top of page

Разказът на един кардиолог. Д-р Каменов говори.

Преди доста години при мен дойде един пациент и ми каза:

“Докторе, не знам защо идвам при теб, след като съм сигурен, че не можеш да ми помогнеш. Моят баща почина от инфаркт на миокарда на 52 години, а неговият баща си отиде почти на същата възраст - 53 години. Аз съм на 51 години и явно ми остава около една година. Имам различни сърдечни оплаквания, стягане и тежест зад гръдната кост, аритмия, лесна умора и т.н.”

След като приложихме индивидуален подход и направихме съответните изследвания, установихме, че ситуацията е спешна. Приложихме подходящото лечение и преодоляхме кризата. След това на база индивидуален подход изградихме план на контрол, профилактика и превенция. Тези мерки се оказаха решаващи. Човекът живя около 20 години след това.

Той беше убеден, че няма решение, но се оказа друго. И слава Богу!

Това ни разказа д-р Камен Каменов, още преди да започне разговора с Ива Павлова.

Защо хората пренебрегват сърдечното си здраве?

Хората мислят, че на тях няма да им се случи. Затова има множество по-млади хора (между 35 и 50 г.), страдащи от сърдечни проблеми.

Те подценяват високото кръвно наляганеи различни други индикации, а те водят до своите тежки и необратими последствия.

Как времето, в което живеем се е отразило на сърдечните проблеми в сравнение с миналия век?

В днешното забързано време се случиха няколко неща: храната стана лесно достъпна на базата на ниско качество и много калории в малък обем. Второ, обездвижването е доста сериозен проблем.

Защо никой не говори за общата култура на сърдечното здраве така, както говорят за тази, свързана с вирусите? Ситуацията с актуалния вирус е такава, че причинява доста тревоги на хората. Ширят се страх, паника и манипулации. Това води до подценяване на другите болести.

На коя възраст е рано за превенция? Всичко зависи от наследството в дадената фамилия. Ако е ясно,че двамата родители имат високо кръвно налягане, тогава превенцията трябва да започне от пубертета.

Ако единият родител има този проблем, мисли се в нужната посока от 25 - 30 годишна възраст.

Храненето може ли да бъде превенция?

Храненето е основното лекарство, както е ясно от векове, но малко хора се замислят над това. Други смятат, че знаят повече по темата и отиват в хипермаркетите, пазарувайки от там, но на тези места качествена храна няма. Най-хубавото е, че в днешно време човек може да си намери хубава и истинска храна, но трябва да положи усилия в началото. Вече има доста хора, които произвеждат домашни продукти на много добро качество и прилична цена.

Кой е най - застрашен?

Застрашени са всички, но най-много децата. Масово им се дава нискокачествена храна с огромно съдържание на въглехидрати и ниска хранителна стойност.


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page