top of page

Рецепта за успех в бизнес общуването

От самото начало на моята кариера, разбрах, че в бизнес средата трябва да играя различни роли. Добре знаете, всяка роля изисква различен начин на общуване. Преди да се захвана с бизнес, аз завърших машинно инженерство и винаги бях насочен към техниката. Когато започнах да се занимавам със своя собствен бизнес, разбрах, че има много неща, които трябва да науча и да изпробвам.


Естествено, това включваше начина на говорене и начина ми на комуникация. Абонирах се за списания и посещавах различни семинари, които ми помогнаха да придобия бизнес етикет и протокол. Освен това, започнах да се интересувам и от невролингвистичното програмиране (NLP), което ми даде възможност да разбера как хората реагират и как да намеря правилния начин да комуникирам с тях.


В първите 7-10 години от моята бизнес кариера, научих много и прилагах това, което бях научил в комуникацията си с клиентите. Имах различни роли - бях ръководител, управител, но и специалист, който се грижеше за по-специфичните и сложни задачи. Комбинирах тези роли и успявах да постигна добри резултати за нашите клиенти и фирмата ни.


Носил съм много шапки в моята роля на бизнесмен. Бях капитанът на кораба, основател на фирмата и управител. За мен беше важно да мисля за бъдещето на компанията и да планирам стратегиите за следващите 10 години. Също така се грижех и за непосредствените задачи, работата с клиентите и планирането на текущите проекти. На моменти трябваше да се намесвам и в конкретни технически случаи или в производството, но с времето това стана все по-рядко, тъй като компанията ни се разраства и привлече повече специализирани служители.


През годините преминах през много обучения, за да се почувствам уверен и да се адаптирам към бизнес средата. За мен най-важното в успешното общуване е да бъда усмихнат, приветлив и добре облечен. Винаги се старая да проявявам интерес към проблемите на клиента и да не изразявам собствените си проблеми. Професионализмът винаги е бил моят приоритет и съм се стремил да помогна на клиентите си, дори когато това не е било лесно.


В миналото, преди да създам своята компания, работех в друга фирма, където имах добри отношения с една голяма строителна компания. Имаше един случай, в който компанията имаше проблем с дефектиралите стъклопакети, на които оставаха месеци до изтичане на гаранцията. За да запазя добрите отношения с тях, реших да ги заменя с новите стъклопакети от моята фирма, въпреки че това беше голям разход за стартиращата ми компания. Това решение ми помогна да поддържам дългосрочно сътрудничество с тази компания и до ден днешен. Смятам, че е важно да бъдем коректни и да показваме грижа за партньорите си.Относно общуването в моята фирма, не съм създал строго формализирани правила. Вместо това, се фокусирам върху обучението и мотивацията на служителите. Всички търговци, технолози, техници и бригадири преминават курсове за работа в екип и мотивация. След това се фокусираме повече върху професионалното обучение за нашите служители. Въпреки че нямаме оформени правила за комуникация във фирмата, вярвам, че общуването трябва да бъде открито и ясно.


Има ситуации, когато се налага да вземам тежки решения, особено ако някой от колегите обижда другите. В такива случаи, аз незабавно освобождавам от работа нарушителя след първо и второ предупреждение. Обидата и недостойното поведение не са приемливи в нашата фирма. Вярвам, че когато се грижим за хората си и създаваме положителна работна среда, клиентите са по-доволни от услугите ни.


Ако имам едно златно правило и то е, че в бизнес средата комуникацията винаги трябва да е писмена. Важно е всичко да бъде написано и документирано, защото написаното остава, а казаното често се забравя. Писменото общуване е по-сигурен начин да се гарантира изпълнение на договореностите. Ученето от грешките на другите е също важен аспект. Всички можем да научим нещо полезно, когато общуваме и споделяме опита си с колегите си. Именно заради това аз считам всички свои конкуренти в бранша, първо и преди всичко като колеги. Важно е да се комуникира открито и да се отнасяме с уважение един към друг. Общуването е ключов фактор за успешни взаимоотношения в бизнеса.


Цялото интервю може да гледате тук:

 


Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page