top of page
  • Снимка на автораVOGA STYLE

Особености в проектирането на улично и парково осветление


С развитието на човешкия свят, светлината се е превърнала от лукс към хармоничен детайл от нашето ежедневие. Осветлението в нашия дом или на работното ни място е даденост, на която ние не обръщаме значително внимание. Това се отнася и да осветлеието на обществените места, което забелязваме само когато то липсва.

Естеството на осветлението на обществените места е да бъде част от преживяването както практически така и балансиращо с околната среда. Но зад постигането на баланс и хармония се крият процеси, които изискват опит и значително планиране. За значението и отговорността при проектирането на улично и парково осветление ще ни разкаже повече Станислава Костадинова, която е собственик на Voga Stlye, бизнес за интериорно и екстериорно осветление.Кои са значимите фактори при проектирането на осветление на обществени места?

При проектиране на улично и парково обществено пространство се взема предвид хармонизирания европейски стандарт 13201 за улично осветление и това е базата, по която се водят всички проектанти. Станислава добавя, че нейния екип взема под внимание още няколко фактора към своето прокетиране.

  • При уличното осветление те са човеко поток, околната среда, тип сгради и отстояние от участъка за осветяване. От значение са не само броя на хората но и техните навици и часови диапазон за насищане. Това са важни фактори при проектиране на уличното осветление.

  • В околната среда се вземат предвид наличието на естествени прегради на светлината и близостта на естествения животински хабитат. Станислава отбелязва, че изкуствената светлина влияе изключително пагубно на животните и това е факт, който не е широко разпространен. Тема, която ще бъде фокус на следващата статия със собственичката на Voga StyleБалансиране между практически нужди и желание за хармония при осветлението на публични места


Според Станислава светлината носи спокойствие без значение от пространството. Заедно с това, наличието на осветление на правилните места носи приятна безопастност и чувство на спокойствие. Липсата на осветление е предпоставка за инциденти. Самата тъмнина плаши хората. Затова правилно осветените площи са не само безопастни, но и носещи потенциал за срещи. Станислава дава примери за децата, които играят навън, когато е осветено и възрастните хора, които също се възползват от обществените пространства, които са добре осветени.


Предизвикателства при проектиране на осветление на обществени места


При работата със проектиране на външно осветление има достатъчно предизвикателства, които Станислава разрешава с широко спектърен екип от специалисти. За един проект са нужни конструктор, дизайнер, еколог и представител на инвеститор. Съчетанието на техните знания и мнение в едно подсигурява правилното решение и успех на един проект.


Начини за подобрение на естетическата привлекателност на парковите пространства


“Осветените паркови площи са притегателна сила за хората.” отбелязва Станислава. Всеки обича да се разхожда в тези градски зелени площи стига те да са добре осветени. Примери за засилването на естетическата привлекателност на парковите пространства са допълнителни детайли като осветяването на дърветата или част от озеленяването. Това добавя акцент, който подчертава околната среда и винаги повдига настроението на разхождащите се хора.Подход към енергийна ефективност и устойчивост на общественото осветление


За да е ефективно едно изкуствено осветление в населените места то трябва да бъде изчислено правилно. Тук се взема предвид потреблението на хората и количествената нужда от светлина на определени места. За постигане на енергийна ефективност съществуват иновационни системи за управление (мониторинг), които се интегрират в общата система за управление на населеното място. В големите европейски градове тази система е вградена в управлението на уличното осветление и общините контролират и наблюдават консумацията на електричество.


Внедряването на този тип иновативни решения изисква инвестиция, която не всеки клиент има възможност да оползотвори. Но решението, което тази система предлага е значима в дългосрочен план като предлага не само спестяване на енергия, но и бърза реакция при повреда или нужда от интервенция. Допълнителни ползи от такъв тип система за управление, клиента има възможност да внедри сезонност на осветлението като часове на включване и изключване, което в дългосрочен план отново спестява ресурси.
Методи за създаване на идентичност при общественото осветление


Според Станислава, дизайна на осветлението е едно от най-важните части от обзавеждането на едно пространство. Тя добавя, че дизайна при осветителните тела и самата светлина е важен аскепт при цялостното усещане за пространството. Дизайна може да бъде повлиян чрез промяна на цветовата бленда, визуални ефекти и 3D мапинг ефекти. Разнообразие при осветителните тела присъства най-вече при парковото осветление. Там присъства разнообразие при цветовете, модела на светлинното тяло и в стила. В уличното осветление естетическата част от осветлението е често пренебрегната, защото значението на светлинния поток е на първо място.


Като ежедневни потребители на осветлението на обществени места, можем често да пропуснем значимостта и труда, който е вложен в проектирането на тези светлини. В това интервю са засегнати сегменти от процеса на проектиране на осветление за обществени места, което ще ви запознае в обобщен аспект за отговорността, възложена на екипът работещ по дизайн и имплементация на осветителните тела, които правят нашите градове по-безопасни.

 

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page