top of page
  • Снимка на автораMarc de Turck

Мост на мира - социална кампания на Марк Де Турк

Този разговор ще бъде много различен, защото няма да сме насочени към бизнеса, а по-скоро към социална дейност ,която е ориентирана към настоящата ситуация в Украйна или по-скоро ситуацията на украинците и на руснаците в България . Това което ще сподели Марк е много важно и всъщност аз няма да го прекъсвам , по-скоро ще го оставя той да ни разкаже всичко. Здравей , Марк .За какво ще говорим днес?

Здравейте на всички . Аз съм вече 20 години в бизнеса, като консултант и треньор, но същевременно ,по-голямата част от това, което преподавам или чрез което помагам на хората е базирано на изработен социален модел .И едно от тези неща е да се научиш как да учиш от една страна , а от друга страна в ситуация на война ние имаме универсален морален код , който може да бъде използван навсякъде и който не е обвързан с религия . И комбинирани тези две неща ,дават много интересен подход. Нов подход при ситуации на война или когато нещата просто не вървят добре. Когато има негативни новини единственият отговор е да дадеш повече позитивни новини .Например музиката и изкуство. И понеже аз не съм добър актьор , но съм добър преподавател с жена ми решихме , понеже ние не сме бизнес, а непрадителствена организация - наречена New Generation Family, да създадем проект заедно с украински и руски майки . И заедно с тях създадохме такъв проект за обучение на български език за бежанците от войната в Украйна. Защо сега имам много руски хора, които пристигат от Русия и много бежанци от Украйна ,към момента не знам точен брой ,но със сигурност са хиляди .

Над 100 хиляди. Много са !

Значи имаш тези две семейства , които са били като братя и сестри преди войната . Русия и Украйна те живееха заедно . Те са семейство и Сега идват в страна ,която харесват , иначе нямаше да изберат да дойдат тук ,щеше да отидат в Полша Румъния или където и да е . Но те дойдоха тук ,защото им харесва единствения проблем е ,че те не разбират и говорят езика. Повечето българи казват, че разбират руски , но много украинци и руснаци твърдят ,че не разбират лесно българския език.И затова ние казахме добре нека направим следното .Нека предложим на тези хора безвъзмездно тренинги .Което означава ,че работим с доброволци, за да дадем на тези хора лесен достъп до този красив език ,за да може по-лесно да си намерят работа или да намерят пътя си. Разбира се не е пълен курс , защото имахме и тази възможност но ще бъде по-скоро съкратен курс на обучение .

Добре имам два въпроса сега първият е - в тази ситуация сега, руснаците и украинците, могат ли да работят заедно въпреки войната ?

Със сигурност . Аз лично не вярвам във войната. Никога не съм вярвал в нея и никой не печели от нея .За мен войната тотална безсмислица . Всичко ,което човек прави ще се върне рано или късно ,добро или лошо. Отговорът на войната ,отговорът на негативните неща е : Първо - емоционално бъди по-високо.Бъди на нивото на изкуството . Затова например в Украйна музикантите сега свирят и този пример бе последван от целият свят. Второ - образование образование образование .В какво ? В моралните кодове и в разбиването на другите . Разбира се Това е дълъг процес . Понякога в кратък срок ,за съжаление трябва да защитаваш първо себе си, но в дългосрочен план остава образованието. Аз силно вярвам и го виждам в руските и украинските бежанци с които се видяхме, предимно тук във Варна и Бургас. Те са приятели .Те са като семейство. Това смятаме да направим и ние .Надяваме се стъпка по стъпка, както казвате тук в България, да построим мост , за да се разбираме.

Вторият ми въпрос е чисто техничен. За какъв период могат да научат основното ниво на български език, за да го използват да намерят работа да бъдат по-социални ?

Зависи от хората. Искам да се върна към нашата техника за обучение , защото ние имаме такава . Тя е базирана на три неща. Значи, когато човек учи има три бариери пред себе си . Най-важната бариера е тази , която кара човек да бъде нервен , която го кара да не иска да направи нещо . Това са неразбраните думи и символи. Каква е нашата технология. Ние имаме списък с най-използваните думи на български в ежедневието и така започваме да ги дефинираме. Това може да стане писмено, но може да стане и устно. Този път ще го направим устно, защото става по-бързо и търсим българи ,които искат да помогнат , не отнема много време . Ако искат да помогнат ще ми дадем лист с дефиниции , който трябва да помогнат на хората да схванат и после ще има устни разговори . Има друга техника за това и чрез нея те ще разговарят с хората . Няма да влизам в детайли на тази техника.


От колко доброволци се нуждаете?

Като за начало, да кажем, десетина за по четири часа на седмица . Ние имаме вече доброволци от Украйна и Русия. Сега набираме български доброволци.


Тези доброволци онлайн ли ще работят или офлайн?

В началото ще бъде основно на терен в Бургас .В последствие ще бъде онлайн. Но ако има хора , които желаят да помогнат могат да се свържат с мен или с теб , а пък ти с мен , за да го организираме . Има хора ,които казват "Да ще помогна с един час, с пет часа " , въпроса е да се помогне и да се подсигури тези украински и руски семейства да се адаптират в България. И защо пък не да останат тук. България има нужда от добри хора. И моето лично мнение е ,че тези руски и украински граждани , с които се срещнах досега са добри работници . В България има много компании на , които не им достига работна ръка ,доколкото дочувам всеки ден. Това също ще помогне и на икономиката.


Да, аз прочетох, че няколко хиляди украинци вече са започнали работа в България .Което е добре ,защото нека бъдем честни - Украйна ще се възстанови след дълъг период от време . Някои от бежанците са тук за да останат.

Определено руските хора ще останат. Руснаците, които са мои приятели, ще останат тук определено ,защото те вече нямат свободно право на глас . Повечето украинци обичат държавата си и с удоволствие ще се върнат. Въпроса в каква страна ще се върнат и в какво състояние ще я намерят. Има много въпросителни. Но да, много украинци ще останат тук също.


Затова те имат нужда от нашата помощ.

Определено и затова ние от New generation family стоим зад образованието и зад доброто съжителство. Ако хората искат да се свържат с нас мога да го направят на имейл newgenerationfamily@gmail.com - разбираме български . Аз разбирам почти всичко ,но го говоря малко . Обаче, имаме хора в екипа, които говорят отлично български и можем да комуникираме с вас , няма проблем .


Това е страхотно ,Марк. Поздравявам те.

Моята жена в продължение на 30 години се занимаваше основно с превенция на наркотиците и с образованието ,помагайки на деца ,които имат проблеми ,на родителите и така нататък . И заедно с Джон Траволта ,защото тази идея дойде от него, помага на децата да се върнат от улиците обратно в училищата . От една страна Джон Траволта ,а от друга един друг човек ,но техникат е същата като тази в Харвард . Асоциацията се казва Narconon и жена ми е нейн президент от 30 години и същевременно гради с мен New Generation Family .Защото проблемите с наркотиците са малка част от големият проблем .

Може ли да използваме тази система за учене на български език ,за да учим други езици ?

Разбира се. В книгата Learning how to learn я има за деца има и за родители. Ако научиш и следваш техниките от тази книга можеш да ги приложиш във всичко, което правиш в живота си. Но сега важното да се фокусираме върху бежанците .


Един последен въпрос . Получаваш ли интернационална помощ за тази компания.

Засега не . Но в момента съм треньор в един европейски проект и намерих начин да преговарям за спонсориране , но това отнема време.


Пожелавам ти успех тази кампания и да намериш много доброволци, защото е важно .

Искам да кажа нещо. Хората ,които те слушат и гледат са основно бизнес хора ,нали? Отправната точка тук е ,че ти си нещо повече от един бизнес. Има четири основни динамики в теб върху , който трябва да работиш . Първата си ти ,разбира се. Трябва да правиш неща за себе си. Втората е твоето семейство ,деца жена и така нататък. Третата и твоята група . Това може да бъде твоят бизнес или социална група .Четвъртата е обществото . И тези четири динамики работят ,както казвате вие в България , като скачени съдове. Ако само работиш за бизнеса си и забравиш семейството или обществото рано или късно ти ще се провалиш. Същото важи за майка, която мисли само за детето си или съпруга си ,не работи и не общува с други хора. Тя рано или късно ще се провали. Социалните активности са много важни , особено за успешните бизнес хора. Така те ще могат да растат на високо и на широко . Това исках да го кажа заради всички бизнес хора ,които може да кажат "Аз мисля за бизнеса и това е " .Ние всички сме свързани и ти не можеш да страниш. Да боравим с образованието ,с добри думи и дела , с музика и изкуство ,нека покажем на света че има и добрина.


Исторически дори, има доказателство за това,за което говориш- защото когато Титаник потъваше музикантите продължаваха да свирят .

Емоционална схема отива от мъка към ентусиазъм ,но над ентусиазма стоят естетиките, като отделна величина. И тази естетика привлича . Ако двама човека се бият ,а до тях има дете , което пее, тези хора ще се спрат . Има хубав пример и във филм Списъкът на Шиндлер ,където беше много мрачно и в следващия момент ситуацията се подобри ,защото имаше момиче , което пееше в леглото . Добрите новини и добрите обноски са много важни в такива ситуации, за да може да привличаме добрината и да загърбим лошите неща.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

The success story

bottom of page