top of page

Какви са ефективните методи за борба с гълъбите в града?

Борбата с гълъбите в градска среда се превръща в едно от най-актуалните предизвикателства за собствениците на бизнеси и обществени пространства. Гълъбите се настаняват навсякъде, което води до редица неприятности. Поради това е важно да се подходи стратегически към решаването на този проблем, като се обмислят различните методи за ефективно прогонване на гълъбите от градските пространства. Днес ви представяме Наташа Витанова от „Агроинсект ЕООД“, която ще ни разкаже малко повече за борбата с птиците и конкретно с гълъбите в градски условия. 


Какви са най-честите предизвикателства при борбата с гълъбите в градска среда?

Гълъбите обитават основно районите покрай селскостопански обекти и предприятия за преработка на фуражи, поради наличието на зърнени култури. В борбата си за оцеляване обаче, гълъбите се заселват и в градска среда - в паркове, зони за отдих и около ресторанти. Най–честите проблеми, причинени от гълъби, са прекомерния шум и пренасянето на различни болести и паразити, като кърлежи например. Изпражненията на гълъбите имат сравнително висока киселинност и разяждат метални материали и боята на автомобилите.





Кои методи за прогонване на гълъбите се оказват най-ефективни?


Някои от най-популярните методи за прогонване на птиците в бита са следните:

  • да се премахнат лесно достъпните източници на храна. Необходимо е откритите кофи за боклук да се затварят с капаци и да се почиства около тях. В зоните за отдих и ресторантите с маси на открито е редно отпадъците да се прибират своевременно,  за да не свикват птиците с наличието на храна.

  • да се попречи на гълъбите да гнездят. Да се поставят мрежи или шипове на местата, където птиците могат да се заселят, като навеси, балкони, тавани с греди. Шиповете не са опасни и нямат за цел да наранят птицата. 

  • използването на светлоотразителни дискове, както и фигури на ястреб или сова са подходящи за балкони и дворове. Друг вариант е използването на химически и естествени репеленти. 

За производствени предприятия може да се използва комбинация от репеленти, уреди за ултразвук и светлини лазери.

  • Optical Gel (Оптичен гел) е мултисензорен репелент, който действа върху сетивата на птиците, тъй като има неприятен за тях аромат и е изключително лепкав.

  • Лазерен репелент за птици BIRD-X LASER - лазерите са се наложили във времето като метод за възпиране на птици. Преносимите лазери се използват  и по летищата за предотвратяване на сблъсъци с птици. 

  • Звуков репелент BirdXPeller PRO и Super BirdXPeller - уреда излъчва сигнали на хищник и сигнал на страдание. За по-добър резултат се използва комбинация от няколко вида сигнали.

Как подхождате към индивидуалните нужди на всеки клиент при справянето с проблема?

Всеки случай се разглежда индивидуално, като внимателно се планира подхода. Успехът зависи от времето, организацията и разнообразието на прилаганите методи.





Каква е важността на сертификацията и членството в международни организации за вашата дейност?

Вече 30 години „Агроинсект ЕООД“ предлага ефикасни решения на своите клиенти и е първата сертифицирана фирма в България по европейския стандарт за пест контрол - CEPA. Борбата с вредителите не е само локален или национален проблем, това е глобален проблем. Поради това е много важно да се проследяват промените в активността, навиците и поведението на различните групи вредители. Анализира се ефективността на препаратите, което помага на производителите да търсят нови, по-успешни формули. Обмяната на опит с други фирми спомага за въвеждането и прилагането на полезни практики, както и за намирането на все по-сполучливи методи за справяне с проблема. 

Методите за прогонване на гълъбите варират от премахване на източниците на храна до използването на технологии като лазерни репеленти и уреди с ултразвук. На базата на години опит и адаптация към глобалните промени в поведението на вредителите,  „Агроинсект ЕООД“ ще ви предложи най-ефективните методи, спрямо вашите индивидуални нужди. За повече информация и консултации, не се колебайте да се свържете с нас [поставете контакти тук] и да следите [каналите за комуникация на списанието] за актуални съвети и новини в областта на пест контрола.


0 коментара
bottom of page