top of page

Как да поддържаме кръвната захар през лятото?

Как да поддържаме кръвната захар през лятото?

Всеки от нас очаква с нетърпение смяната на сезоните и затоплянето на времето. Това означава много - почивка на море или планина, придобиване на приятен тен, откъсване от цивилизацията.

За съжаление, не така стоят нещата за страдащите от диабет, които са изключително чувствителни към летните горещини.

Твърде горещото време може да окаже влияние на контрола върху кръвната ви захар. Ако използвате инсулин или кръвната ви захар не е достатъчно ефективно контролирана, тогава можете да бъдете изложени на висок риск по време на летните месеци.

Влошаването на контрола на кръвната захар често е основна грижа и в зависимост от вашето ниво на активност, ниските стойности на кръвната захар могат да предизвикат сериозни проблеми.

Ако сте имали усложнения от диабет, които са увредили нервите на потните жлези, може да не сте в състояние да се изпотявате достатъчно. А това всъщност е много нужно на човешкия организъм.

Недостатъчното изпотяване може да се превърне в сериозен проблем, когато температурите навън се повишат. Това може да доведе до изтощение и получаване на топлинен удар. Задължително трябва да следите дали в организма ви има нормални нива на инсулин.


Как да поддържаме кръвната захар?

Нивото на глюкозата (захарта) в кръвта – това е жизненоважен показател, който е необходимо да се контролира при диабет.

Глюкозата е енергийно гориво за телесните клетки. Тя постъпва в тялото от консумираната храна, по-специално от такава, която съдържа въглехидрати. Фоновият синтез на глюкозата се осигурява от черния дроб, във връзка с което пациентите с диабет използват базален инсулин, позволяващ да се поддържа нивото на глюкоза (захар) в кръвта в рамките на целевия диапазон между храненията.

Инсулинът е необходим за усвояването на глюкозата. При здрав човек кръвната захар се регулира от инсулина, за синтеза на който е отговорен панкреасът. По този начин нивото на глюкоза в кръвта се поддържа в нормалните граници.

Тъй като запасите от инсулин в организма са изчерпани при диабет тип 1 и инсулинът или не се произвежда в достатъчни количества, или не се използва от организма при диабет тип 2, клетките нямат енергия и нивата на глюкоза са извън нормалните граници. По този начин, за да се предприемат адекватни мерки, е изключително важно пациентът с диабет да контролира нивата на кръвната захар.


За контролиране на нивото на кръвната захар има различни начини:

  • Самонаблюдение с глюкометър;

  • Използване на система за непрекъснат мониторинг на глюкозата;

  • Изследвания с помощта на професионален непрекъснат мониторинг на глюкозата.

  • Тест ленти за ацетон в урината

Използването на глюкометър е предпоставка за контрол на диабета. Ако данните от самонаблюдението не са достатъчни, тогава е необходимо да прибегнете до помощта на непрекъснат мониторинг на глюкозата, който се извършва под наблюдението на лекар.

Ако искате да наблюдавате промените на глюкозата в реално време, имате нужда от непрекъсната система за мониторинг на кръвна захар.

Нивото на кръвната захар се изменя под действието на различни фактори. Сред тях са:

  • Прием на храна;

  • Пропускане на хранене;

  • Физическо натоварване;

  • Стрес;

  • Болест;

  • Консумация на алкохол;

  • Лечение;

  • Промяна в обичайния начин на живот;

  • Бременност.

Както можете да видите, различни елементи от ежедневието могат да повлияят на нивата на кръвната захар. Ето защо мониторингът трябва да се извършва редовно.


Кога се измерва нивото на кръвната захар?

  • Преди хранене;

  • 2 часа след хранене;

  • Преди лягане;

  • Преди тренировка;

  • Преди употреба на алкохол;

  • При здравословно неразположение.

Хипогликемия и хипергликемия: какво да правя?

Двете най-често срещани усложнения на диабета са спад на кръвната захар под препоръчителния целеви диапазон или обратно - нейното повишаване.

Ако кръвната захар е твърде висока, това състояние се нарича хипергликемия. Ниската кръвна захар се нарича хипогликемия.

И двете състояния могат да доведат до развитието на краткосрочни и дългосрочни усложнения.

Ето защо е изключително важно да се следи нивото на кръвната захар и да се вземат необходимите мерки, за да се поддържа в рамките на препоръчителните граници. Незаменим помощник в това е системата за непрекъснат мониторинг на глюкозата, чиято основна цел е да улесни ежедневието на диабетика.


Прочетете още: Преглед на сърцето: Кога е наложително?


Как ви се отразява жегата?

Екстремните температури могат да станат причина за нарушаване на нормите на кръвната захар. Жегата се отразява на нормалните стойности в зависимост от това с какво сте се хранили, дали сте добре хидратирани и каква е степента ви на активност през целия ден.

Ако летните температури и нивото ви на активност ви карат да се изпотявате много, това може да доведе до дехидратиране, което от своя страна да причини повишаването на нивата на глюкоза.

Това в повечето случаи ще предизвика често уриниране, което след това води до по-нататъшно обезводняване и още по-високи нива на кръвната захар – един наистина порочен цикъл.

Нещата могат да се влошат ако лечението включва инсулин. Дехидратацията намалява снабдяването с кръв на кожата ви, следователно и способността на тялото ви да абсорбира инжектирания инсулин е намалена.


Как жегата се отразява на лекарствата ви?

Повечето видове инсулин могат да толерират температури до 35 градуса по Целзий. Излагането на лекарството на по-висока температура може да доведе до загуба на неговата ефективност. Затова бъдете внимателни в какво състояние се намира инсулинът ви, когато ви се налага да пътувате на дълги разстояния през лятото и сте изложени продължително време на високи температури.

Въпреки че е добре да съхранявате инсулина и глюкагона в хладилника, горещите температури (както и твърде ниските) ще доведат до разграждане на лекарствата, което ги прави неефективни и неизползваеми. Високите температури могат да имат отрицателен ефект и върху други медикаменти.

Не забравяйте за влиянието на времето върху неща като тест ленти и устройства за мониторинг на нивата на кръвната захар. Когато живакът започне да се покачва, те могат променят своята ефективност. При дълъг път препоръчваме използването на хладилни чанти.


Прочетете още: Най-добрите кардиолози


Регулиране на дозата на инсулин

От какво се повишава кръвната захар? Физическата активност обикновено води до повишаване на нивата на кръвната захар, което от своя страна усилва нуждата от инсулин. Добавянето на допълнителни упражнения към програмата ви може също така да повиши риска от ниски стойности на кръвната захар.

Следователно, ако сте активни или тренирате в екстремни температури – например в августовските жеги, вие се излагате на голям риск от ниски или високи стойности на кръвната захар. Трябва задължително да вземете предпазни мерки и да следите нивата на кръвната си захар преди да започнете упражненията.

Съветвам пациентите си да поддържат топла кожа и да коригират дозата на инсулин преди да се заемат с физическа активност, тъй като регулирането на инсулина може да варира значително.

Задължително е да си направите кардиологични изследвания преди да добавите физическа активност към рутината си в летните жеги.


Съвети за контролиране на кръвната захар

Жегата в никакъв случай не означава, че трябва да си стоите вкъщи. Съветвам пациентите си да правят всякакви видове физическа активност навън, дори и в горещо време, стига да вземат подходящите предпазни мерки.

Следвайте тези съвети, за да контролирате диабета си, докато се наслаждавате на спорт на открито:

  • Пийте много вода. Да бъде добре хидратиран е много важно за всеки, който се занимава с физическа активност и е от особено голямо значение ако имате диабет;

  • Избягвайте да се дехидратирате. Носете в раница или на колана си малки бутилки с вода или нискокалорични електролитни спортни напитки, докато ходите на туризъм или спортувате;

  • Регулирайте количеството на инсулина според нуждите си. Консултирайте се с вашия лекар как трябва да правите това (а понякога и да ядете допълнителни въглехидрати), преди да се занимавате с физически упражнения;

  • Проверявайте често нивата на кръвната си захар. Тъй като горещите температури могат да доведат до колебание на нейните нива, добре е да се тествате по-често. По този начин можете да предприемете подходящи и незабавни действия, за да поддържате нивата си стабилни;

  • Трябва да продължите мониторинга на нивата в продължение на няколко часа, след като приключите с тренировката или друга дейност. Това е така, защото ефектът от активността върху кръвната захар обикновено продължава за по-дълъг период от време;

  • Винаги носете със себе си средства за лечение и повишаване на ниска кръвна захар. Това включва глюкозни представители: захар, мед, шоколад. Ако сте изложени на повишен риск от много ниска кръвна захар (ако често имате ниско ниво на кръвната захар), трябва винаги да разполагате и с комплект глюкагон;

  • Вземете малко храна със себе си. Приемът на някои хранителни продукти помага да се предотврати ниската кръвна захар. Обсъдете възможните варианти с вашия диетолог;

  • Защитете вашите лекарства и консумативи. Нужно е да предприемете проактивни действия, за да защитите вашия инсулин, глюкагонов комплект и другите консумативи преди да излезете навън на лятната жега. Ако използвате инсулинова помпа, не забравяйте да предпазите и нея от високите температури. В зависимост от ситуацията и колко дълго ще продължи вашата активност навън, може да се наложи да следите глюкозата си по-често. При определени обстоятелства (ако е изключително горещо или сте навън за продължителен период от време) помислете дали временно да използвате инсулин с удължено действие вместо инсулинова помпа;

  • Избягвайте слънчевите изгаряния. Можете да изгорите на слънцето, докато сте на планина през лятото. Слънчевото изгаряне стресира тялото ви и повишава нивата на кръвната захар. Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър на действие и носете предпазни очила;

  • Ограничете времето, което прекарвате навън при изключително горещо време.

Ако ви е необходим добър кардиолог в София, потърсете качествените медицински услуги на кардиологичната клиника на д-р Каменов. Опитен кардиолог с над 20-годишен стаж, д-р Камен Каменов ще ви даде ценни съвети относно това как да поддържате нивото на кръвната си захар в летните горещини. Доверете се на специалиста!


Прочетете още: Кога се слага Холтер?



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page