top of page

Чудото до Граматиково

Края на 17 и началото на 18 век. Източна Стара планина, на около 60 км. от днешен Бургас се намира село Люляково - средновековно българско селище, което според легенда се е наричало Граматиково. Сведения за селото под имената Гараматикув, Гараматик и мукатаа Гараматик има в турски регистри от 1488, 1676, 1731 и 1739 г.

Между 1720 г. и 1760 г. селото е разрушено от башибозук, еничари и кърджалии. Голяма част от жителите му се заселват в планината Странджа, друга част – в Карнобатско. Останалото население е насилствено ислямизирано и образува ново село (днешното Люляково) пак под името Граматиково.


Още около 1690 г. е разрушен и манастира „Св. Св. Йоаким и Анна“, който е бил изгорен, заедно с монасите си в него. Според местните предания той е вдигнат върху основите на средновековен манастир, в който е завършил дните си като скромен монах покръстителят на България княз Борис I.

Съседното село било известно с името Граматиково, от което може да се съди, че тук се е извършвала книжовна дейност. Село Люляково е ислямизирано през XVІІ - XVІІІ век. Населението, което не приема исляма е избито, а друга част успява да намери спасение в непристъпните гори на Странджа планина. Около 1690 година светата обител е разорена с огън и меч и престава да съществува за около 300 години.

Учителят от Люляково Георги Иванов през 1927 г. в летописната книга на училището пише, че в местността "Куванлъка" е имало параклис с размери 6 - 8 метра дължина и 3 - 4 метра ширина.

През 1948 г. заселилият се в село Люляково от шопския край мъж на име Павел, скромен и набожен човек, имал странната дарба да сънува Светии. Една вечер получил странно съновидение, което го отвело на поляна където сега е манастира. Бил воден от Светиите, чието име днес носи манастира. Същата нощ той станал и отишъл на посоченото му място, разкопал, където му били показали Светиите и открил руини,а между тях кръст и Великденско яйце. На същото място Павел с подкрепата на местните селяни издигнал малък параклис.


До 1956 г. селяните от Люляково, Завет и от цяла Източна Стара планина се събирали на святото място, за да празнуват с курбан християнските празници. Като се образувало ТКЗС-то обаче, властите разгонили вярващите. Останало без поддръжка параклисчето западало и се разрушило.

И така до 1984 г. когато хлебаря от град Айтос Димитър Атанасов получава съновидение, че трябва да възстанови манастира. След години Димитър убедил местните да проверят истинността на виденията му, разкопали високата планинска поляна и намерили стари гробове и кости, които, по думите на Димитър, били отнесени от някакви музейни работници незнайно къде. На същото място с доброволни дарения е построено малкото едноетажно параклисче, за да се маркира като святото мястото на легендарния Заветски манастир. Според хлебаря наблизо има и аязмо със светена вода, което ще трябва тепърва да бъде преоткрито, разчистено и каптирано.

Голяма заслуга за доизграждането на манастира има настоящият му игумен архимандрит Партений, който се заселва по тези места преди 12-тина години.

Първият монашески постриг в св. Обител е извършен от негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий на 02.09.2007г. В момента продължава работата по доизграждането нa Обителта.

Отец Партений, наричан още Пророк от хората докоснали се до него, продължава да извършва Христовото дело в манастира и да го доизгражда. По Великден там той извършва 24 часови литургии според канона въпреки, че все още в манастира няма течаща вода и електричество.


Ние, от списание “Български предприемач”, имаме щастието и привилегията да познаваме Отец Партений и неговото дело лично и приехме неговата кауза за наша. След добрата новина, че течаща вода все пак ще има скоро, то ситуацията с електроенергията не стои по този начин. Затова решихме да публикуваме материали, в които да призовем вас, нашите партньори и читатели и заедно да помогнем на Отец Партений да осъществи мисията си и да възстанови напълно манастира “Св. Св. Йоаким и Анна”, за да продължи да помага на много хора.

В нашата работа ни се е наложило да се запознаем с десетки хиляди хора през годините, всеки със своите добри страни, но в лицето на Отец Партений ние виждаме свят човек, отдаден на една безкористна и добра кауза. Духовник в истинския смисъл на думата, който заслужава нашата подкрепа и вяра. Ние му я даваме и ще продължаваме да го правим и ще приветстваме всеки един от вас, които решат да се присъединят и да помогнат, както могат, да осигурим електроенергия на това свято място.


Бъдете благословени!



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page