top of page

Трябва ли да се движим? От д-р Каменов

Здравейте от мен Д-р Каменов,

постоянно в нашето медицинско ежедневие ни питат пациентите,защо и трябва ли да се движим,а ако не се движим какво ще ми стане?

Тази тема е много интересна,важна и полезна на всеки един от нас.

Темата е доста обширна и можем да пишем доста по нея,затова ще я обобщя до три категории на ползи.Първата е че движението запазва нашата мускулна маса.Втората е че движението увеличава горенето на калории,засилва метаболизма и увеличава адаптацията на сърдечно съдовата система.Третата е че движението помага за съхранението на нашите кости като плътност и маса.Предвид от миналия световен ден на остеопорозата 20.10.2020 ще обърнем по-голямо внимание на тази важна комбинация:движение и остеопороза.

Какво е остеопороза

Остеопорозата е заболяване на костната тъкан, което се характеризира с намаляване плътността/изтъняване/ на костите и увеличаване на рисковете от възникване на фрактури/счупване на различни кости/.

Как да се изследваме за остеопороза

Най-качествения метод за диагностика на болестта е денситометричното изследване за остеопороза /ДЕХА-скенер/, което на практика разкрива при всяка трета жена и всеки пети мъж над 60-годишна възраст наличието на остеопороза.

За правилното диагностициране на остеопорозата, известна още като “тихата болест” поради липсата на ясно изразени симптоми, са необходими още няколко допълнително задължителни изследвания:

- клиничен анализ на кръвта и урината;

- анализ на алкална фосфатаза;

- анализ на взаимоотношенията между калция и фосфатите, и белтъците;

- изследване на хормоните на щитовидната жлеза, околощитовидната жлеза,хипофизната жлеза и половите хормони и др..

- специфични маркери за остеопороза;

- различни фактори за анемия,напр.Витамин Д и др.дефицити;

Степени на остеопороза:

-нормален резултат,т.е.имаме нормална плътност на костите.

-остеопения,т.е.започнало изтъняване на костите.

-остеопороза,наличие на напреднало изтъняване на костите с или без фрактура/и/.

Видове остеопороза

Разграничаваме първична и вторична остеопороза.

Първичната остеопороза се разделя на няколко групи:

- постменопаузална;

- сенилна;

- идиопатична;

- на базата на недоимъчно хранене и липса на физ.активност!

Постменопаузалната остеопороза се развива при жените с началото на менопаузата.

Сенилната остеопороза е свързана с естественото физиологическо остаряване на организма и загубата на плътност на костите.

Причината за развитието на идиопатичната остеопороза е неизвестна.

Недоимъчно хранене и липса на физ.активност е състояние, при което дадения индивид приема храна бедна на протеини,калций,магнезий и витамин д и др.при отсъствие на физическа активност.

Развитието на вторична остеопороза е свързано с приема на някои лекарствени средства – глюкокортикостероиди, хормонални препарати,диуретици,лекарства за разреждане на кръвта и др.

Кои са основните рискови фактори за развитие на остеопороза?

На първо място, рисков фактор е самият женски пол/но вече почти не е така,съотношенията се изравняват!!!/. Особено застрашени са жените в период на менопауза. На второ място – това е европейската раса.

Следващ главен рисков фактор за развитието на заболяването е неправилното и небалансирано хранене. Недостатъчният прием на храни, които съдържат калций,магнезий и витамин D в много случаи причинява остеопороза. Изразен недостиг на белтъчни храни за сметка на храни съдържащи прости въглехидрати и мазнини.

Приемът на глюкокортикостероиди е основна предпоставка за развитието на остеопороза. Хора, които приемат глюкокортикостероиди повече от три месеца попадат в рисковата зона.

Злоупотребата с алкохол и цигари също е една от основните причини за възникване на остеопороза!!!Ежедневния прием на алкохол без значение от вида,влияе отрицателно на нашите кости.Сумарното количество за един месец е основна отправна точка за преценка. При пушачи,никотинът извежда калция от костите заедно с урината.Повишения прием на кафе,кофеинови и безалкохолни напитки е важен рисков елемент за развитие на остеопороза.

На риск от заболяване от остеопороза са изложени и кърмачките, които кърмят продължително време, тъй като заедно с млякото организмът губи голямо количество калций.Същият риск се наблюдава и при бременност/и/,особено поредни и при съкратени интервали.

Кои хора попадат в рисковите групи?

Има хора, които поради различни други заболявания попадат в рисковата група за развитие на остеопороза.

Основните рискови групи са:

- хора, които страдат от дифузна гуша;

- хора с хипотиреоза (намалена функция на щитовидната жлеза);

- хора с продължително диуретично лечение/напр.сърдечна недостатъчност,бъбречна недостатъчност,артериална хипертония тежки форми/;

- хора с цироза на черния дроб;

- хора, страдащи от захарен диабет тип 1 и 2;

- хора с хемолитична анемия;

- хора с ревматоиден артрит;

- прием на лекарства влияещи на”разреждането”на кръвта;

- хора приемащи по-малко протеини по някаква причина и др..

Прочетете още: Усложнения при остеопороза

На какво се дължат болките при остеопороза?

Сама по себе си ниската плътност на костите не се явява причина за болките в гърба при остеопороза.

Болки при остеопороза се получават главно заради компресионните фрактури на прешлените. Те възникват при хора в напреднала възраст и са основната причина за болките в гърба.

Симптомите за фрактури на прешлените при остеопороза са следните:

-увеличение на гръдната кифоза;

- затруднено движение в областта на гръбначния стълб - в средната, поясната и кръстната области.

Причини за компресионните фрактури могат да бъдат:

- падане;

- тежко физическо натоварване;

- резки движения

- безобидна травма

- сядане на нисък диван или друга мебел.

Дори и леко физическо натоварване може да стане причина за възникването на компресионна фрактура - например кашляне.

Обикновено се наблюдава локализирана болка в засегнатото място на гръбначния стълб. Болката се усилва, когато е провокирана от седене, накланяне, напрежение при кихане.

Съответно болката може да намалее, когато човек легне настрани с крака, сгънати в колената. Това положение облекчава гръбначния стълб от болки при остеопороза.

Прочетете още: Измерване на костна плътност: Кога да потърсите специалист за остеопороза?

Профилактика и лечение на остеопороза

Профилактиката и лечението на остеопорозата се състои от няколко етапа.

Физическото натоварване е може би най-важният момент в профилактиката и лечението на заболяването. Това важи с особена сила за жените, тъй като мъжете са в по-голяма степен свързани с физическо натоварване.Но при условия,че имате нормална костна плътност.Затова ние препоръчваме да се направи поне едно изследване/с ДЕХА-скенер/ след 25 годишна възраст,а при нужда и по-рано.

Най-хубавата новина е че има лечение,а още по-хубавата е че може да си спестим фрактури и отрицателните емоции свързани с тях.Да не говорим за огромните финансови разходи за импланти,операции и дълги месеци извън строя/в болнични/ и отново финансови загуби.

За лечение имаме различни групи лекарства и с какво ще се започне зависи от индивидуалните особености на пациента и степента на заболяването.

Бифосфонатите са лекарствени препарати от първа линия, които трябва да се приемат при остеопороза. Лекар за остеопороза ще предпише бифосфонати на жени с постменопаузален синдром, мъже, които са надхвърлили 60-годишна възраст и хора, приемали дълго време глюкокортикоидни хормони.

Какво да направите, ако при вас скоро е възникнал компресионен синдром? Задължително трябва да се изследвате,а после да започнете да лечение с аналгетици и др., които притъпяват усещането за болка.

Необходимо е и носенето на специален корсет. Той обаче трябва да бъде използван само като временно средство за намаляване на болките при остеопороза.

Клинични прояви на остеопорозата

При пациентите остеопорозата протича безсимптомно, докато не се получи фрактура.

Приблизително две трети от компресионните фрактури на гръбначния стълб са асимптоматични (въпреки че пациентите могат да се оплакват от хронична болка в гърба поради други фактори, като остеоартрит).

Прочетете още: Остеопороза при млад човек

Запазване на костната маса

Скоростта на загуба на костна тъкан може да бъде забавена чрез лекарствена терапия.

Добавянето на калций и витамин D към диетата, както и физическата активност са ключови за поддържането на оптимална костна плътност.

Коригирането на приема на протеини е също основен елемент от превенцията и лечението на остеопорозата,защото 40% от съдържанието на костите е от белтъчна структура/много подценяван фактор/!!!

Добър лекар за остеопороза може да състави безопасна програма за лечение,а при нужда и правилен хранителен режим. Физиотерапевтът ще демонстрира как най-правилно да се изпълняват упражнения ежедневно, за да се сведе до минимум рискът от падания и гръбначни фрактури.

Къде да се лекуваме от остеопороза?

Не чакай да стигнеш до остеопороза!Изследвай се и се спаси от фрактури.Изследването е безопасно,не е болезнено и трябва да отделиш 30 минути за себе си!Резултата излиза от няколко минути,а след това получаваш и консултация от лекар.

Ако имате болки в гърба или сте в някоя от рисковите групи за развитие на остеопороза, потърсете помощ в Медицински център “Орто Пункт” на д-р Камен Каменов в София.

МЦ“Орто Пункт” разполага с изключителни професионалисти в областта на лечението на остеопороза, както и с най-модерно оборудване.

В центъра можете да си направите изследване и консултация за остеопороза на апарат ново поколение с изключително точни резултати и високо качество. Цената му е 100 лв.

Има други медицински центрове,в който цената на изследването за остеопороза е значително по-ниска, но това се определя от възрастта на апаратите.Колкото по-ниска е стойността,толкова е “по-възрастен” апарата.

Нашето предимство е високото качество на изследване с апарати последно поколение и последващата консултация от лекар.Не се налага да търсите допълнително консултация и да губите допълнително време.

Обърнете се към специалистите на МЦ“Орто Пункт”, за да получите най-добрите медицински грижи в профилактиката и лечението на остеопорозата!

Движението може да те спаси от много неприятности,но само ако е избрано в правилния момент, с правилната интензивност и правилната защита!!!

За да имате пълноценен живот, следвайте мотото “Движението е живот”.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page