Денислав Овардов

31 юли 20204 мин.

Инвестирай първо в себе си

Актуализирано: 5 мар 2022

Инвеститорите винаги са били хора със смели мечти, за представите на някои хора граничещи дори с невъзможното и изпадането в състоянието на нирвана. Всеки си представя как инвеститорите са хората уцелили момента да се включат в най-актуалната борсова игра и сега късмета и парите им работят за тях, а на самите тях им остава само удоволствието да се наслаждават на свободното си време излегнали се на палобата на 18 метровата си яхта Azimut.

В интерес на истината част от представите на хората са абсолютна реалност, но това се отнася за не особено голям процент от инвеститорите по света. Повечето от тах са непрестанно заети да се борят с икономически сривове, рецесии, нестабилни политически обстановки, бедствия, пандемии и нерационалните решения на управата и съвета на директорите на компаниите в които са инвестирали. Обикновенно дори да инвестирате в нещо съвсем просто и лесно като публична кафе машина винаги се намира някой да я разбие или повреди, което създава допълнителни разходи и анфажименти. А това е в противоречие с основните ценности на инвеститорите, а именно парите да работят за теб, а ти да се наслаждаваш на живота.

Но всъщност това няма никакво значение, защото няма смисъл да се занимаваш с нищо ако не можеш да му се насладиш.

За да станеш успешен инвеститор не ти е необходимо обучение, нито специфични умения. Необходимо е нещо много повече от това - свободни ресурси и добър нюх. Това са неща които не се учат и няма как да разберете дали ги притежавате, ако не опитате това начинание. Точно за това и не всички хора стават инвеститори, а успешните такива са още по-малко.

Да придобиеш усет за ценното е изключително трудно, това се гради в продължение на много години. Не свързвайте ценното със скъпото, говоря за различни неща. Много скъпи неща се обезценяват, но всички ценни неща повишават стойността си. Как да разберем кое е ценно ? Не, няма нужда да отваряш каталога на антикварски аукцион, започни от нещо много по-просто, тялото си! Научи се да го цениш и пазиш, медицински изследвания и зъболекарски услуги са чудесна отправна точка. Много е важен ежегодишния контрол върху здравословното състояние на човек, това че се чувстваш добре не значи, че си здрав!

Пълните кръвни изследвания са от критично значение за проследяване и контрол на състоянието ви, все пак искате хубаво бъдеще, не може да се постигне без здраво тяло. Както се досещате необходимо е и движение, къси всекидневни тренировки или по-дълги поне 3 пъти в седмицата са напълно достатъчни. Като под тренировки не разбирайте тежки кросфит сесии, а по скоро нещо доставящо ви удоволствие като колоездене, бягане, плуване, тенис и подобни. Трябва да се научим на грижа за ценното за да вникнем в корените на инвестирането, няма да ставате фитнес модели! Много е важно да се пазите от контузии, дори с цената на по-слабо представяне на тренировка, важното е постоянството. Ако се научите на тези простички неща може да се поздравите с първата ви успешна инвестиция в себе си.

Непременно здравословният начин на живот е свързан с храната, но идеята не е да изядете най-безвкусната вечеря на света. Тук подхода е различен, много по-артистичен и доставящ удоволствие. Вкусната храна е изкуство, пир за сетивата и танц на душата. Но за да не прескочим границата и да прекалим ще използваме здравословни компоненти за създаването на вкусни ястия, като сладките неща остават в менюто. Все пак захарта е 9 пъти по-пристрастяваща от кокаина, явно има защо. За контрол на храненията използвайте следните методи, множество хранения в малки порции разпределени през целия ден или 1-2 хранения в големи порции без никакви междинни хранения между тях. За алкохола, въпреки множеството калории в съдържанието му научете се да му се наслаждавате в малки количества е полезен, научете се да му се наслъждавате и да разбирате съставките. Упражнявайте вкусовите рецептори за да разпознавате перфектно дестилираната водка от нискокачествените. Тези умения изглеждат безполезни, но всъшност ще разберете, че не винаги цената и добрият вкус си съответстват. Същото е и с ивестициите не винаги размера на инвестицията отговаря на възвраещаемостта.

След грижата за нашето тяло и рецептори е време да инвестираме в душевното си състояние. Душата на всеки човек е различна, всеки има различни разбирания за удоволствие, уединение, спокойствие и равновесие. Хубава книга и чаша кафе в планината могат да ми донесат непоклатимо спокойствие, самотата е усещане което мога да усетя и в тълапа от хора, удоволетворението настъпва след 7 километра бягане и осъзнаеш, че можеш още. Прости неща на кото човек трябва да има отговор, за всеки тези усещания са различни и настъпват по различен начин. Намерете начина да ги изпитате и дайте си време да ги осъзнаете. Повярвайте ми това е огромна крачка към усъвършенстване на себеусещането. Оваладяването на такива умения ви дават контрол върху ситуацията, можете да влияете на настроението и емоциите си, това е ключово във важни моменти. Научете се да предизвиквате определени емоции, като се поставяте в определена обстановка.

Социалните контакти също са от значение, всички си спомнят за поговорката „с какъвто се събереш такъв ставаш“ или щриха от Моторни песни на Никола Вапзаров – „Но във затвора попаднал на хора и станал човек.“ . Лично аз смятам, че обкръжението ви създава около 60% то мнението ви, тези 60% са различни въпроси за които нямате време да се информирате и го взимате на готово от приятелите си. Да всички го правим, нормално е и е много важно да имате кръг от хора на които да споделяте и от които да се обогатявате, избирайте внимателно хората в този кръг.Търсете интересни хора от различни среди с които обичате да прекарвате време и да говорите. И забравете за чатовете, там липсва изразяването на емоция и изкривява усещането от общуването.

И на края, но не на последно място инвестирайте в знания и умения!

Повишете собствената си цена на пазара, актуалната ви цена е много добре представена на пазара на труда.

Приблизително заплащането което могат да ви предложат отразява уменията и знанията ви. Забравете спекулациите на работодателите в момента, става въпрос за цена на умения. Езици, работа със специфични софтуери, дипломи от обучения и университети, курсове и т.н. Тези неща ви обогатяват защото разширяват мирогледа ви, предоставят ви достъп до допълнителна информация.

Приятният микс от всичко по-горе ще ви даде основата за най-важното умение на инвеститорите – да отделяте сеното от плявата.

    1