top of page

Благотворителна кампания, Асоциация "Детско Сърце"

В навечерието на рождения ден на списание „Български предприемач“ ви представяме благотворителната кауза, която ще се проведе на събитието. На гости ни е Цветослав, който представлява Асоциация „Детско сърце“ – неправителствена организация, която се надява да внесе светлина в живота на деца с вродени сърдечни заболявания. Той ще ни разкаже повече за феталната ехокардиография – иновативен метод, който може да промени съдбите на много деца и родители.


Каква е основната цел на Асоциация „Детско сърце“?

Нашата асоциация е основана през 1990 г. и е една от първите неправителствени организации в България. Вече 34 години предприемаме различни инициативи с членовете на нашата асоциация. Към момента мисията ни е свързана с децата и пълнолетните с вродени сърдечни заболявания. Идеята ни е да се почувстват по-интегрирани и да подобрим качеството им на живот. 



Защо феталната ехокардиография е толкова важна за бременните жени?

Феталната ехокардиография е новата инициатива, която сме поели. Чрез нея може да се установи дали плода има сърдечно заболяване още от утробата. Предварителната информация е от решаващо значение за предприемането на подходящите мерки и интервенции, дори още преди раждането. В България 1 от 100 деца се ражда с такова заболяване. Дори и при здрави родители, без наследствена обремененост, се раждат деца с много сложни диагнози и се налагат спешни операции. Има случаи, в които заболяванията са толкова тежки, че се препоръчва прекъсване на бременността по медицински причини. Информираността за нуждата от такива изследвания не е достатъчна, въпреки че те могат да са определящи за здравето на бъдещите майки и бебета. Целта ни е да повишим осведомеността и да подчертаем важността на феталната ехокардиография за предотвратяване и ранно откриване на сърдечни заболявания при новородените.


Какви са последствията от липсата на това изследване в България?

Вродените сърдечни заболявания могат да бъдат различни и са втори по причини за смъртност в България след неонатологичните. Дори ако детето трябва да претърпи една или няколко хирургични интервенции през живота си, ако предварително се знае за такова заболяване, родителите могат да се консултират с кардиолози кога и как да се предприемат най-добрите стъпки. При необходимост от спешна медицинска помощ, ще се подготви специална среда с лекари, които да поемат грижи за детето.


Какви дейности включва вашата информационна кампания?

Планираме да разделим кампанията на две части. Първата част се фокусира върху информираността, като целим да предадем важната информация чрез вашата аудитория и послдователи. Нашата цел е да осигурим изследване за хора, които не могат да си го позволят. За съжаление, феталната ехокардиография не се поема от НЗОК. Желаем да осигурим възможност за изследване за хора с по-нисък социален статус, тъй като за тях това е от изключителна важност. Втората част от кампанията се фокусира върху предоставянето на безплатни прегледи. Количеството зависи от сумата, която съберем, но се надяваме да можем да осигурим прегледи на около 200 жени. Процесът ще бъде дълъг и според лекарите, с които сме консултирали, ще отнеме около година.



Каква подкрепа получавате от медицинската общност?

Разговаряли сме с лекари – те изключително много подкрепят нашата инициатива и са ключови за изпълнението на тази мисия. Те са тези, които ще извършват прегледите и ще взимат медицинските решения.


Каква е вашата стратегия за убеждаване на здравната каса да покрива тези изследвания?

Идеята ни е да направим база данни, където да водим отчетност за всяко действие и резултата от него. Ще се стремим да убедим Министерство на здравеопазването това изследване да се поема от НЗОК, така че в бъдеще хората да не се налага да даряват средства за това, което е от съществено значение за обществото. 


Как може обществото да подкрепи вашата инициатива?

Инициативата е нова и все още нямаме специална кампания за нея. На нашия сайт има секция за дарения, където може да се впише феталната ехокардиография като основание. По този начин можем да отделим тези от другите дарения. Всеки, който реши да направи дарение, ще получи съответните документи. Имаме нужда от средства, тъй като планираме и много други инициативи в полза на обществото.

На рождения ден на списание „Български предприемач“, планираме благотворителна инициатива, насочена към подкрепа на нашата кауза. Събраните средства ще бъдат страхотно начало, но няма да спрем до там. Планираме и кампания за осведомяване на хората за този проблем, както и търсене на спонсори, които да подкрепят инициативата. Вярвам, че всички тези усилия ще доведат до положителни резултати.







0 коментара
bottom of page