top of page

Имотният пазар - устойчив на вируси за съжаление на всички, които чакаха новата имотна криза

Бизнес сградите пустеят, след като за пореден път масово се предпочита хоум-офисът, при условие, че нарастват заболелите от коронавирус през последните седмици. Фирми фалират, защото не могат да адаптират бизнесите си към новата реалност. Собственици на имоти, станали такива чрез кредит, а понякога дори комбинация от потребителски и ипотечен заем, са все по-притеснени.

Всичко това предполага спад в цените на имотите, но имотният пазар отчита точно обратното. Експерти, наблюдаващи пазара, отбелязват, че той се противопоставя успешно на последиците от пандемията, но докога?


Отмина ли коронакризата или предстои?

На 13 март у нас беше въведено извънредно положение за спиране на разпространението на коронавируса, което първоначално замрази имотния пазар в големите градове и в цялата страна. От големите градове у нас най-значително свиване на сделките с имоти през март е регистрирано във Велико Търново – над 31% спрямо март 2019 г. В София спадът на продажбите на имоти е с 24,5% за март. Вписаните сделки с имоти в столицата регистрираха спад и през първото тримесечие от 6,3%, като сделките за периода достигнаха най-ниското си ниво от три години насам. В Пловдив през март се отчита спад с почти 30%. През първите три месеца в Пловдив е регистриран най-голям спад на имотни сделки сред големите градове у нас от почти 10%. Варна изненада експертите, като единствена сред големите градове в страната постигна ръст на имотните сделки през първото тримесечие, а броят им достигна най-високото си ниво за периода от финансовата криза през 2008 г. насам. Само през март обаче те са намалели с 23,8% - спад, задади който много хора започнаха да „вадят тигана“ преди да са „уловили рибата“. Шокът на имотния пазар в следствие на пандемията не се задържа, толкова дълго, колкото очакваха (и дори се надяваха) някои хора. В края на май броят на продажбите започна отново да нараства.


Имотният пазар се съживи, но липсата на туристи удари пазара на краткосрочните наеми.

Искате ли да прочетете повече?

Абонирайте се за bem.bg, за да продължите да четете тази изключителна публикация.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page