top of page

Каква е цената на лукса?Средната цена, от която започват луксозните имоти по света, е 2 200 000 долара. Кое определя цената на лукса? Какво изобщо означава “лукс”?

Местният пазар, търсенето и предлагането, характеристиките, локацията, историята на имота…? Всичко това е вярно, но не е отговор на въпросите.

Според различни изследвания най-скъпите пазари на луксозни имоти остават Лондон, Ню Йорк и Хонконг. В Монако цената за кв.м достига до 48 000 долара. На второ място е Хонконг с цени около 32 000 долара за кв.м, а трети се нарежда Лондон. Тук средната цена на луксозен имот е 20 000 долара/ кв.м.

В Париж средната цена, на която може да имате луксозен имот, е 10 300 долара на кв.м. Срещу 8 000 долара на кв.м може да притежавате луксозен имот в Маями, а в Сидни и Торонто луксът ще ви струва около 7300 долара на кв.м.


Това ли е луксът наистина?


Според Кристофър Бери всяко общество се характеризира според разбирането си за лукса. Да, лукса, както щастието, има различни интерпретации. Особено в днешно време, лукс ли е да си построиш голяма триетажна къща край София, но достъпът до нея да тъне в кал, а съседите ти да живеят в бордеи? Лукс ли е жена ти да не може сама да се разходи наоколо, защото могат да я нападнат блуждаещи кучета? Лукс ли е да отидеш в Париж, в един от най-луксозните хотели и да си поръчваш всички екстри, сякаш се снимаш във филм, за да го прожектираш после пред внуците: "Вижте дядо ви къде е бил"? Лукс ли е да пълзиш с А8 из тесните софийски улици в центъра?

В днешно време лукс е равносилно на спокойствие и баланс. Начин на живот, мислене и общуване. През 2021 година качеството на живота се превърна в лукс. Ценностите са лукс. Можеш да купиш пентахус в Ню Йорк, Париж, Лондон, Хонгконг и къде ли не за милиони долари, но това ще ти донесе ли лукса, който търсиш?


Хубава и здрава къща, безопасна среда, удобства, добри и сговорливи съседи, удобна локация до море, планини, магазини. Място за скъпи гости, пространство за почивка до вътрешния басейн с книга в ръка, уютен ресторант с вкусна храна с познати лица, целогодишно обслужване от домоуправителя - всички предпоставки за един луксозен живот. Живот, който пази ценностите, които ни правят хора. Луксът не идва от високите цени на земята, къщата, мебелите, това са следствия на начин на живот на човек, който разполага с основата в живота си - да осигури на себе си и семейството си сигурност, спокойствие и уют. Имайки тези неща всеки човек може да постигне немислимото, защото знае, че там, където живее е неговата крепост, там той е неуязвим, там той се зарежда с енергия да побеждава обстоятелствата на света.


Това е лукса. И ние ще ви докажем, че неговата цена далеч не е 48 000 долара, дори не е 3000 долара. Неговата цена е много по-достъпна. Защото лукса в днешно време, не е за хората с най-много пари, а за хората с най-големи ценности.


Този лукс съществува не къде да е, а в България. Съвсем близо до Бургас е, разположен между Сарафово и Поморие. Victoria Hill Residences, място, което ни кара за миг да забравим за проблемите на външния свят и да презаредим в ресторанта до басейна. Да се насладим на личното си пространство, на спокойствието на тишината, за да излезем отново на следващия ден готови за нови победи.

В този брой ще ви запознаем с уникалните личности създали този Оазис до Черно море, за да погледнем през техните очи и да разберем, какво отличава един строителен предприемач с мисия и ценности.

Дотогава можете да се насладите на атмосферата, която са успели да създадат те на това уникално място.


Следва продължение…

Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page