave Summit:

● годишната конференция на инициативата Europe Goes Local, ще се проведе в периода: 18-20 май 2022 г. в Клуж-Напока.

● В контекста на Европейската година на младежта, на 19 май ще бъде организирано събитие на високо равнище, наречено CITIES.YOUTH.FUTURE

● Сутринта на 20 май 2022 г. ще бъде отбелязано официалното създаване на Мрежата на Европейските младежки столици с церемония по подписване.

● Част от програмата на Innowave Summit 2022 ще бъде и Първото регионално състезание в Румъния за най-голямото стартъп събитие - Startup World Cup. Победителят ще има шанса да се състезава с най-добрите стартиращи компании в света за наградата от $1,000,000 USD на 30 септември, 2022 в Сан Франциско.

● Сутринта на 21 май 2022 г. ще бъде стартиран първият Европейски Хъб насочен към иновациите в селските райони и първото стартъп село в Румъния Startup Village Transylvania.

Всички гореспоменати събития, заедно с Innowave Summit имат за цел да отпразнуват иновациите и приноса на младите хора към преустройството на европейските градове и общности посредством участието на младежта.

Тази инициатива ще допринесе за утвърждаването на добрата връзка и сътрудничество между двата града Клуж-Напока и Варна. По този начин, чрез това сътрудничество, България и Румъния ще продължат усилията си за подкрепа на стартиращи фирми, местни публични власти, катализатори на местната иновационна екосистема и иновативни инициативи отдолу-нагоре за задържане на таланти в нашия регион.

Димитър Василев, председател на Български бизнес форуми и създадел на Innowave Summit обяснява концепцията като „единството на практика и надграждане върху сътрудничеството и взаимната подкрепа, които Варна и Клуж-Напока развиха през последните години. Нашите общности се изправят пред сходни предизвикателства при съвместимост на екосистемите. Чрез Innowave Summit, каним всички заинтересовани страни да се присъединят към нас, за да преминем към прагматични и конкретни проекти, действия и бизнес решения. Конференцията Innowave Summit ще събере политици, европейски стартъп общности, иновативни лидери от регионалния и глобалния пазар”.


Емилия Ботезан, ръководител на отдел международни въпроси и инвеститори в община Клуж-Напока, подчертава, че „в глобалният свят, когато никой не може да се изолира, за да избегне проблеми (като Covid19), това, което можем да направим, е да използваме тези предпоставки като конструктивен инструмент, и да създадем механизъм, който предлага достъп до същите ресурси на възможно най-много общности. Innowave Summit е един от начините, по които каним общностите да се присъединят отново и да обсъждат решения, които се справят с жизненоважни проблеми за нашите градове, като дигитална трансформация или достъп до европейско финансиране за иновации и осигуряване на свободен достъп на контакт до източноевропейски стартиращи компании и най-вече осигуряване на решения за най-спешните нужди на европейската Зелена сделка”.


Регистрация за участие на форума можете да направите тук:




0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page