top of page

Как се лекува високо кръвно на нервна почва?

Здравейте от мен Д-р Каменов!

Често са ни питали мен и моят екип:

Има ли начин как да останем млади и красиви?

Биологично млади и живи -не,но важно е да съхраним възможностите на нашите тела да реагират адекватно на различните обстоятелства в които попадаме и бързо да възстановяваме след стресови ситуации.За това мерилото на младостта е кондицията!!!

Важно е да останем млади и красиви,защото както знаем „Красотата ще спаси света“ и респективно нас като част от него.


Как се лекува високо кръвно на нервна почва?

С високото нелекувано кръвно „шега не бива“!!!

Симптомите за високо кръвно налягане и причините, водещи до това състояние са различни.

При хората, които имат симптоми на високо кръвно налягане на нервна почва, главоболието е често съобщавано.

Главоболието обикновено е често силно (отзад) и сутрешно.

Причините за главоболието могат да са вследствие и от много други състояния и заболявания.

Високото кръвно най-често няма симптоми и при повечето хора страдащи от това състояние,ако този проблем се е развивал постепенно през годините.

За да се стигне до стойностите, доказващи високи граници над (140/90), кръвното налягане доста по-дълго е било над нормалните граници.

При това плавно покачване на стойностите на кръвното налягане с месеци и години, организмът се адаптира към високите стойности и много често протича без никакви симптоми.

Причините за появата на високо кръвно налягане често са в резултат на умора, пренапрежение, стрес и нервна почва.

Когато е налице постоянно главоболие, замаяност, пищене в ушите, световъртеж, дори задух, консултацията с добър кардиолог в София е неотложна.

В 90% от случаите няма точна причина за това състояние. При хипертонията, един от рисковите фактори, който е отговорен за повишаване на стойностите на кръвното налягане е фамилната обремененост.

Комбинацията с други рискови фактори, като напреднала възраст, наднормено тегло и други, също са от съществено значение за високите стойности на кръвното налягане.

Други рискови фактори, отговорни за проблема с високото кръвно могат да бъдат контролируеми и това са:

Прекомерна консумация на сол

Липса на движение

Прекомерна консумация на алкохол

Тютюнопушене

Стрес

Редовните профилактични прегледи при кардиолог - дори да нямате симптоми или да не ги усещате - ще ви спестят по- нататъшни здравословни проблеми и усложнения, защото заболяването ще се открие още в първите му етапи.

Преглед при кардиолог с цел профилактика

Заболяванията на сърдечно-съдовата система са едни от най-големите причинители на смърт и инвалидизация в световен мащаб.

Цифрите са много високи и в нашата страна, засегнати са предимно мъже над 45-50 год. възраст и жени над 55 години.

Тревожното е, че напоследък зачестяват случаите на по-млади хора с тежки сърдечни проблеми и ранните показатели за тези заболявания могат да бъдат открити навреме от добър кардиолог в София.

Доверете се на добрите и опитни кардиолози в кардиологична клиника в София.

Какво трябва да прегледа кардиологът с цел профилактика?

Кардиограмата ЕКГ се прави с цел предпазване от сърдечно-съдови заболявания и за да се избегнат бъдещи проблеми.

Кардиограмата е метод за диагностика на сърдечни заболявания, като ритъмни и проводни нарушения, исхемична болест на сърцето, тахикардия и други.

Повечето патoлогични процеси в сърцето се съпровождат с характерни ЕКГ промени, поради което регистрирането на електрокардиограма е важна част от съставянето на крайната диагноза.

С цел по детайлна информация се използван и други методи на изследване с профилактична цел като Холтер-ЕКГ и Холтер-АН,Велоергометрия/Велотест/.Този вид функционални изследвания са решаващи и определят степента на заболяванията.С тяхна помощ можем да открием в ранна фаза началите изменения.

Ехокардиографията е метод за диагностициране на сърдечни заболявания-структурни промени.

С помощта на ултразвук ехокардиографията позволява да се диагностицират различни сърдечни проблеми-сърдечна недостатъчност,клапни промени,удебеляване на сърдечния мускул и др..

Ехокардиографията позволява да се диагностицират:

Перикардни заболявания

ИБС

Вродени сърдечни аномалии

Кардиомиопатии

Инфекциозен миокардит и др.


Вследствие на стреса и нервното напрежение се отключват много заболявания. Това е така, защото съществува тясна връзка между психиката и тялото.

Връзката на стреса върху кръвното налягане е индиректна и това е така, защото по време на стрес артериите са изложени на по-голям риск на възпаление, което е основната причина за високо кръвно налягане.

Друг значим фактор е чувството на гняв и ярост и много често наред с физическите симптоми се наблюдава усещане тревожност и нервност.

Техниката в овладяването на гнева и стреса са ефикасни подходи за минимизиране и управление на риска от повишаване на стойностите на кръвното налягане.

Когато организмът е подложен ежедневно на стрес и напрежение се отключват и други заболявания, като диабет и др., защото стресът е един от главните фактори за развитието на това прогресивно заболяване.

В този случаи подобряването на качеството на живот и консултацията с доктор Камен Каменов, добър кардиолог в София, е наложителна.

При стрес съдовете правят спазми, движението на кръвта се ускорява, пулсът също е учестен и това е идеалната среда за вдигане на високо кръвно налягане - създава се предпоставка и опасност за инфаркт или инсулт.

Как да се справим със стреса и нервното напрежение?

Здравословният начин на живот формира устойчивост към стрес и обратно вредните навици, като алкохол и цигари, се отразяват негативно на централната нервна система.

Контролиране на емоциите, лекото физическо натоварване, приятните разходки и откъсване от лошите мисли, ще ви предпазят от покачване на стойностите на кръвното налягане.

Стресът и нервното напрежение повишават отделянето на кортизол, норадреналин и адреналин, което възбужда редица възпалителни процеси в тялото.

Когато организма е под постоянен стрес, дори костите могат да станат по-чупливи.

Аптечната мрежа предлага различни видове хранителни добавки за регулиране на кръвното налягане и предпазване на сърцето от сърдечни проблеми.

Не трябва на своя воля и без консултация с добър кардиолог да се предприемат подобни действия.

Необходимо е да се направят кардиологични изследвания.

Когато кръвното налягане е под контрол качеството на живота се подобрява.

Лекуване на високо кръвно без лекарства – възможно ли е

Разбира се, че честото вдигане на кръвното нарушава ежедневната дейност, но дали е възможно да се справим без лекарства?

С всяка година страдащите от хипертония в световен мащаб се увеличават и тревожното е, че заболяването поразява предимно хора на възраст между 35-65 г., но в последно време се установява все повече и сред младото поколение.

Хипертонията води до различни състояния.

В зависимост от стойностите на диастолното налягане, артериалната хипертония се разделя на лека, средно тежка и тежка.

...Срещат се различни комбинации като систолна и/или диастолна хипертония.

В напреднала възраст се среща по-често изолирана систолна хипертония, тъй като по правило с напредване на възрастта, кръвното налягане се покачва.

Съпътстващи и често предхождащи симптоми от страна на нервната система са ( главоболие, нервност, световъртеж, притъмняване пред очите, отпадналост, резки колебания в настроението), което довежда до покачване на кръвното налягане.

Честите причини, довеждащи до покачване на кръвното налягане, могат да бъдат също агресивната ежедневна атмосфера, нарушена бъбречна функция, лошата среда и негативните емоции, много отрицателна енергия, конфликти, скандали, гняв и омраза.

Какво е важно да направим за поддържане на нормални стойности на кръвното налягане?

Най-важното нещо към което трябва да се придържаме е балансираното и здравословно хранене с изключване от храната на продукти богати на прости въглехидрати, консервираните храни, изключване на маргарина и други вредни храни.

Промяната на начина на живот и храненето ще създаде здравословно равновесие и ликвидира основните причини за повишаване на кръвното налягане.

При спазване на здравословен режим на хранене се създава предпоставка за отстраняване на наличните усложнения и предпазване от по нататъшни такива.

При високо кръвно на нервна почва могат да помогнат и някои билки, като глог, бял имел и други, но не бива да се взимат без консултация с добър лекар кардиолог, какъвто е доктор Камен Каменов - опитен лекар по кардиология с дългогодишен стаж.

Високо кръвно на нервна почва – комплексен проблем

Регулирането на високото кръвно е сложен и комплексен проблем.

При 95% от случаите първо причината за повишеното кръвно не е изяснена и това усложнява намирането на точната терапия, особено в началото на лечението.

Причините за повишаване на кръвното налягане могат да бъдат и вследствие на хормонални промени в организма при женската аудитория.

Много жени преди климакс имат ниско кръвно налягане, но след това поради хормонални промени и променената реактивност на нервната система започват да го покачват.

Около 30% от хората не знаят, че имат високо кръвно и обикновено научават случайно при профилактични прегледи.

Превенцията и профилактиката са най-доброто решение срещу сърдечни проблеми и не трябва да се допуска да се отива на лекар едва когато кръвното вече се е покачило в доста високи граници.

Понеже стресът и безпокойството са неизменна част от живота ни, не бива да позволяваме да завладее изцяло ежедневието ни, защото тогава се губи балансът в нервната система.

Ако продължаваме да живеем под стрес всеки ден, това ще ни създаде сърдечни проблеми със сигурност, защото стресът и артериалната хипертония са в тясна връзка.

Хората, които често изпитват чувство на тревожност са склонни да развият хипертония, а при такива с установени сърдечни проблеми, тревожността се свързва с по-висока смъртност вследствие на влошаване на състоянието.

Между душевната и физическата форма има пряка зависимост. Във всяка радост и всеки скандал участват нервите и когато сме притеснени и напрегнати, сърцето започва да бие учестено, тялото се напряга и се появява главоболието.

Нервната хипертония нерядко се усложнява при наличието на наследствена предразположеност и съпътстващи хронични заболявания.

Лечението на високо кръвно на нервна почва изисква не само избор на подходящ медикамент, но и на практика цял комплект от оздравителни мерки, но самолечението е категорично забранено.

На първо място е много важно да се неутрализира причината за опасното състояние и да се елиминират симптомите на нарушеното равновесие.

Действието на лекарствата за високо кръвно налягане на нервна почва е съдоразширяващо и отпускащо.

Разширяването на съдовете понижава кръвното и подобрява циркулацията на кръвта.

Седативните продукти са друг компонент в лечението на високо кръвно на нервна почва и с тяхна помощ се нормализират психичните процеси, довели до повишаване на кръвното налягане.

Прочетете още: Възможно ли е с промяна в начина на живот да подобрим здравни проблеми?

Стресът и нервните разтройства въздействат негативно върху сърдечно-съдовата система, като провокират хипертония.

Заболяването е сериозно и изисква професионална намеса.

Вземете мерки навреме, за да запазите здравето си, свържете се с доктор Камен Каменов - добър лекар кардиолог за консултация и предпазване от сърдечни усложнения.

Да възможно е „Красотата ще спаси света“!




Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page