top of page

Страхът: враг или приятел, господар или слуга?!

Живеем в интересни,динамични и предизвикателни времена. Отвсякъде ни заливат с лоши новини/медии,вестници,интернет и др./, било то здравни,политически,социални,финансови и емоционални.


Това кара съвременния човек да се страхува постоянно, да се чувства несигурно, да изпитва тревога-ден и нощ, стига се и до тежки пристъпи на паника, страх, нервни кризи, лош сън, чак до изява на тежки психически болести. Ще кажете нямаме друг изход, това е част от живота. Да, ама не!!! Можете да си помогнете като се потрудите малко над себе си и се самоанализирате. Не, това не е чак толкова трудно както повечето хора си мислят. Просто трябва да поспрете и да се ориентирате за това, кой канал как Ви се отразява и кой Ви влошава най-много емоционалното състояние и кой предизвиква страх и паника у Вас. За всяко нещо има решение и просто трябва да го намерите.

Избрали сме да пишем по най-актуалната здравна тема.Тук решението е просвета,правилно поведение,бързи реакции и бързо лечение по всички линии.

Най-важното е да запомните:ако имате други болести като например сърдечно съдови,диабет,белодробни и т.н.и ако не се грижите правилно за тях се очаква да имате по-сериозни усложнения,ако към тях се прибави и зараза с COVID-19/коронавирус/.

Спокойно,без паника.Сега е момента да се свържете с Вашия лекар и да вземете всички мерки,основните заболявания да влязат под контрол.Постоянно чувам,че не е възможно,но това не е така.

Има решение за всеки проблем,просто трябва да извървите пътя.

Всеки ден виждаме ,че е възможно!!!

Коронавирус: как се отразява върху най-важните ни органи?

Как коронавирусът засяга сърцето?

За хората със сърдечно-съдови заболявания има по-голям риск да прекарат тежко коронавируса, ако бъдат заразени. Но с какво точно COVID-19 е опасен за сърцето?

COVID-19 не само носи риск за пациенти със сърдечно-съдови заболявания, но и сам по себе си, както показват изследванията, може да бъде свързан с множество преки и косвени последици за сърдечно-съдовата система на човека. Инфекцията може да причини увреждане на миокарда, миокардит, сърдечни аритмии или венозна тромбоемболия. В допълнение към това, новите методи за лечение на коронавирусната инфекция могат да имат странични ефекти върху сърцето - този въпрос все още не е напълно изяснен.

Пациентите с остри респираторни заболявания са по-застрашени от развитието на остър инфаркт на миокарда и емболия. При коронавирусната инфекция изразеният възпалителен отговор и хемодинамичните промени, предизвикани от тежкото протичане на болестта, могат да доведат до разкъсване на атеросклеротичната плака при пациенти с исхемична болест на сърцето.

В момента не съществува ефективна специфична терапия за COVID-19 и различните фармакологични лекарства са в процес на активно проучване, така че хората от рисковите групи трябва да внимават за здравето си. Сред най-важните принципи за избягване на заразяване с коронавирус са социалното дистанциране и спазването на препоръките на Световната здравна организация.

Изследванията показват, че пациентите с тежко протичане на COVID-19 често имат повишен кръвен биомаркер, освободен от разрушени и умиращи клетки на сърдечния мускул. При много хора, не изпитвали по-рано сърдечни проблеми, коронавирусната инфекция може да доведе до развитието на миокардит.

Дали тези увреждания на сърцето са причинени от самия коронавирус или по-вероятно от реакция на имунната система срещу инфекцията, все още не е ясно. Сериозни поражения в работата на сърцето в миналото се наблюдават и при пациенти с атипична пневмония SARS или респираторен синдром MERS, които са причинени от коронавируси, подобни по своя характер на SARS-CoV-2.

Преглед при кардиолог е задължителен за хората със заболявания на сърцето, които са изложени на по-голям риск при заразяване с коронавирус. На съветите на добър кардиолог в София можете да се доверите в кардиологична клиника "Орто пункт". Тук ще ви бъдат назначени всички необходими изследвания и положени квалифицирани грижи, в случай че сте в рисковата група със сърдечно-съдови заболявания.

Прочетете още: Коронавирус: При кои хронични заболявания може да има усложнения?

Как коронавирусът засяга белите дробове?

Новият коронавирус засяга сериозно белите дробове не само по време на боледуването от COVID-19: частично намаляване на белодробната функция се наблюдава и при оздравели пациенти.

Изследвайки хора, които са се възстановили от коронавирус, китайските лекари откриват в дробовете им т. нар. симптом на "матово стъкло": намаляване на прозрачността на белодробната тъкан, което свидетелства за необратимо увреждане. В момента се провеждат изследвания, за да се установи дали този симптом води до възпаление на съединителната тъкан на белите дробове - фиброза.

При фиброзата еластичността и разтегливостта на белодробната тъкан намалява, дихателната функция е нарушена и достъпът на кислород през стените на алвеолите на белите дробове до кръвоносните съдове е възпрепятстван. Фиброзата на белите дробове не подлежи на лечение, тъй като увреждането на белодробната тъкан е необратимо. При навременно диагностициране обаче белодробната фиброза може да се забави, а понякога дори и да се спре напълно развитието на самото заболяване.

Коронавирусът и кръвоносните съдове

При някои пациенти, починали от COVID-19, патолозите в Университетската болница в Цюрих откриват при аутопсия възпаление на целия клетъчен слой от вътрешната страна на кръвоносните и лимфните съдове (ендотел) на различните органи. Учените достигат до извода, че новият коронавирус SARS-CoV-2 чрез АСЕ2 рецепторите води до общо възпаление на ендотела.

Това от своя страна може да доведе до сериозни нарушения в микроциркулацията на ендотела, което от своя страна да причини смущения в дейността на сърцето, белодробна емболия и запушване на кръвоносните съдове в мозъка и чревния тракт. Последиците са увреждане на вътрешните органи и смърт на пациента.

Прочетете още: Защо от коронавирус умират хора със сърдечни заболявания?

Коронавирусът и бъбреците

Вентилацията на белите дробове, необходима на някои пациенти с особено тежки симптоми на COVID-19, може да увреди бъбреците и да причини остра бъбречна недостатъчност. При пневмония голямо количество течност често се натрупва в белите дробове и след това тя се отстранява от тялото с помощта на специални лекарства. Въпреки това, като страничен ефект, те също нарушават кръвоснабдяването на бъбреците, които вече не са в състояние да изпълняват своята пречистваща функция.

В допълнение, при тежка коронавирусна инфекция кръвта се съсирва по-бързо. В резултат на това в нея могат да се образуват кръвни съсиреци, блокиращи съдовете и често бъбреците. Според скорошно изследване, направено в Хамбург, при много пациенти, които са починали от COVID-19, е установено нарушение на кръвосъсирването, както и артериални и белодробни емболии.

Някои пациенти се диагностицирани и с мини инфаркти на бъбреците, получени в резултат на умирането на част от бъбречната тъкан, причинено от запушване на бъбречната артерия. При около 30 процента от пациентите с COVID-19 функцията на бъбреците е ограничена до степен, в която се изисква диализа. Дали бъбреците се възстановяват напълно след прекарване на болестта или SARS-CoV-2 им нанася трайни увреждания до този момент е неизвестно.

Прочетете още: Как да укрепим имунитета си с витамин C срещу вируса?


Коронавирусното заболяване крие много опасности за човешкото здраве, като дори може да има фатален край. Не пренебрегвайте симпотимите, погрижете са навреме за здравето си и защитете семейството си от заразяване с COVID-19. Свържете се с кардиологична клиника "Орто пункт" на д-р Камен Каменов - доказан специалист в областта с 25-годишен опит. В условията на пандемия, обхаванала целия свят, е важно да се доверите на грижите на добър кардиолог - той ще ви помогне да се преборите с опасната инфекция!



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page