top of page

Кои инвестиции носят най-висока и сигурна печалба и можем ли да правим пари, докато “си почиваме”?

Настоящата публикация е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Нов Дом 1 с цел развитие на мисията на фондацията.


Как да запазим парите си от обезценяване? Къде да инвестираме, за да си гарантираме печалба? Ковид криза, инфлация... Краят на 2021 е изпълнен с въпросителни. Както за всичко останало така и по тези казуси се обърнахме към специалист, но не кой да е специалист, а такъв, който подкрепя своите тези с неопровержими резултати за своите клиенти. Запознайте с човекът, който знае как да прави пари, докато "си почива" - Йордан Йорданов - създател и управляващ собственик на модерната компания за недвижими имоти "Нов Дом 1"

Здравейте, г-н Йорданов! Вие сте създател на една иновативна компания за недвижими имоти. Защо се захванахте с този бизнес?

Това е изключително добър, приятен и високо продуктивен бизнес за хората, които имат търговски умения, умеят да мислят, състезателни са и искат да успяват. Незатихващ пазар


С какво се различава вашия подход от този на една стандартна агенция за недвижими имоти?

“Нов дом 1” бе създадена през 2011г. в центъра на най-голямата световна финансова криза, който момент беше изключително неблагоприятен за целия бранш. В такъв момент, за да оцелееш и да се развиеш бе необходимо да си много, много различен.

Така създадохме нашата компания, като изключително иновативна винаги използваща много различни и качествени подходи за достигане до клиента. Освен това разработихме и въведохме в България нови нестандартни услуги, които са с изключителна добавена стойност за клиентите на компанията, а също така и за хората в нашия екип. Днес компанията разполага с екип от около 50 висококвалифицирани специалиста, има офиси във Варна, София и Москва.

Не е ли мит, че от имоти се печели? Все повече лица от бранша споделят, че доходността от имот на година е едва 6% и то при добър късмет. Какво мислите за това?

:-) Спомняте ли си думите ми от преди малко за иновативността? Инвестицията в недвижим имот е един от най-старите способи за инвестиране и извличане на печалби свързан с покупка на имоти с цел отдаване под наем. Естествено важен е момента колко се печели. Много хора, разчитайки на собствената си интелигентност и умения, се хвърлят в този тип инвестиции без необходимите познания, но с мнението, че печелят, което не е точно така. Много компании за недвижими имоти „проповядват“ този тип инвестиция.

Нашата компания, обаче я отхвърля, като добра инвестиция. Ние не подкрепяме и не препоръчваме на клиентите си да инвестират в имоти с цел получаване на дългосрочен наем в България. Изчислили сме, че стандартната доходност от такава инвестиция преди Ковид достигаше 5%, но реално бе около 3.5% на година. Днес, обаче при тези нива на цените на имотите е безсмислено да си купуваш имот с цел отдаване под наем, защото доходността е около 1,5%, а най безсмислено е да го правиш в София. Логика бих намерил единствено ако човек развива бизнес с отдаване под наем на имоти за нощувки. Там определено доходността е по-добра и достига 11%, тази година дори и много повече, за сметка на миналата 2020г. Тук, обаче говорим за допълнителен бизнес, който „харчи“ време.


Възможна ли е високата доходност от недвижими имоти в България?

Бихте ли дали подобни примери от вашата дейност?

Да разбира се! Ако знаеш какво правиш всичко е възможно! „Нов дом 1“ от 2014г. предлага инвестиционна програма за свои клиенти, с която компанията им предоставя имоти на изключително добра обикновено подпазарна цена, като след закупуване на имота той се връща обратно на пазара вече на по-висока цена, в която са калкулирани минимум 20% чиста печалба + всички направени разходи, след което ние имаме задължението да го продадем. Цената е съобразена с пазарна разбира се. Така клиентът ни си връща главницата, възстановява всички направени разходи и генерира минимална печалба в размер на 20%. Тук важният момент е кога ще бъде освободен имота, защото реализирана 20% печалба за 3 или 6 месеца не са 20% печалба реализирана за една година. Главното тук е, че:

  • Инвестициите са доста краткосрочни

  • използвате парите си постоянно, защото плащанията са на части и финансите ви не са блокирани, а в края на инвестицията са обратно при вас.

  • „правите пари“, докато не правите нищо 😊

  • инвестицията е високодоходна, но в същото време е нискорискова

  • не се изискват сериозни познания, ние управляваме процеса

Какви са вашите очаквания за цените на имотите през следващата година? Защо мислите така?

Годината ще е много динамична, а ситуацията силно специфична. Въздържам се от прогнози, защото има много фактори, които могат да изменят пазара. Ако трябва все пак да направя прогноза то в следващите до 6 месеца ще има допълнително покачване на цените на имотите и обезценяване на наличните пари. Точно затова обичаме краткосрочните инвестиции, защото с тях човек е много гъвкав и бързо може да се възползва от пазара, като така постоянно увеличава капитала си.


Какъв инвестиционен съвет бихте дали на нашите читатели?

Ако не сте специалист се доверете на специалистите !



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.




0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page