top of page

Екскурзия в образованието

Здравейте! Днес ще направим една екскурзия в българското образование заедно с един от нашите партньори – Ваканция М и Виолета Желева. Разкажете на нашите читатели коя сте.

Казвам се Виолета Желева и съм собственик и управител на туристическа агенция Ваканция М. Фирмата е създадена много отдавна, но аз съм неин управител от 2019 година. Занимаваме се предимно с детски и ученически туризъм, а от тази година искаме още по-тясно да специализираме предлагането, а именно детски и ученически образователен туризъм. Смятам, че това е доста необходимо предвид ситуацията и онлайн обучението, при което се допускат доста пропуски в образованието, в знанията на децата. Вече има все по-голям интерес. Предвид голямата пауза, която имаше в пътуванията, мога да се похваля, че още отсега, от януари, има запитвания за някакви екскурзии и пътувания. Просто хората имат нужда от живи контакти и да разпуснат.

Понеже се случва през ваканцията, а говорим за образователен туризъм, трябва тази образователна насоченост да не е толкова явна. Тоест, децата да се образоват, но да не разбират, че самата екскурзия е с такава цел, защото така ще останат с приятно впечатление и ще надградят знанията си.

Как става тази образователна ваканция, какво правите?

Тенденцията в организирането на пътуванията се променя. Аз измислям програма, в зависимост от локацията, която са избрали, между другото да им организираме екскурзия, приятно изкарване, да посетят някой обект, който дори може да е свързан с учебната програма и спортни активности така, че да ги вкараме в действие, да бъдат активни участници. Да им създадем приключения.

Защо точно с деца, не е ли по-трудно? Трябва да се организират групи, да се обсъжда с училища, родители, подписи, да задържите вниманието на децата.

Аз не мога да правя сравнения с масовия рекреативен туризъм, защото моят практически опит е с деца. По-трудно е, да, това е и причината по-трудно учители да се ангажират изобщо да водят деца, защото отговорността е много голяма, но за мен двигателя е, че оставяш някаква следа, някакво преживяване, надграждаш.

Кое е най-хубавато нещо в това, което правите? Кое е най-голямото удоволствие за вас?

Най-голямото удоволствие е, когато съм посрещала групите с деца на връщане и много често чувам изказването: „Госпожо, много яко беше!”. Това ми е най-голямата награда.

Тоест, вие не ходите с тях на екскурзии или само понякога?

Понякога, защото невинаги имам тази възможност. Аз самата не съм обиколила всички места, на които изпращам децата, но разчитам много на обратната връзка.

Къде оперирате в момента, в кой регион? Има ли всъщност ограничения или можете да работите в цяла България?

По принцип мога да работя в цяла България. Към момента съм се ограничила в област Варна, защото предпочитам да имам пряк контрол над нещата. Тоест, ученици от област Варна изпращам в цялата страна. Но организираме и събития от национален характер, на които участват ученици от цялата страна. Това е едно следващо ниво, до което смятам да достигна.

Иска ми се малко да поговорим за проблемите на учениците. Това, което е много интересно е, че вие сте част от образователния процес. Един от големите проблеми сега е, че онлайн обучението създава потенциал за един много сериозен проблем в обществото – комуникационния. Как го виждате вие? Обмсляте ли нещо в тази посока?

Да, направо мога да спомена за един наш проект, който е съвместен между моята агенция и Сияна Младенова от Smarty Universe. Ще направим една смарти ваканция. Тя ще е колаборация от нашите дружества и засега ще е предназначена за деца от първи до четвърти клас. Това е едно образователно приключение, което в рамките на 8 тематични седмици, свързани с различни сфери от живота, като институции, професии, земеделие, транспорт и други. Във всяка една институция ще могат да бъдат запознати децата, съответно после ще им бъдат организирани игри с въпроси, с възможност да се изявят, да участват, да покажат какво са научили, какво ги е впечатлило.

Ролята на Сияна, в случая, е много важна, защото тя е човек, който работи с малки деца, цялата информация ще мине през нея, за да бъде адаптирана и подходящо поднесена за тази възраст.

Смятаме, че това лятно приключение ще надгради знанията на децата, ще им даде възможност да видят различни ситуации, да знаят, ако им се случи в бъдеще, как биха могли да постъпят.

Именно и с този проект се опитваме да активираме бизнеса, защото участвайки в проекта, представяйки собствения си бизнес, или предоставени контакти, те ще получат реклама, тоест, ще имат някаква изгода, което е абсолютно безплатно.

Вие казвате 8 седмици. Взимате ги в началото на лятото и ги връщате след 2 месеца ли?

Не. Този проект е по подобие на така наречените градски лагери, от понеделник до петък децата се оставят на един сборен пункт сутринта и се връщат на техните родители в края на работния ден. Това е много удобно за родителите, които са работещи и няма кой да им гледа децата по време на лятната ваканция, и от друга страна, децата са ангажирани с приятни активности, докато надграждат или допълват знанията си.

Работим с педагози, които са запознати с учебната програма и имат наблюдения къде са пропуските, кое е по-важно да се знае.

Това е много интересно, но бизнеса как го вкарвате? Примерно вкарвате децата в някоя фабрика и някой им разказва как работят, как се случват нещата?

Да, точно така.

Това платено ли ще е от бизнес страната?

Не, абсолютно безплатно.

Това няма ли да е много скъпо?

Правим своите проучвания, тъй като програмата за 8-те седмици все още не е запълнена и точна и ясна калкулация към момента не можем да направим, но трябва да имаме задължително готовност март месец.

Със сигурност ще бъде с цена над определените нива на подобен тип лагери.

Когато говорим за образование, според мен няма скъпо такова, а по-скоро качествено. Хубаво е децата да може да трупат този опит от малки и да се запознават с различни институции.

Точно така. Финансова грамотност го има като курс при Сияна, самата тя е създател на методиката финансова грамотност в SmartyKids. Това е адаптирано към възрастта на децата. Задължително ще минат и през това по време на смарти ваканцията. Говорили сме с две банки, за да направят ден на отворените врати, за да можем да вкараме децата в истинска банка.

Относно институциите, в седмицата, отделена за тях, сме предвидили пожарна, полиция, в болница на този етап няма как да ги вкарваме, но има един човек, за когото вие сте писали статия – Адриан Георгиев, който се занимава с Първа помощ. Той е доста атрактивен, поканили сме го, за да даде практически насоки, опит и то адаптирано за деца. Надяваме се много хора от бизнеса да имат интерес и да се включат.

Ние ограничихме възрастта с идеята, че всяка една информация трябва да бъде адаптирана за съответната възраст. За по-големите имаме други идеи, които трябва да доразвием, за да споделим, но предвид това, че от първи до четвърти клас ги интересуват едни неща. По-големите навлизат в по-бунтарски период, където ги интересуват други неща и трябва да има някакво разделение.

Лесно ли се работи с държавното образование в България?

За да те допусне един директор да заведеш някъде учениците от неговото училище, той трябва да ти има доверие, защото се носи голяма отговорност. Аз подхождам с разбиране, защото не всеки директор или учител иска да носи тази отговорност. Тогава правим организацията с родителите.

Но има опитни учители, които са отдадени на професията и които виждат, че децата имат нужда да бъдат изведени, да бъдат поставени в неформална обстановка, защото придобитите знания в неформална обстановка са по-трайни.

Кои са топ 5 дестинациите в България, които децата трябва да посетят на всяка цена?

Тук опираме до локацията по местоживеене. Не мога да определя топ 5, защото ние живеем на морето. За варненци топ дестинациите са в планината. Ако сме в планината, топ дестинациите са по морето. Много е трудно.

За мен топ дестинация е там, където можеш да създадеш преживявания за децата и те да останат доволни след това.

По принцип винаги последният въпрос е свързан с пожелание към нашите читатели, но решихме да го сменим с призив към действие. Каква е следващата стъпка, която да направят нашите читатели, ако са родители, учители, директори?

Бих ги призовала, когато избират къде да изпратят своите деца, да обръщат внимание на това каква следа после ще остане в тях и да обръщат внимание и на обратната връзка, какъв ще бъде резултата от преживяванията на децата, какво ще споделят.


Целият разговор можете да гледате тук:


Подобни публикации

Виж всички
bottom of page