top of page

„Парите или живота: Надя Колева за създаването на богатство и благополучие "

Интервю с Надя Колева - директор във водещ финансов брокер и основател на NNfinances – бранд за финансови независимост и психология.


Надя, каква е основната мисия на екипа ти?

Финансовото здраве на клиентите и партньорите ни, а от там – по-щастлив живот. Парите имат само две функции - те са инструмент за щастие в момента и сигурност в бъдещето. Учим хората как да го използват по-ефективно.



Как финансовата психология и грамотност спомагат за постигането на финансова независимост и щастие в живота?

Финансовата психология определя как възприемаме, разбираме и управляваме своите финанси. Свързано е с осъзнаването за ценностите, които сме попили в детството и ранните си години за парите – от родителите, училището, приятелската среда, личен опит.

Под влиянието на подсъзнателния страх от оскъдица, например, често се развива склонност към трупане – на вещи, безразборни връзки, килограми. Вместо да постигаме чувство за сигурност, се свличаме все по-надолу в спиралата на неудовлетвореността, дори когато отстрани изглежда, че имаме всичко. Това е първото – клиентът да осъзнае, че саботира сам себе си.

Работим за постигане на повече осъзнатост и полезни навици. Логично е: вземеш ли решение да сложиш ред във финансите си и започнеш ли да действаш последователно – всичко се подобрява точно, както при ефекта на доминото, но положително - по-здравословен начин на живот, подобряване на взаимоотношенията, отказване от неефективно поведение.  Ролята ни с екипа е да насърчаваме и помагаме в този процес. Финансите са област, от която зависят всички останали.

Имаме съвсем пресен пример за дама, която сподели, че вследствие на съвместната ни работа е намалила значително харченето и вече е спестила сума с добра доходност. Намалявайки финансовия стрес и вече виждайки ясно посоката, е редуцирала емоционалното хранене, което се е отразило положително на фигурата и здравето й. Самата тя се пошегува, че „сме превърнали излишните килограми в пари“.


С какви специфични предизвикателства се сблъскахте в развитието на NNfinances и как ги преодоляхте?

В България финансовата грамотност не се преподава в училище, родителите нямат навика да обучават децата си на това. Те самите масово не знаят основните правила за личните си финанси, дори да получават високи доходи.  

Имаме да извървим дълъг път, но полето за работа и изява е огромно и удовлетворяващо.



В света на финансите, как се отличава твоят подход и методи от другите на пазара?

С цялостност и задълбоченост. Не продавам продукти, а правя анализ на ситуацията на човека. Само тогава може да дадем адекватно решение и да насочим към конкретни стъпки и точните продукти. Работим с всички финансови и застрахователни компании, за да е безпристрастно професионалното ни мнение и на клиентите не им се налага сами да сравняват сложни условия.


Можеш ли да споделиш някой успешен казус или история на клиент, който е променил живота си благодарение на вашите услуги? 

Благодарствените обратни връзки са любима част от работата ни.

Ето пример за семейство с две деца от съвсем скоро. Забързани в ежедневието, двойките рядко стигат до финансови теми извън плащането на сметките и планирането на почивката. Всеки идва от рождено семейство с различни ценности, включително за парите. След консултациите ни, партньорите са по-наясно със себе си и с начина на мислене на половинката си и си тръгнаха с конкретен план за действие. Това ги сплоти и ще предотврати бъдещи конфликти и проблеми.

Също пресен пример - клиент осъзна, че не е достатъчно само да работи много. Помогнахме му да си осигури допълнителен източник на доход за повече сигурност и програма за запазване на стандарта на живот.

При фирмите фокусът е удовлетвореност и мотивация в служителите и оптимизиране на разходите за заплати и осигуровки. 

Работим с много дами. Стават по-уверени сами да вземат решения за личните си финанси, да развият бизнес умения. Създаваме среда това да става с лекота. 



Какви съвети бихте дали на предприемачи и бизнес собственици, които тепърва започват своя път в света на финансите? 

Да не се отказват, когато стане трудно. Да се доверяват на примера на успешните хора, вместо на страха в гласа на роднините. Да бъдат смели – от всяка ситуация излизаме или с успех, или с урок. 


0 коментара
bottom of page