top of page

Тихият убиец на бизнеса е бездействието!


Както хората се разболяваме от най-различни болести, така и бизнесът, който създаваме, страда от множество болести. Някои са лесно лечими, други не толкова, а има и такива, които са фатални. Нека ви разкажа една история. За едно младо момче на 30, изключително сръчно, умно и предприемчиво. Мечтата му е да създаде собствен сервиз за поправка на автомобили. След години чиракуване и събиране на средства най-накрая успява и отваря гараж в близост до Бургас, но интересът към него се разраства все повече и повече. Той работи 7 дни в седмицата, понякога по 15 часа. Неговата отдаденост в работата привлича толкова много клиенти, включително и корпоративни, които му поверяват цели автопаркове, че се налага да напусне гаража, да изтегли кредит, малко над 100 000 евро, и да вземе под наем 4 пъти по-голямо хале, което да обзаведе с модерна техника за няколко автомобила едновременно. Толкова обича работата си, че понякога работи до 3-4 часа сутринта ако клиента е по спешност. Аз бях такъв клиент при него. Трябваше да пътувам рано сутринта, а предната вечер колата ми отказа да запали. Оказа се проблем с прегорял кабел, който обаче момчето търсеше по веригата цяла вечер. И на сутринта пътувах и успях да проведа срещата си в София.

Нивото му бе толкова високо, че отказваше клиенти, защото нямаше как да ги поеме за следващите 3 месеца. Докато не се случи това.


Един летен ден, точно преди края на работното време, някой влиза в халето и неволно предизвиква пожар. Докато успеят да реагират пламва цялото хале с автомобилите за ремонт в него, следва съседното хале с моторите за ремонт в него и още едно хале - дърводелски цех. Всичко е опожарено, щетите са за милиони.


Не се притеснявайте, застраховката ще покрие всичко. Това е инцидент. Да, ако някой имаше застраховка. В резултат три бизнеса са далеч под нулата, а хората са в безизходица. Целият ентусиазъм и предприемачество са убити под пепелта.


Представете си да ни нападне фатална пандемия и да няма аптека. Да няма какво да ни предпази от болестта. Колко пагубно би било това за човечеството? Ние знаем, “на вас такова нещо никога не може да ви се случи”, така си мислеше и момчето със сервиза, но...

Не винаги болестите са фатални. Понякога изглеждат леки, но стават хронични, като слабите парични потоци, текучеството на служители и много други. И без значение от болестта трябва да вземем превантивни мерки, които да ограничат щетите ако ни сполети.


Бизнеси от всякакъв размер са податливи на редица заболявания, някои от които могат да бъдат фатални. Трите най-често срещани болести на бизнеса са лошият паричен поток, нисък морал и липсата на иновации.


Списание Български предприемач се грижи не само да имаме успешни сделки, но и българският качествен бизнес да бъде здрав и да оцелява при всякакви условия. Затова, събрахме звезден екип от специалисти с дългогодишна история и стартираме национална кампания, с която да спасим вашите бизнеси преди те да имат нужда от спасяване. А именно ще направим пълни изследвания, за да намерим потенциалните опасности за всеки отделен бизнес и ще предпишем рецепта за превенция.



Ако нашият герой бе направил своята превенция, животът на неговия бизнес щеше да е спасен. Да, би отнело време за възстановяване от изгарянията, но щеше да продължи да доставя своите качествени услуги. Вместо това, бизнесът вече го няма, има само огромни задължения.


Не позволявайте бездействието да убие бизнеса ви!

Вземете мерки за превенция днес.







0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page